De verschillen zijn de laatste weken groot wat het weer betreft. Op 29 april liep het kwik op tot lokaal 27 graden met veel zon en een dag later kelderden de middagtemperaturen op veel plaatsen meer dan 15 graden met nog maar een graad of 10 Ã 12. Deze laatste maximumtemperaturen houden nu alweer een aantal dagen aan en we zitten daarmee ruim onder de norm van 16 graden voor deze tijd van het jaar. Niet alleen bij ons is het echter aan de koude kant. Op 4 mei viel in Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk sneeuw, terwijl het de dag ervoor nog 22 graden was met volop zon. In het naburige Sauerland en in de Ardennen daalde het kwik zelfs afgelopen nacht en deels vanochtend nog tot onder het vriespunt en viel van tijd tot tijd (natte) sneeuw.
In Duitsland en België daalde het kwik afgelopen nacht tot onder het vriespunt en viel lokaal (natte) sneeuw. Deze observaties zijn van vanochtend 9 uur. Ook toen werd er op diverse plekken nog (natte) sneeuw gemeld (de rode icoontjes).
De maand mei, ofwel de bloeimaand, kenmerkt zich door zijn grote tegenstellingen, maar over het algemeen is de meimaand de zonnigste maand van het jaar in ons land met soms 15 uur zon op een dag. Sneeuw is in deze maand echter ook niet uitgesloten, want in 1979 viel op 2 mei nog een verse portie sneeuw in De Bilt.
Hoewel we natuurlijk pas 6 meidagen ver zijn, hebben we de zon de laatste dagen gemiddeld genomen zo’n 8 uur per dag gezien, maar dan wel tussen veel bewolking door. Vrijwel dagelijks viel er lokaal ook wel wat regen of motregen. Geen op en top lenteweer, maar dat was nog niet eens het opvallendste aan het gehele weerbeeld. Vooral de middagtemperatuur die erg laag uitkwam voor de tijd van het jaar viel op. Er stak vorige week ineens een koude noordenwind op, waarmee de temperaturen een flink stuk omlaag gingen. Met maxima van soms nog maar 8 tot 10 graden zaten we nog maar op de helft van wat het normaal in deze periode zou moeten horen te zijn en ook vandaag – vrijdag – wordt het op veel plaatsen niet warmer dan een graad of 9.
Vissen is in de regen nog wel te doen in een tentje, maar het is behoorlijk koud. Foto: John Dalhuijsen.
Koude start
Op 3 mei van dit jaar werd het in De Bilt niet zelfs warmer dan 7,5 graden. Al in ruim honderd jaar was zo’n lage maximumtemperatuur in De Bilt op deze dag niet meer voorgekomen. Wel werd het op 5 mei 1979 nog een paar tienden kouder met 7,2 graden. In de tweede decade van mei werd het op 14 mei 1935 zelfs nog 7,3 graden. Dus alle dagen daar tussenin kunnen, als alles tegen zit, nog net zo koud verlopen. De laagste maximumtemperatuur ooit gemeten op 7 mei – vandaag – was 8,8 graden in De Bilt in 1957. Het is dan ook de vraag of we daar vanmiddag net boven- of onderuit gaan komen en of we hiermee een dagrecord gaan halen.
Buiten de landsgrens
Zoals eerder geschreven is het niet alleen in Nederland koud voor de eerste decade van mei. In de landen rondom ons is het lokaal nog veel kouder en doet het zelfs een beetje winters aan. In de berggebieden in Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk viel tot in de lagergelegen vlaktes (soms tot op 200 meter hoogte) een aantal centimeters sneeuw en ontstond een ware verkeerschaos, maar ook nog dichterbij huis viel afgelopen nacht en vanochtend sneeuw. In het Belgische plaatsje Elsenborn, gelegen op zo’n 570 meter hoogte in de Ardennen, viel vanochtend natte sneeuw en bij onze oosterburen was het op meer plekken raak. Zowel in het Moezeldal, het Sauerland en de Eifel viel vanochtend wat sneeuw en natte sneeuw.
Op de webcam van Ettelsberg Seilbahn in Sauerland lag vanochtend om 10.45 uur nog een aardig laagje sneeuw.
Ook op een andere webcam in het Sauerland lag een dun laagje sneeuw op de piste.
Eigen land
Met ook de komende dagen nog koude noordenwinden loopt het kwik wel iets op naar 10 tot 14 graden, maar af en toe zitten er wel weer uitzakkers omlaag tussen. Het wil wat de middagtemperatuur betreft dus nog niet echt lukken. In de loop van volgende week lijkt de wind de koude noord- tot noordoosthoek te verlaten en daarmee zou de temperatuur weer een tikkeltje omhoog gaan.
Bronnen: Meteo Consult, KNMI