Een vijfde van Bangladesh dreigt ten onder te gaan aan de stijgende zeespiegel door de klimaatverandering. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat grotere hoeveelheden riviersediment vanuit de Himalaya het land kunnen redden. Onderzoekers van het Center for Environmental and Geographic Information Services (CEGIS) in de hoofdstad Dhaka zijn tot de vaststelling gekomen dat het relatief jonge Himalayagebergte jaarlijks meer dan een miljard ton sediment verliest, waarvan een deel terechtkomt in de estuaria van rivieren.
Erosie
Het onderzoek, dat betaald werd door de Aziatische Ontwikkelingsbank, legde de nadruk op het gebied waar twee rivieren uit de Himalaya, de Brahmaputra en de Ganges, elkaar ontmoeten om uit te monden in de Golf van Bengalen. De wetenschappers gingen na hoe het land zich gedroeg van 1943 tot 2008. Daaruit bleek dat er meer sediment werd afgezet dan er verloren ging door erosie.
Eén meter
Het Internationale Klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) schat dat een stijging van de zeespiegel met 1 meter Bangladesh ongeveer een vijfde van de oppervlakte zou kosten en 20 miljoen mensen op de vlucht zou drijven. Het nieuwe onderzoek nuanceert die conclusie: als de sedimenten goed beheerd worden, kan in de volgende honderd jaar 60 centimeter van de meter stijging gecompenseerd worden, zeggen de onderzoekers.
Aardbeving
IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri is daar niet meteen van onder de indruk. Hij waarschuwt dat het niet verstandig is om conclusies te trekken op basis van een enkel onderzoek. Bovendien, voeren critici aan, heeft in de onderzochte periode ook een belangrijke aardbeving plaatsgevonden in het noordoosten van India, waardoor veel sediment is vrijgekomen.
Bron: Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:37 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0