April 2010 haalden de actieve vulkanen van IJsland keer op keer het nieuws. Gelukkig liggen de Hekla en de Eyjafjallajökull vulkanen op een veilige afstand van Nederland. Veel Nederlanders zien vulkanisme dan ook als een ver-van-mijn-bed show. Hier vergissen ze zich echter in. Weinig mensen staan er bij stil dat er op nog geen honderd kilometer van de Nederlandse grens een actieve vulkaan ligt. De laatste tienduizend jaar was het rustig, maar de grond komt met een a twee millimeter per jaar omhoog.
De koude geiser van Wallerborn
In Duitsland, iets ten oosten van de Belgische grens ligt de Eifel, een geliefd wandelgebied. Merkwaardige ronde meertjes, zoals de Laacher See, worden afgewisseld met ruisende bossen en lieflijk glooiende heuvels. Het lijkt onvoorstelbaar dat uitgerekend hier zich een grote natuurramp kan voltrekken. Schijn bedriegt echter. Onder het idyllische landschap hoopt zich lava op. Recht onder de Eifel ligt namelijk een vulkanische hot spot die de afgelopen dertig miljoen jaar verantwoordelijk was voor regelmatig optredende grote uitbarstingen. De lieflijke ronde meertjes in de Vulkaaneifel zijn stuk voor stuk de overblijfselen van ondergelopen vulkaankraters.
De jongste vulkaankrater is die van het Ulmener Meer, ongeveer elfduizend jaar oud en maar honderd kilometer ten zuidoosten van Maastricht. Op dit moment is het vulkanische meertje de locatie van het enige glauberzout kuuroord in Duitsland. Elfduizend jaar geleden zaaide een vulkaan hier dood en verderf en bedekte een groot deel van West-Europa met as. In die tijd woonden er in Europa nog maar weinig mensen: de laatste ijstijd was net aan het wegebben en de eerste neolithische boeren experimenteerden met primitieve granen in het toen regenachtiger Midden oosten. Maar zelfs voor de weinige jagers en verzamelaars die in die tijd in Noord-West Europa woonden zal de explosie van de vulkaankrater hebben geleken alsof de wereld verging. Geen wonder dat de prehistorische mens de Vulkaaneifel over het algemeen meed.
Het Ulmener meer
De gevolgen van een uitbarsting in de Eifel zullen nu vele malen ingrijpender zijn. Het Duitse Ruhrgebied, een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld, zal bedekt worden met een dikke laag as. Ook Belgie en het zuidelijke deel van Nederland zullen dit lot ondergaan. Aardschokken zullen vaak de aarde doen beven.
Rondvliegende brokken lava zullen veel schade aanrichten aan gebouwen, want de Eifelvulkanen zijn door de taaie, stroperige lava van het explosieve type. Pyroclastische stromen, mengsels van asdeeltjes en lucht van honderden graden heet, zullen zich een weg banen door smalle rivierdalen en onderweg dood en verderf zaaien. De Eifel zal dan meer weg hebben van een inferno dan van een paradijselijk natuurgebied.
Het goede nieuws is dat op dit moment de slapende vulkaan zich rustig lijkt te houden. Het enige wat we merken van het actieve vulkanisme zijn de vele warme bronnen (waar de Duitsers overvloedig kuuroorden omheen hebben gebouwd) en enkele koudwatergeisers. Maar een ding is zeker. Of het nu morgen is, over enkele eeuwen of pas over tienduizend jaar, op een dag zullen de vulkanen in de Eifel weer tot leven komen. We kunnen tot die tijd dus maar beter deze slapende vulkaan goed in de gaten houden.
Bron Faqt.nl
Laten we hope dat de Eifel vulcaan in onze timeline beetje rustig blijf. Las laatst ook iets over vulcanen onder de Noordzee/waddengebied klopt dat ook ?
Een vulkaan in Nederland In de bodem van de waddenzee zitten enorme gasbellen. Een van de gasbellen is ontstaan door een heuse vulkaan.
Griend
Het eilandje Griend ligt op de wadplaat Grienderwaard tussen Harlingen en Vlieland. Deze wadplaat is het gehele jaar door een vluchtplaats voor vogels. Tijdens de zomer broeden er ook veel vogels. Het sikkelvormige eilandje is het hoogste deel van de wadplaat. Griend "wandelt" onder invloed van water en wind langzaam in oostelijke richting. Ten westen van Griend bevindt zich een voor Nederland zeldzaam natuurverschijnsel, maar dat is vrijwel niet bekend. Aan het oppervlak is er op die plaats alleen een boorplatform te zien. Diep in de bodem zit een vulkaan. De vulkaan is ruim duizend meter hoog. De doorsnede aan de basis is vijftien kilometer.
