De mens veroorzaakte mogelijk 13.000 jaar geleden al eens een klimaatverandering, stellen wetenschappers in het vakblad Nature Geoscience. Na de komst van de mens op het Amerikaanse continent stierven grote herbivoren als de mammoet snel uit, en dat kan de oorzaak zijn van de plotse afkoeling van de aarde 12.800 jaar geleden.
Methaan
Zowat 13.400 jaar geleden, toen ze nog niets te vrezen hadden van de mens, stootten de ongeveer honderd soorten planteneters op het Amerikaanse continent gigantische hoeveelheden methaan uit. Dat was niet voldoende om te leiden tot een globale klimaatopwarming, hoewel het broeikasgas methaan dertig keer sterker is dan CO2. Volgens de wetenschappers kan echter de intrede van de koude Jonge Dryas-periode 12.700 jaar geleden wél gelinkt zijn een plotse vermindering van de methaanuitstoot. Tijdens die periode, die duizend jaar duurde, daalde de gemiddelde temperatuur met ongeveer 7 graden.
Zware gevolgen
De uitroeiing van de grote herbivoren had zware gevolgen voor de methaanuitstoot en de concentratie van methaan in de atmosfeer, en dat kan geleid hebben tot een plotse klimaatverandering. Volgens de wetenschappers kan de teloorgang van de dieren de vastgestelde methaanreductie voor "12,5 tot 100 procent verklaren". Als dat klopt, dan zou het antropoceen, het tijdvak waarin de mens grote invloed uitoefende op het klimaat, niet begonnen zijn met de industriële revolutie in de 19e eeuw, maar wel 13.400 jaar eerder, toen de mens zijn opwachting maakte in Amerika.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:35 uur, door Joyce.s
en niet naar dit soort dingen die niet 100 procent te vertrouwen zijn.
btw the past is history concentrate the future.
weather without storms is no weather at all.