Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
14 mei 2010, 14:01 uur | Bericht #117890
De grens tussen koude en warme lucht

Eerder deze week schreven wij in deze rubriek al over de zomerse warmte in de noordoosthoek van Scandinavië, maar niet alleen daar is het momenteel warm. In grote delen van Oost- en Zuidoost-Europa lopen de maximumtemperaturen dagelijks op tot boven 20 graden en in Griekenland en Turkije is het lokaal zelfs ruim 30 graden. Dit in schril contrast met de kwikstanden in de andere helft van het Europese continent. Met gemiddeld een graad of 14 is het daar uitzonderlijk koud voor de tijd van het jaar. Daar waar deze twee verschillende luchtsoorten elkaar ontmoeten, is het bewolkt en vallen van tijd tot tijd zeer actieve buien.


In het oosten van Europa is het warm met lokaal meer dan 30 graden en in het westen is het koud voor de tijd van het jaar met gemiddeld slechts een graad of 15.

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen lag afgelopen nacht precies onder die scheidslijn en na enkele zware wolkbreuken liep een groot deel van de stad onder water. Met op sommige plekken meer dan 60 millimeter neerslag liepen kanalen en riolen over en dat belande uiteindelijk allemaal op straat. Ook in het zuidwesten van Duitsland ging het lokaal flink tekeer met ook daar neerslaghoeveelheden van ruim 50 millimeter. Ten oosten en westen van die lijn is het over het algemeen vrij rustig, al vallen in het oosten van Europa door de warmte, meer geïsoleerd, ook enkele stevige regen- en onweersbuien.


Deze lijn schuift geleidelijk naar het oosten en vooral in die hoek van het continent is er vandaag een kleine kans op extreem weer.

Optilling
Daar waar de ‘koude’ en ‘warme’ lucht elkaar tegenkomen, wordt de warmere lucht omhoog gedrukt en schuift als het ware over de koude lucht dichterbij de grond heen. Koude lucht is namelijk zwaarder dan warme lucht. Door het opstijgen van de warme lucht ontstaat er, mits er voldoende vocht aanwezig is, een lijn met veel bewolking en als deze uiteindelijk dik genoeg is, kunnen daaruit ook regen of buien gaan vallen.

Duidelijke lijn
De scheidslijn tussen de beide luchtsoorten is op de weerkaarten heel duidelijk te zien. Vanuit Lapland ligt deze over Zweden, via de Alpen tot boven de Middellandse Zee. De vakantie-eilanden Corsica en Sardinië bevinden zich nog net in de warmere lucht met ook daar middagtemperaturen boven 20 graden, maar de Franse Riviera en de Balearen moeten het al doen met een graad of 5 minder.


Op de grens van deze beide luchtsoorten is een brede band met bewolking ontstaan, waaruit soms veel regen of actieve buien vallen.

Komende dagen trekt de koelere lucht vanuit het westen verder naar het oosten en wordt het in Polen, Tsjechië en grote delen van Roemenie alweer een stuk frisser met ook daar nog maar 12 tot 17 graden. In Finland en rondom de Zwarte Zee blijft de warmte gehandhaafd. Het goede nieuws voor Centraal Europa is hierbij dat die duidelijke lijn met buien ook geleidelijk richting het oosten trekt. Na een relatief natte periode begint het in de westelijke regio’s dan eindelijk weer iets op te knappen met meer zon en daardoor iets oplopende middagtemperaturen.

Onder normaal
Gunstig zult u denken, maar hoewel het kwik geleidelijk iets omhoog gaat, blijven we klimatologisch gezien ruim onder normaal uitkomen. Zo hoort het in mei in het Duitse Frankfurt al zo’n 19 graden te zijn en daar blijven ze komende dagen ruim onder met slechts een graad of 16. In het Zuid-Franse Bordeaux liggen de maxima ook een graad of 4 onder de norm van 20 graden. En Madrid spant de kroon met een langjarig gemiddelde van ongeveer 23 graden voor halverwege mei en daar wordt er morgen slechts 15 graden verwacht. In het zuiden van Spanje en Portugal, maar ook langs de Spaanse Costa’s liggen de middagtemperaturen wel boven 20 graden. De koude lucht vanuit het noorden weet die hoek van Europa net niet te bereiken.


Bij de Ammersee in Zuid-Duitsland legde Eike Löschen deze wallcloud vast. De buien waren ook daar afgelopen nacht zeer hevig.

Kouderecords
In eigen land zijn afgelopen nacht zelfs enkele kouderecords gebroken. De laagste temperatuur ooit gemeten op een officieel KNMI-station in de tweede decade van de meimaand was -1,9 graden in zowel Twente als De Bilt. Afgelopen nacht is dat record in het Noord-Hollandse Wijk aan Zee gesneuveld met maar liefst -2,2 graden op waarnemingshoogte, ongeveer 1,5 meter hoogte. Ook in De Kooy, waar sinds 1906 gemeten wordt, werd het sinds 1938 niet meer zo koud. Het oude record stond op 0,7 graden op 11 mei 1938 en deze is afgelopen nacht verbroken; het werd 0,1 graad.

Bron: Meteo Consult
Frenk78
Lid
Woonplaats: Vlaardingen
Berichten: 1148
Lid sinds: 3 aug. 2008
14 mei 2010, 19:45 uur | Bericht #117941
De beruchte convergentielijn?
Waarom deze advertentie?
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
14 mei 2010, 20:37 uur | Bericht #117944
@Frenky in wezen een convergentielijn dacht ik ook
Op onderstaande kaartjes kun je ook een duidelijk scheiding zien tussen west en oost Europa, qua temperatuur onder invloed van luchtaanvoer.





| Gewijzigd: 14 mei 2010, 20:38 uur, door talkyr86
Estoque
Lid
Woonplaats: Broekhuizen (Meppel)
Berichten: 534
Lid sinds: 13 feb. 2010
15 mei 2010, 01:27 uur | Bericht #117981
Dus Duitsland kan buien verwachten a la Amerika? Of ben ik nu in de verkeerde richting aan het denken?
Wel een gave foto in de beginpost!
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
15 mei 2010, 01:31 uur | Bericht #117982
Citaat van Heaven, zaterdag 15 mei 2010, 1:27 uur Dus Duitsland kan buien verwachten a la Amerika? Of ben ik nu in de verkeerde richting aan het denken?
Wel een gave foto in de beginpost!


Kijk goed


Deze lijn schuift geleidelijk naar het oosten en vooral in die hoek van het continent is er vandaag een kleine kans op extreem weer.

Oftewel, Middellandse Zeegebied maakt een kans op extreem weer, Duitsland zal ook wel slecht weer krijgen, maar geen a la Amerika
Estoque
Lid
Woonplaats: Broekhuizen (Meppel)
Berichten: 534
Lid sinds: 13 feb. 2010
15 mei 2010, 02:10 uur | Bericht #117987
Ow, ik denk dat ik domweg over die kaart heb heen gekeken.

Ik keek denk ik te veel naar die kaarten met die grens er op.
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
15 mei 2010, 02:11 uur | Bericht #117989
Citaat van Heaven, zaterdag 15 mei 2010, 2:10 uur Ow, ik denk dat ik domweg over die kaart heb heen gekeken.

Ik keek denk ik te veel naar die kaarten met die grens er op.


Ach maakt niks uit, soms mis ik ook wel eens wat kaarten enzo tijdens het lezen
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 58 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 58, lezen 6 mensen het topic " Het grote onweer kletstopic 2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden