Veel komt het niet voor dat de temperaturen op ijsheiligennacht onder het vriespunt uitkomen, en al helemaal niet in op de Wadden en in het westelijk deel van het land. Afgelopen nacht wat het geval. In het noordwesten en op de Wadden klaarde het de afgelopen nacht het flink op waardoor de temperatuur gemakkelijk tot rond het vriespunt of zelfs op sommige plaatsen onder de nul graden grens uitkwamen. De minimumtemperaturen die werden gemeten waren: Wijk aan Zee -2.1, Terschelling: -1.2, Vlieland: -0.3 en Berkhout: -0.3.
Hier ziet u de temperatuurkaart van vanmorgen 6 uur. Daarop is te zien dat het bij Wijk aan Zee nog -2 graden was.
IJsheiligen is één van de oudste en misschien ook wel het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over IJsheiligen dateren van rond het jaar 1000. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. Na deze dagen komt er in onze streek (Midden/Noord-Europa) geen nachtvorst meer voor, maar echter honderd procent zekerheid geeft dat niet.
Bron Weerdirect
Afgelopen nacht was het helder, komende nacht ook.
Afgelopen nacht was het windstil, komende nacht ook.
En het allerbelangrijkste, de temperatuur ligt nu op hetzelfde niveau als gisteravond op dit tijdstip.
:P
Actuele temperaturen (LET OP: update iedere 10 minuten)
De Bilt duikt ook een keer | Gewijzigd: 15 mei 2010, 00:40 uur, door stephanvanloon
Meteorologen zeggen steeds dat het komt door de aanwezige zandgrond, maar dat lag er de afgelopen weet ik veel hoeveel jaar ook al. En toen gebeurde het maar zelden.