Het is de enige vulkaan op Nederlands grondgebied. Als je met de boot van Harlingen naar Vlieland gaat, vaar je over de vulkaan heen.
De ontdekking van de vulkaan
In 1960 werd in het Groningse Slochteren een aardgasbel ontdekt. Sindsdien is er een ware jacht op aardgas ontstaan. De overheid verleende toestemmingen voor proefboringen in het Groningse wad. Men dacht daar ook grote gasvoorraden in de bodem zaten. In 1969 werd er zelfs toestemming gegeven voor boringen in het hele waddengebied. Er werden plekken gevonden met een rendabele gasvoorraad. Onder Ameland ligt een grote gasbel en ten westen van Griend ook een: het Zuidwalgasveld. In 1988 werd het Zuidwalgasveld in exploitatie genomen.
Bij de boringen werd op grote diepte, tussen 2000 en 3000 meter onder het bodemoppervlak, een opvallende koepelvormige structuur ontdekt. Dit was vreemd, omdat de aardlagen in de bodem meestal horizontaal verlopen. De gesteenten zijn gevormd door gestold magma, dat bij een uitbarsting naar buiten kwam. Er was 150 miljoen jaar geleden op deze plek, waar toen nog geen waddenzee was, een duizend meter hoge vulkaan.
Werking van de aardkorst
De vulkaan is waarschijnlijk ontstaan toen er in dit deel van de aardkorst draaiingen en verschuivingen optraden. Zo is het Vlielandbekken ontstaan. Uit de diepe breuken kwam het magma uit de aardmantel naar omhoog. Het magma stolde en vormde de koepelvormige structuur in de aardkorst. Het magma bleef tijdens de uitbarstingen naar het oppervlak doordringen; zo ontstond de Zuidwalvulkaan. De vulkaan werkte maar kort, geologisch gezien dan, zo'n twaalf miljoen jaar. Daarna begon het gebied te dalen en kwamen er dikke lagen sediment over de vulkaan heen. Uiteindelijk kwam het hele gebied onder water te staan. De vulkaan is misschien een barriere voor de uit het noorden oprukkende zee geweest.
Vorming van aardgas
In diepere en oudere carboonlagen was toen al door verkoling van planten en dierresten, aardgas ontstaan. Het aardgas drong door in de bovenliggende laag van poreus zandsteen. Daarin zit het aardgas sindsdien opgeslagen. Het zandsteen is namelijk door ondoorlaatbare lagen steenzout bedekt.
De flanken van de wegzinkende vulkaan duwden het aardgas naar een gebied in de aardkorst. Daar hoopte het aardgas zich op. Zo ontstond er op een diepte van 1900 meter een gasbel met een doorsnede van tien kilometer. De gasbel bevatte ruim twintig miljard kubieke meter aardgas. De maximale opbrengst van de gasbel is momenteel zeseneenhalf miljoen kubieke meter per dag. Dat eenzame boorplatform bij de Zuidwal is nu de enige getuige van de vulkaan die 150 miljoen jaar geleden actief was.
Bron Kennislink
was paniekzaaien er waren wel veel aardbevingen maar er was ook een valse website van een geoloog die heel echt leek maar niets aan de
hand dus nou slaap lekker en gezond weer op
was paniekzaaien er waren wel veel aardbevingen maar er was ook een valse website van een geoloog die heel echt leek maar niets aan de
hand dus nou slaap lekker en gezond weer op
Ken uw klassiekers....
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuidwalvulkaan
Het is (nog) geen actieve vulkaan, maar wel een plaats waar magma zich zou ophopen en de druk aan het oplopen zou zijn.
Uiteraard geldt ook hiervoor, dat geologische ontwikkelingen een heel ander soort tijdspanne innemen, dan wij mensen doorgaans doen.
Tienduizenden jaren zijn niets in dat verband.
Dan geef ik je een rondrit.
Piet, weet je het zeker dat je er een rondrit van gaat maken
Laten we hope dat de Eifel vulcaan in onze timeline beetje rustig blijf. Las laatst ook iets over vulcanen onder de Noordzee/waddengebied klopt dat ook ?
