Sinds 1996 gaat er vrijwel ieder jaar een team meteorologen naar de Verenigde Staten om daar op zware onweersbuien te jagen of chasen. Deze buien kunnen erg heftig zijn en zelfs tornado’s produceren. Het ultieme doel van de tornadojagers of stormchasers is dan ook om op de juiste tijd op de goede plaats te staan en getuige te zijn van dit natuurgeweld. Eind 2009 begonnen de eerste voorbereidingen en voor het team is het nu echt aftellen. Op vrijdag 7 mei vertrekken Arno Paanstra, Michiel de Vries en Wouter de Baar iets na 10 uur ’s ochtends vanaf Schiphol. Na ruim 10 uur vliegen hopen zij rond half 2 lokale tijd in Dallas (Texas) aan te komen. Coen Verrijn Stuart sluit zich in Amerika bij het team aan. Hij zit nu al in de Verenigde Staten om samen met zijn vriendin Natasja een rondreis te maken. Ook zij gaat een paar dagen mee op jacht.
Hier ziet u één van de tornado’s die we in 2009 hebben gezien.
Last-minute-chase?
Op de luchthaven is het altijd afwachten hoelang de paspoortcontrole en het afhalen van de bagage duren. Daarna is het snel de bus en draadloos internet ophalen en een paar boodschappen doen bij een supermarkt. Indien de weerkaarten het toelaten, wordt er vervolgens gelijk begonnen met een last-minute-chase. In 2008 was dat bijvoorbeeld het geval, klik hier voor het verslag van die dag. Het is natuurlijk afwachten of de weerkaarten er op 7 mei goed uitzien voor zware onweersbuien en eventuele tornado’s. Amerika is een groot land en als er ergens tornadokansen zijn, dan is het nog maar afwachten of je er op tijd kan komen. Een chase in de buurt van Dallas laten we zeker niet schieten. Mocht de afstand te groot zijn of er die dag niets gebeuren, dan kijken we vooruit naar de volgende dagen. Het kan goed zijn dat we een behoorlijk stuk moeten rijden en daar dan ook alvast aan beginnen.
Botsing van luchtsoorten
Het weer in Amerika is een stuk extremer als we het vergelijken met het Nederlandse weer. In de zomer is het heter en in de winter kouder. Daarbij zijn ook de buien een stuk heftiger dan we in ons land gewend zijn. Oké, ook hier zijn in het verleden wel windhozen en een paar tornado’s geweest, maar dat is niets vergeleken bij ‘Tornado Alley’ in Amerika. Maar hoe ontstaan er daar dan zulke heftige buien? In Amerika botsen drie verschillende luchtsoorten op elkaar en dat blijkt een explosief mengsel te zijn. Ten eerste blaast een zuidelijke wind warme en vochtige lucht vanuit de Golf van Mexico het land binnen. Vanuit Canada is er koude lucht onderweg. De derde luchtsoort is afkomstig van de Rocky Mountains. Aan de oostflank van dit gebergte maakt de lucht een soort dalende beweging. Hierdoor wordt de lucht warmer en droger. In de meteorologie noemen we dit fohn.
Voor het tornadojagen wordt gebruik gemaakt van een grote bus.
Er is meer nodig voor tornado’s
Het botsen van deze luchtsoorten veroorzaakt (onweers)buien. Voor het ontstaan van tornado’s is er echter nog meer nodig. Er moet namelijk voldoende windschering zijn. Hiermee bedoelen we dat de wind op grotere hoogte in de atmosfeer harder en uit een andere richting moet waaien. Als ook aan deze voorwaarde wordt voldaan, dan kan er een zogenaamde supercell ontstaan. Dit is de heftigste buienwolk die we kennen. Een supercell draait om zijn eigen as en aan de onderkant van de wolk is een eveneens roterende uitzakking te zien. We noemen dit een wallcloud. In één op de tien gevallen produceert zo’n supercell een tornado.
Als we een supercell met wallcloud zien dan is er 10 procent kans op een tornado.
Het seizoen komt laat op gang
Het begin van het tornadoseizoen verliep dit jaar vrij rustig, maar inmiddels is hier verandering in gekomen. De laatste twee weken zijn er veel tornado’s geweest. Tijdens het afgelopen weekeinde werden er ruim 50 tornado’s gerapporteerd. Helaas waren er ook minstens 10 doden te betreuren. Er vielen zoveel slachtoffers omdat het onheil ’s nachts en in dichtbevolkt gebied toesloeg. Wij chasen alleen bij daglicht. ’s Nachts is er te weinig licht om mooie beelden van een tornado te maken. Daarnaast is het simpelweg te gevaarlijk omdat je een eventuele tornado niet kan zien. In de tijd dat wij in Amerika zitten, willen we natuurlijk zoveel mogelijk tornado’s zien. Wel hopen we dat die zich voordoen in dunbevolkte gebieden waar weinig slachtoffers kunnen vallen.
U kunt ons volgen
Mensen die het leuk vinden om onze belevenissen te volgen, kunnen op verschillende manieren op de hoogte blijven. Ten eerste schrijven wij af en toe een nieuwsverhaal voor deze website. Daarnaast proberen we iedere dag een verslag op onze eigen website www.tornadojagers.nl te plaatsen. Op deze site verschijnen ook geregeld foto’s. Op www.tornadojagers.nl is het mogelijk om door te klikken naar de zogenaamde ‘live-tracker’.
Op deze website kunt u doorklikken naar de zogenaamde live-tracker. U kunt dan precies zien waar we ons op dat moment bevinden. Als de webcam online is, verschijnt er rechtsonder om de zoveel minuten ook een actuele foto vanuit de bus.
Met behulp van draadloos internet en een GPS-ontvanger geven we namelijk eens in de zoveel tijd de positie van onze bus door. Via een kaart van Google Maps kunt u vervolgens zien waar we ons bevinden. Op diezelfde kaart staan ook de kansen op tornado’s ingetekend en de tornadowaarnemingen van de laatste 48 uur.
Bron: Meteo Consult & tornadojagers.nl.