Smeltende ijsbergen doen het zeeniveau ieder jaar met de hoogte van één menselijk haar stijgen. Dat lijkt niet veel, want het gaat volgens onderzoekers om slechts de breedte van zo'n menselijk haar: 49 micrometer. Volgens een principe van Archimedes zou het zeeniveau zelfs niet mogen stijgen, aangezien het smeltende ijs zijn eigen volume vervangt. Jaarlijks smelt een massa ijs die gelijk is aan 1,5 miljoen ijsbergen zoals het exemplaar dat Titanic tot zinken bracht. Maar met een snelheid van 49 micrometer per jaar zou het zeeniveau pas over 200 jaar met één centimeter gestegen zijn.
En als al het drijvend ijs zou smelten, zou het zeeniveau met vier meter kunnen stijgen, berekenden wetenschappers van de universiteit van Leeds. Mocht al het ijs op het land eveneens smelten, kan het zeeniveau met meer dan 70 meter stijgen. De studie is de eerste die omschrijft hoe snel het ijs op deze wereld aan het smelten is.
"We hebben de voorbije decennia gezien dat de ijsmassa dramatisch is afgenomen", zegt professor Andrew Shepherd in de Daily Mail. "Deze veranderingen hadden een grote impact op het plaatselijke klimaat, en aangezien de oceanen de komende eeuw zullen opwarmen, moeten we nu rekening houden met het smelten van drijvend ijs op zee.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:37 uur, door Joyce.s
Stijgt het zeeniveau niet gewoon door al die miljoenen schepen die erin liggen..?
Het ijs ligt inderdaad al in het water, maar je moet natuurlijk niet vergeten dat het ijs ook boven het water uitsteekt. Je kan het vergelijken met een voorwerp dat je in bad doet en dat blijft drijven. Naarmate je het voorwerp verder in het water duwt, stijgt het waterniveau. Wanneer de ijsbergen smelten, smelt dus ook het gedeelte boven het water en dit zal het zeeniveau doen stijgen.
Maar de volume van ijs is altijd groter dan water als je dezelfde massa houdt. Dus het kan goed zijn dat het ijs wat boven het water zit hierdoor word gecompenseerd.
Niet dus, tenminste, dat hebben ze mij altijd geleerd.
Als drijvend ijs smelt heeft dat geen invloed op het waterniveau
IJs drijft omdat het water, als het bevriest, uitzet; ijs heeft een lagere soortelijke dichtheid (of zoiets) dan water.
Voorbeeld: doe maar eens een glazen fles of pot, tot de nok toe gevuld met water en een dop erop, in de vriezer, en kijk maar eens wat er met je fles/pot gebeurd | Gewijzigd: 29 april 2010, 15:40 uur, door Michel
Als drijvend ijs smelt heeft dat geen invloed op het waterniveau
IJs drijft omdat het water, als het bevriest, uitzet; ijs heeft een lagere soortelijke dichtheid (of zoiets) dan water.
Voorbeeld: doe maar eens een glazen fles of pot, tot de nok toe gevuld met water en een dop erop, in de vriezer, en kijk maar eens wat er met je fles/pot gebeurd
Dat komt op het zelfde neer als wat ik zei maar dit is wat uitgebreider.
Dat effect is aardig nihiel denk ik op het totale volume van water wat we hebben in de oceanen e.d..