De maand april was naast heel erg zonnig ook aan de droge kant. Hierdoor liep het neerslagtekort steeds verder op. Tijdens het afgelopen weekeinde kwam de regen op diverse plaatsen met bakken uit de lucht en ook gisteren was het alles behalve droog. Is dit hemelwater voldoende geweest om de droogte en het neerslagtekort teniet te doen?
Mede door de droogte hadden we in april te maken met een aantal natuurbranden in duingebieden, bossen en op de heide. Om deze ellende zoveel mogelijk te voorkomen, werd er op de Veluwe zelfs code rood afgegeven door de brandweer. Dit betekent dat er niet gestookt mag worden (ook niet door mensen met een ontheffing) en dat er geen vuurkorven, fakkels en vuurwerk gebruikt mag worden, ook niet als afsluiting van Koninginnedag. Zelfs roken wordt afgeraden.
De aprilmaand was niet allen zonnig, maar ook droog. Foto: Ria Luttikhold.
Hoeveel is er de afgelopen dagen gevallen?
Zondag overdag was het vooral in het westen van Nederland flink aan het plenzen. Tijdens de avond trok het gebied met de intensieve neerslag richting het noorden en noordwesten van het land. Maandag overdag regende het vooral in het westen flink door. Ook elders bleef het niet droog. Met van tijd tot tijd miezerregen was het hier echter minder nat.
De grootste neerslagsommen deden zich uiteindelijk voor in het noorden en westen. We hebben een top 3 voor u samengesteld van de grootste neerslagsommen tussen zondag 8 uur lokale tijd en maandag 20 uur. Het KNMI-station Valkenburg staat met 34 millimeter bovenaan. In Leeuwarden viel net een millimeter minder. Rotterdam sluit deze top 3 met 30 millimeter. Dit zijn de metingen van officiële KNMI-stations. Lokaal viel nog meer, bijvoorbeeld in Friesland waar bijna de normale maandhoeveelheid naar beneden kwam.
Hier ziet u de neerslagsommen van zondag 8 tot 20 uur.
De neerslagsommen van zondag 20 tot maandag 8 uur.
En van maandag 8 tot 20 uur.
Is de droogte nu voorbij?
Klimatologisch gezien valt er op de meeste plaatsen in Nederland tijdens de maand mei zo’n 60 millimeter neerslag. In de kustregio is dit met 40 tot 50 millimeter wat minder. Al met al kunnen we dus stellen dat diverse regio’s al op de helft of meer zijn van de neerslag die in mei moet vallen. Door het KNMI wordt er dagelijks een kaartje met het doorlopend potentieel neerslagoverschot op de site geplaatst. Op het kaartje van vandaag (dinsdag 4 mei) is duidelijk te zien dat het neerslagtekort nog altijd aanwezig is. De grootste tekorten (50 tot 60 millimeter) zien we in delen van Noord-Holland, Limburg en het zuidoosten van Brabant.
Normaal gesproken valt er in mei op de meeste plaatsen zo’n 60 millimeter neerslag. In de kustregio komt minder water uit de lucht vallen.
Maar een tekort aan neerslag is er op veel plaatsen in Nederland nog steeds.
Regionaal nauwelijks nog een tekort
De verschillen wat het neerslagtekort betreft zijn best groot (zie afbeelding hierboven). Op sommige plaatsen is het tekort nihil. Bijvoorbeeld in Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en Friesland met een neerslagtekort van slechts 0 tot 10 millimeter. Voor de Veluwe is de code rood inmiddels ingetrokken. In deze regio bedraagt het tekort momenteel zo’n 10 tot 30 millimeter. Daarmee is het net iets te droog voor de tijd van het jaar.
Bronnen: Meteo Consult, KNMI & Hulpverlening Gelderland Midden.