Mensen die last hebben van hooikoorts kijken soms met angst en beven naar het voorjaar. Geïrriteerde ogen, vervelende niesbuien en jeukende slijmvliezen, het is allemaal geen pretje. Reden dus voor hooikoortspatiënten om binnen te blijven. En dat terwijl het weer de komende dagen zo mooi wordt. Maar juist dat weer is heel ongunstig voor mensen die allergisch zijn voor al die pollen in de lucht. Mensen met hooikoorts reageren heftig op de pollen van grassen, bomen en struiken. We noemen deze pollen allergenen. Na contact met deze stoffen moet het lichaam antistoffen aanmaken, die de allergenen uitschakelen. Deze antistoffen zorgen ervoor dat een reactie uitblijft. Bij mensen met hooikoorts is dit proces verstoord. Indien de slijmvliezen in aanraking komen met de allergene stoffen, komt er histamine vrij. Deze histamine veroorzaakt de allergische reactie.
Niet iedereen heeft in dezelfde periode last van hooikoorts. Dit is afhankelijk van het soort pollen waar men allergisch voor is en wanneer die pollen in de lucht hangen. Hier ziet u een zogenaamde pollenkalender voor een aantal bomen en grassen.
Niet altijd even veel klachten
We zitten nu midden in de lente en in deze periode komen steeds meer planten in bloei te staan. Het moment waarop dit gebeurt, verschilt per plant. Niet iedere hooikoortspatiënt is allergisch voor dezelfde pollen. Wanneer de klachten optreden, is dus afhankelijk van het soort pollen waar men allergisch voor is en wanneer deze in de lucht hangen. Niet alleen de bloeiperiode van planten en dergelijke speelt een rol. Ook de weerssituatie is van grote invloed op de hoeveelheid pollen die in de lucht hangt. Afhankelijk van het weer kan iemand met hooikoorts de ene dag veel meer last hebben van zijn klachten dan de andere. Hoe dit zit, zullen we hieronder uitleggen. We kunnen alvast verklappen dat de komende dagen ongunstig zijn.
Rol van de wind
Tijdens het komende weekeinde hebben we te maken met een aflandige wind. Hiermee bedoelen we dat de wind niet afkomstig is vanaf zee, maar vanaf het binnenland van Europa. Zo’n wind uit richtingen tussen bijvoorbeeld oost en zuid, bevat veel meer pollen dan een wind vanaf zee. Boven zee komen immers geen planten voor die pollen in de lucht brengen. De sterkte van de wind is overigens wel gunstig de komende dagen. Een relatief sterke wind kan veel pollen vervoeren en een zwakke wind doet dit amper. De komende dagen wordt er niet al teveel wind verwacht. Dit is dus gunstig voor de hooikoortspatiënten.
Daarnaast speelt de windrichting een belangrijke rol. Op de weerkaart van vandaag (donderdag) is te zien dat de wind afkomstig is vanaf het zeewater. Een wind vanaf zee bevat weinig pollen.
Maar op de weerkaart van zondag is te zien dat het hogedrukgebied zich verplaatst, waardoor de wind aflandig wordt. Zo’n wind vanaf het continent bevat meer pollen. Gelukkig is de wind niet erg sterk.
Een buitje is niet alleen voor het stof
Mensen met hooikoorts kijken altijd reikhalzend uit naar een verfrissend buitje. Niet om nat te regenen, maar om pollen uit de lucht te halen. Hoe langer het droog blijft, hoe meer pollen er in de lucht komen te hangen. Daarmee worden in een droge periode de klachten van hooikoortspatiënten alleen maar groter. Regendruppels nemen de in de lucht aanwezige pollen in zich op. Als er dus regen of een bui valt, komen de pollen samen met de druppels naar beneden. De lucht wordt als het ware schoongemaakt, waarna mensen met hooikoorts opgelucht adem kunnen halen en tijdelijk minder last hebben van de allergische verschijnselen.
Vooruitzichten voor hooikoortspatiënten
De komende dagen wordt zonnig en droog weer verwacht en dat zijn ongunstige vooruitzichten. Ook de windrichting is niet altijd even gunstig, maar gelukkig waait het niet erg hard. Al met al zullen hooikoortspatiënten de komende dagen dan ook binnen moeten blijven, of hun toevlucht zoeken op medicijnen die de productie van histamine onderdrukken.
Bron: Meteo Consult.