Op zaterdag 24 april 2010 is het precies twintig jaar geleden dat de Hubble Space Telescope gelanceerd werd. Ter gelegenheid van die verjaardag heeft het Space Telescope Science Institute in Baltirmore een spectaculaire foto vrijgegeven van een deel van de Carina-nevel, een groot stervormingsgebied op 7500 lichtjaar afstand in het zuidelijke sterrenbeeld Carina (Kiel).
Nevelflarden en stofkolommen worden beschenen door jonge, pasgeboren sterren in de omgeving, waardoor ze langzaam 'verdampen', Binnenin de dichtste stofwolken ontstaan nieuwe sterren. De Amerikaans-Europese Hubble-telescoop heeft de afgelopen twintig jaar op elk deelgebied van de astronomie voor revolutionaire ontwikkelingen gezorgd.
In mei 2009 werd de vijfde en laatste onderhoudsvlucht uitgevoerd, waarbij onder andere een nieuwe camera werd geplaatst. De foto van de Carina-nevel is met deze Wide Field Camera 3 gemaakt. Naar verwachting zal de ruimtetelescoop nog vijf à tien jaar in bedrijf zijn.
Hoge resolutie foto hier
p.s. 60mb
Bron: Astronieuws | Gewijzigd: 12 juni 2017, 16:01 uur, door Joyce.s
dat telescoopje heeft wel ff een heleboel unieke plaatjes en informatie vrijgegeven !!
proficiat hubbeltje !!
Uitgegeven: 6 maart 2009 16:28
Laatst gewijzigd: 7 maart 2009 11:26
NASA zoekt planeten als de aarde
Op zoek naar planeten als de aarde zet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn sterkste wapen tot nu toe in: de ruimtetelescoop Kepler. Vrijdagavond rond elf uur (plaatselijke tijd) wordt die gelanceerd vanaf Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. De Kepler is vernoemd naar de Duitse astronoom Johannes Kepler (1571-1630). de telescoop zoekt naar aardeachtige planeten, omdat wetenschappers ervan uitgaan dat alleen daar leven mogelijk is.
Eisen
Daarvoor moet de planeet niet te heet en niet te koud zijn, een vaste structuur hebben en vloeibaar water bevatten. Dat betekent dat de planeet ongeveer net zo ver van zijn ster moet staan als de aarde van de zon, ongeveer 150 miljoen kilometer. Bovendien moeten de ster en de planeet ongeveer even groot zijn als de zon en de aarde. Om die planeten te vinden zal de satelliet ruim drie jaar lang ongeveer honderdduizend sterren in de sterrenbeelden Zwaan en Lier in kaart brengen.
Licht
Wanneer een planeet voor een ster langsgaat, kan de Kepler waarnemen dat het licht van de ster iets minder fel wordt. Om duidelijk te maken hoe speciaal de Kepler is, drukt de NASA zich uit in vergelijkingen. "Als de Kepler 's nachts naar een dorp op aarde zou kijken, zou het kunnen zien dat de straatverlichting iets dimt als iemand langsloopt'', aldus projectleider James Fanson. "Planeten zo groot als de aarde vinden is als het opsporen van een heel kleine vlo in de koplamp van een auto.''
Bron: ANP | Gewijzigd: 23 april 2010, 23:23 uur, door talkyr86