De afgelopen dagen zijn er diverse natuurbranden geweest. Mede door het weer was het soms moeilijk om deze branden te bestrijden. Daarnaast is het momenteel erg droog in Nederland. Maar is dat eigenlijk uitzonderlijk in deze tijd van het jaar en wordt die droogte binnenkort nog minder? Dinsdagavond was het raak in het Veluwse Hoog Soeren. Een heide- en grasgebied van 60 tot 80 hectare vatte vlam. Niet alleen (bijzondere) bloemen en planten gingen in rook op, ook zijn er nesten verwoest en reptielen gedood door het vuur. Eerder op de dag brak in het Limburgse Beaxem een zeer grote bosbrand uit. Een week geleden veroorzaakte een duinbranden grote problemen in Bergen aan zee.
In die afgelegen gebieden is de aanvoer van bluswater vaak een probleem. Foto: Reinier van Assen.
Problemen bij het blussen
In deze natuurgebieden is de aanvoer van water vaak een probleem omdat de brandweer hiervoor speciale wagens in moet zetten. Maar niet alleen dat bluswater maakt het bestrijden van het vuur soms lastig. Ook de wind kan een vervelende rol spelen. Bij een aantal branden waaide het stevig en wakkerde de wind het vuur verder aan. Het ontstaan van een neerslagtekort in het voorjaar is niet uitzonderlijk. Dit komt ieder jaar voor. Niet alleen omdat er soms weinig neerslag valt, maar ook omdat de bloemen en planten nu langzaam tot leven komen en veel water aan de grond onttrekken.
Dat het droog is, is goed te zijn aan het opstuivende zand in deze foto. Foto: Jannes Wiersema.
Neerslagtekort
Het neerslagtekort bedraagt momenteel 33 millimeter. Dat is aanzienlijk. Daarmee is het tekort niet alleen ongeveer even groot als in de 5% droogste jaren, maar ook even groot als in het recordjaar 1976. Het mag duidelijk zijn, een buitje voor het stof en voor de planten is meer dan welkom. Maar komt die neerslag er de komende dagen wel? Het antwoord is nee. Of eigenlijk, nauwelijks. Vanmiddag kunnen er in het binnenland een aantal buien ontstaan. Die leveren hooguit een paar millimeter hemelwater op, maar daar is alles dan ook mee gezegd. Vanaf morgen (donderdag) blijft het namelijk droog en die neerslagloze periode lijkt zeker tot Koninginnedag aan te houden.
Deze grafiek toont het huidige neerslagtekort. Momenteel staan we al ongeveer even hoog als in het recordjaar 1976.
Veel verdamping
Bij dit droge weer is er een hoofdrol weggelegd voor de zon. Daardoor kunnen de temperaturen hoog oplopen en verdampt er ook nog eens veel vocht. Het gevolg is dat het neerslagtekort nog verder oploopt. De kans op natuurbranden wordt hierdoor de komende week almaar groter. Voordeel is wel dat er na vandaag minder wind komt te staan, waardoor een eventuele brand makkelijker te blussen is.
Bron: Meteo Consult, KNMI & nu.nl.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Het gevaar voor natuurbranden op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en de Gooise natuurgebieden is grotendeels geweken. In de drie gebieden geldt code geel, meldden de verantwoordelijke veiligheidsregio's woensdag. De afgelopen dagen was in de gebieden code oranje van kracht. Vorige week gold zelfs code rood, wat een zeer grote kans op een natuurbrand inhoudt. Code geel betekent dat de natuur nog steeds droog is en dat voorzichtigheid is geboden, aldus de brandweer. Er geldt echter geen stookverbod, zoals bij code rood wel het geval is.
Door buien en de afgenomen wind is het grootste brandgevaar nu geweken. De afgelopen dagen waren verkenningsvliegtuigjes in de lucht om branden zo snel mogelijk op te sporen. De vliegtuigjes blijven nu aan de grond, maar kunnen incidenteel alsnog opstijgen, stelt de brandweer.
Bron: PZC