Kan kloppen, heel lang geleden (ik weet niet waneer) zijn er ook vulkanen in nederland geweest maar die zijn allemaal dood en onder de grond.
hier een lijstje http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_supervulkanen | Gewijzigd: 31 oktober 2010, 11:58 uur, door Klapper
http://nl.wikipedia.org/wiki/Laki
http://www.dbnl.org/tekst/_vad003178401_01...401_01_0010.php
Roodgloeiende lavastromen, sissende stoomwolken en tot duizenden kilometers verderop asregens. IJsland? De Vesuvius? Nee, de Vulkaaneifel, op minder dan honderd kilometer van de Nederlandse grens, bijna dertienduizend jaar geleden. De Eifelvulkanen barsten elke tien- tot twintigduizend jaar uit. Tot nu toe ontsprongen we de dans. Wat zijn de gevolgen als deze slapende vulkaan weer uitbarst? Noord-Europa lijkt veilig te zijn voor vulkanisme. De dichtstbijzijnde actieve vulkanen, de Siciliaanse Etna en de IJslandse Katla en Eyjafjällajökull, liggen op een comfortabele tweeduizend kilometer afstand. Niets aan de hand dus. Echter: schijn bedriegt. Bij de laatste uitbarsting werd er maar liefst drie vierkante kilometer rots uitgeblazen.
Vulkaaneifel
Vlak over de grens ligt de Duitse Vulkaaneifel, een natuurgebied dat wordt gekenmerkt door kleine ronde meertjes, laachen (van het Latijnse lacus, meer), golvende heuvels en warme bronnen. De Duitsers kunnen hier hun obsessie voor Heilbronnen en andere kuuroorden maximaal uitleven. Maar weinig mensen staan er bij stil dat hier al vele miljoenen jaren een actief vulkaangebied ligt dat elke tien- tot twintigduizend jaar Europa bedekt met een fijne aslaag. In teegenstelling tot vulkanen als de IJslandse Katla en de Italiaanse Vesuvius, die keer op keer op dezelfde plaats uitbarsten, wurmt de hot spot die het vulkanisme in Centraal-Europa veroorzaakt, elke keer op een andere plaats omhoog. Diep onder de aarde verzamelt zich magma, dat zodra de onderaardse druk voldoende is om de aardkorst te doorboren, een enorme magmaontploffing veroorzaakt waarbij de magmakamer de lucht in vliegt.
De gevolgen van een vulkaanuitbarsting in het hart van West-Europa
Tienduizend jaar geleden was Europa nog dun bevolkt door jager-verzamelaars en een enkele neolithische landbouwer. In heel Nederland woonden misschien vijftigduizend mensen. De uitbarsting had dan ook weinig destructieve gevolgen.
12.900 jaar geleden zag de Vulkaaneifel vlak over de grens er zo uit. Staat de volgende uitbarsting er aan te komen?
Nu is dat wel anders. Vlak bij de Vulkaaneifel ligt het dichtbevolkte Ruhrgebied, Limburg, Luxemburg en de oostelijke Belgische provincies, waar samen meer dan tien miljoen mensen wonen. Besluit de hotspot zich weer een weg naar de oppervlakte te banen, dan betekent dat de inwoners van het dichtstbevolkte gebied in Europa te maken zullen krijgen met zware aardbevingen, dodelijke pyroclastische stromen die alles op hun weg verschroeien, lavastromen en een bombardement met vulkanische bommen. De dikke asafzettingen blokkeren de Rijn, waardoor enorme overstromingen ontstaan (12.900 jaar geleden leidde dit tot de vorming van en stuwmeer en, toen de natuurlijke dam doorbrak, een vele meters hoge vloedgolf).
Gelukkig is dit gebied vrij arm aan kerncentrales, maar vlak bij de Limburgse grens staat de centrale van Jülich. Ook vlakbij het vulkanische gebied staat de centrale van Mülheim. Toch dateert de laatste zeer zware aardbeving in Limburg nog van enkele eeuwen terug (een lichtere aardbeving sloeg in 1992 toe). Als deze niet bestand zijn tegen de enorme aardschokken die de vulkanische eruptie met zich mee zal brengen, zal dit mogelijk leiden tot een meltdown. Ontwerpers beschouwen het westelijk deel van Duitsland als een lage-risicogebied voor aardbevingen.
Hoe groot is de kans?
De Eifelvulkaan kan morgen uitbarsten. De vulkaan kan ook nog bijna tienduizend jaar een slapend bestaan blijven leiden. Duitse geologen klagen steen en been over de nonchalante houding van de Duitse autoriteiten. Eén ding is zeker. Vroeg of laat zal de vulkaan in de Eifel weer ontwaken en dood en verderf zaaien. Mogelijk heeft het niets bijzonders te betekenen, maar de grond in de Eifel komt elk jaar enkele millimeters omhoog.
Bron: visionair.nl | Gewijzigd: 20 april 2017, 13:05 uur, door Joyce.s
Nou, laten we dan maar van het gemiddelde uitgaan. Nog 5000 jaar te gaan...