Een venijnig lagedrukgebiedje trok zondag van boven Zuid-Engeland richting onze zuiderburen. Daar rondom heen schoof een omvangrijk gebied met regen vanuit het zuiden ons land in en dat leverde op veel plekken forse neerslagsommen op. Binnen een etmaal viel plaatselijk meer dan 25 millimeter. Een staartje van die storing zwiepte vandaag – maandag – nog het land over, waardoor het opnieuw een regenachtige dag was. Vooral in de westelijke helft viel opnieuw een flinke plens regenwater. Aan de achterzijde van deze storing bevindt zich echter drogere en iets minder koude lucht. Dat betekent geleidelijk weer ruimte voor zon en iets oplopende middagtemperaturen.
Voor de mensen die op het strand willen genieten van de meivakantie hebben de afgelopen dagen niet veel geluk gehad. Foto: Gerard Boukes.
Veel Nederlanders hebben in deze eerste week van mei vakantie. Een grote groep daarvan neemt in verband met Koninginnedag vanaf 29 april vrij en die eerste dag verliep volop zonnig en bijzonder warm. Een mooie start van de vakantie, maar de dagen daarna viel het toch even behoorlijk tegen. Van lokaal 27 graden op 29 april daalde het kwik op Koninginnedag naar nog maar 17 graden of minder. Een verschil dus van meer dan 10 graden en dat is gevoelsmatig natuurlijk ineens een heleboel. Bovendien was de zon door toenemende bewolking van de ene op de andere dag vrijwel nergens meer te bekennen.
Al snel volgde er ook (mot)regen en tot en met maandag was het vooral de regen die opviel. In de kustprovincies ving menig weerstation zondag binnen 24 uur ruim 25 tot 30 millimeter neerslag en daar komt vandaag natuurlijk nog het één en ander bij.
Guus Creusen had in het Brabantse Moergestel binnen 24 uur 23 millimeter in zijn regenmeter opgevangen. Vooral in de kustgebieden is veel neerslag gevallen. Lokaal zo'n 25 tot 30 millimeter.
Feestdagen
Maar zoals het bekende spreekwoord luidt: ‘na regen komt zonneschijn’ en dat gaan we de komende dagen zien en merken. De vakantie – en feestvreugde is namelijk in de meivakantie helemaal groot, omdat ook Bevrijdingsdag binnen dat kader valt. Net als op Koninginnedag, een dag waarop veel buitenactiviteiten worden georganiseerd en de zon dus erg gewenst is.
Rug van hogedruk
En dat lijkt ook te gaan komen. Op de Atlantische Oceaan bevindt zich namelijk een hogedrukgebied en een uitloper daarvan, een rug, komt in de loop van de avond via het westen over ons land heen te liggen. Daarmee gaat de weersverbetering in de kustgebieden al geleidelijk van start en later in de nacht volgt ook het binnenland. Zowel dinsdag al woensdag – Bevrijdingsdag – is er dan geregeld ruimte voor de zon en het is droog. Er komt vanaf de Noordzee soms wel wat bewolking opzetten, maar het zijn in ieder geval geen zonloze dagen. Vooral op Bevrijdingsdag zelf is er in de middag veel zon en bovendien loopt ook het kwik weer geleidelijk op. Wel blijven we met 10 tot 14 graden ruim onder de norm voor mei uitkomen.
Voor de natuur is de regen heel erg gunstig. De planten en bomen hadden al een tijdje geen (natuurlijk) hemelwater meer gehad en deze flinke slok hadden ze dan ook hard nodig. Komende dagen zal het zichtbaar snel gaan met de groei van bladeren en bloemen. Foto: Ria Luttikhold.
Frisse start voor mei
De noordelijke wind maakt dat we vanuit de polaire gebieden een stuk minder warme lucht aangevoerd krijgen en daarmee blijven de kwikstanden overdag aan de lage kant voor de tijd van het jaar. Begin mei zou het klimatologisch gezien al zo’n 15 a 16 graden moeten worden, maar met zoals vanmiddag op veel plaatsen slechts 8 of 9 graden, zitten we ruim onder die norm. Bevrijdingsdag springt er qua temperatuur deze week wel uit, maar ook dan zitten we met maximaal 14 graden in het oosten en zuidoosten nog onder het gemiddelde.
Koude nacht
's Nachts ligt volgens de klimatologie de minimumtemperatuur begin mei op 6 graden. Over het algemeen liggen we in deze categorie goed op schema. Af en toe schiet er een nachtje uit met soms hogere kwikstanden en soms lagere. Eén zo’n nacht is de nacht naar woensdag. Met al die opklaringen in het binnenland koelt het sterk af, tot aan het vriespunt. We starten op Bevrijdingsdag dus koud!
Bron: Meteo Consult