Het maandgemiddelde in De Bilt staat tot en met gisteren, zaterdag, op afgerond 8 graden, terwijl 11,9 graden gebruikelijk is voor de eerste vijftien dagen van mei. Maarliefst zo’n 4 graden te koud dus. Dat is een record waard; alleen in 1902 (!) was het in de eerste helft van mei nog kouder dan dit jaar. Toen stond het gemiddelde over de eerste vijftien meidagen namelijk op slechts 6,8 graden.
20 graden in zicht
De meeste mensen zijn deze kou echt zat en verlangen dan ook naar warmte. Voor hen is er goed nieuws: aan het einde van de aankomende week komt de 20-gradengrens, meteorologisch gezien de warme grens, eindelijk in zicht....Straks meer hierover. In eerste instantie mogen we al blij zijn met middagwaarden rond 15 graden. Daarbij is het nog vrij wisselvallig met aanhoudende noordwestelijke winden. En we moeten toch echt van die noordwesthoek af, wil de temperatuur eindelijk een vreugdesprong maken. Een zuidelijke stroming brengt doorgaans de warme lucht, maar dat zit er voorlopig niet in.
Vanochtend vriendelijke wolken in Zuid-Limburg. Foto: Helga Kobben.
Putje
Op de weerkaart van morgen, maandag, ligt een uitloper van hoge luchtdruk op de Noordzee, althans, dit is op het zeeniveau het geval. Kijken we naar het niveau rond 5 kilometer hoogte, dan is op die hoogte juist een klein lagedrukgebied gevuld met koude lucht te zien; een zogeheten koudeput(je). En dat veroorzaakt enkele buien, vooral in de loop van de ochtend en aan het begin van de middag. Daarbij is een plaatselijke donderslag en hagel niet uitgesloten. Bij een matige noordwestelijke wind wordt het tussen 11 en 16 graden. Dinsdag zou het putje dan naar Duitsland moeten verschuiven, en kunnen wij droog weer met bovendien flink wat zonneschijn tegemoet zien. De temperatuur loopt dan op tot 13 graden aan de kust en tot 15 Ã 16 graden in het binnenland.
De weerkaart voor woensdag volgens de hoofdberekening van het Europese model van afgelopen nacht. Een warmtefront vanuit het oosten veroorzaakt regenachtig weer.
Na regen komt... de warmte?
Vervolgens probeert warme lucht vanuit het noordoosten van Europa (al enige tijd flink aanwezig daar) richting de westelijke helft van het continent te stromen. Maar daarmee komt dat putje, dat tegen die tijd misschien is uitgegroeid tot grotere koudeput, ook terug. Bovendien lijkt dan juist boven ons land een strijd tussen koele en warme lucht plaats te vinden. Daardoor zou het woensdag wel eens stevig kunnen gaan regenen. Echter, de computerberekeningen zijn het over de precieze ontwikkelingen nog niet helemaal eens; volgens sommige opties zou het in het (uiterste) westen en zuidwesten van het land weleens droog kunnen blijven. Met name Zeeland komt er misschien droog van af....
Vanaf donderdag zou het weer bij ons volgens de meeste atmosfeermodellen opnieuw onder invloed moeten komen van een hogedrukgebied dat zich vanuit het zuidwesten aandient en daarbij lijkt de warme lucht aan het langste eind te trekken. Met als resultaat: in het binnenland maximumtemperaturen rond 20 graden op vooral vrijdag en daarbij veel ruimte voor de zon. Afwachten maar (en hopen) dat deze opbeurende lenteverwachting de komende paar dagen standhoudt....
Bron: Meteo Consult, KNMI