daarna is nog ver weg, maar verloopig is er zondag een klein kansje en donderdag berekent vooral GFS veel neerslag met ook een kleine kans op wat onweer; maar echt veel stelt het niet voor denkik | Gewijzigd: 23 april 2010, 21:33 uur, door jones
LOL....Net als ik jarig op deze bijzondere dag (Altijd feest!)
Voor het eerst dit jaar werd er gisteren (zondag) op een aantal weerstations een temperatuur van 25 graden of meer gemeten. Inmiddels heeft een storing de warme lucht verdreven, maar de komende dagen kan het opnieuw warm worden. Donderdag wordt zelfs weer een maximumtemperatuur van 25 of 26 graden verwacht in het zuidoosten van het land. Maar dan lijkt wederom een storing met daarachter koude lucht zijn zinnen op ons land te zetten. Lagere temperaturen dus op Koninginnedag, maar hoe laag? En houden we het wel droog?
We spreken van een landelijke zomerse dag als het weerstation in De Bilt een temperatuur van 25 graden of meer registreert. Op dit Nederlandse hoofdstation is die waarde gisteren (zondag) echter niet gehaald. In de tuin van het KNMI bleef de thermometer steken op 23,5 graden. Op de stations Arcen (25,1 graden), Eindhoven (25,3 graden), Twenthe (25,4 graden), Ell (25,5 graden) en Hoogeveen (25,6 graden) werd de zomerse grens wel bereikt en iets overschreden.
Gisteren (zondag) werd het regionaal zomers warm.
Opnieuw een koufront
Een koufront verdreef gisteren (zondag) met enkele buien de warme lucht uit ons land. Hierachter zorgt een hogedrukgebied de komende dagen voor een weersverbetering, met de eerder genoemde hoge temperaturen tot gevolg. Maar donderdag 29 april koerst er opnieuw een koufront op Nederland af, horende bij een lagedrukgebied boven de zee tussen IJsland, Schotland en Noorwegen.
Die storing veroorzaakt donderdagavond en in de Koninginnenacht vooral landinwaarts een aantal buien of enige regen. Tijdens Koninginnedag zelf heeft het koufront ons land echter alweer verlaten. Achter dit front start de dag met wolkenvelden en die zijn in het oosten mogelijk dik genoeg om wat regen te produceren.
Aanstaande donderdag worden regionaal weer zomerse temperaturen verwacht.
Die warme lucht wordt echter al snel verdreven door een koufront.
Verder droog?
In de loop van de dag volgen er opklaringen. De meeste doen zich voor in het westen en noordwesten van het land, dus daar zijn de beste papieren voor zonneschijn. Afgezien van het beetje regen in de ochtend lijkt de Koninginnedag verder droog te verlopen. Goed nieuws dus voor de bezoekers en organisatoren van de vele buitenactiviteiten.
Door de passage van het koufront zullen de temperaturen op vrijdag 30 april wel wat tegenvallen. Na een dag met regionaal zomerse temperaturen, blijft het kwik dan steken op 13 of 14 graden aan zee en 18 graden in Brabant en Limburg. Een flinke stap terug. Bij dit alles waait een overwegend matige wind uit west tot zuidwest.
Op Koninginnedag zelf heeft die storing ons land alweer verlaten.
Het mag dan op de meeste plaatsen droog blijven, de temperaturen vallen wel tegen.
4 en 5 mei?
In de dagen erna vallen de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Ook op deze dagen zijn er buitenactiviteiten waarbij droog weer van groot belang is. De vooruitzichten zien er echter wat wisselvalliger uit met daarbij een verdere teruggang in de temperatuur.
Bron: Meteo Consult.
Na een behoorlijk warme dag gisteren – woensdag, met op vrijwel ieder officieel meetstation ruim 20 graden – loopt de middagtemperatuur ook vandaag – donderdag – weer flink op. In Eindhoven werd woensdag de hoogste kwikstand gemeten met 24,1 graden, maar vandaag zitten we daar rond het middaguur al ruim boven met 25,0 graden in diezelfde plaats. Dat betekent zomerse warmte met bovendien veel zon en uiteindelijk komt op diverse plekken de teller vandaag op 26, mogelijk zelfs 27 graden uit. Daar komt echter wel verandering in. Komende avond trekt er vanuit het westen namelijk een storing het land over en daarachter bevindt zich een compleet andere luchtsoort. Niet alleen is de lucht vochtiger, ook is hij een stuk frisser.
Met een zuidenwind werd, en wordt nog steeds, vanuit het zuiden van Europa uitzonderlijk warme lucht onze kant op geblazen. Niet alleen bij ons is het namelijk erg warm voor de tijd van het jaar. In de landen rondom de Middellandse Zee werd het gisteren lokaal al meer dan 30 graden en ook vandaag zullen de kwikstanden in diezelfde regionen uitkomen! Zo wordt in het Spaanse Sevilla vandaag 31 graden verwacht.
Woensdag werd het lokaal al ruim 24 graden en donderdag stijgt het kwik lokaal tot 27 graden. Er wordt dan ook volop genoten van de warmte. Foto: Corina Magielse.
Juist die warme lucht heeft zich de afgelopen dagen over een groot deel van Europa uitgespreid en daaraan danken wij nu ook die hoge temperaturen. Bovendien is de aangevoerde lucht vrij droog en op wat sluierwolken na, is het dan ook volop zonnig.
Koufront
Komende avond en nacht komt daar echter verandering in. Een koufront, horende bij een lagedrukgebied boven Scandinavië, komt via het westen het land in schuiven en daarachter is de lucht een stuk vochtiger, maar de naam zegt het al, vooral ook minder warm. De overgang van die beide verschillende luchtsoorten gaat gepaard met veel bewolking en diverse buien, waarbij er ook kans is op onweer.
Koninginnenacht en -dag
En laat het nou net komende nacht Koninginnenacht zijn. Juist in deze nacht worden op veel plaatsen activiteiten georganiseerd, zoals optredens, kermissen en feesten. Ook worden de laatste voorbereidingen voor de diverse vrijmarkten nog gedaan en droog weer is daarbij vaak wenselijk. Helaas gaat dat dit jaar niet op. Halverwege de avond arriveren de eerste buien in Zeeland en trekken daarna geleidelijk verder het land in. In het oosten en noordoosten blijft het aanvankelijk nog lange tijd droog, maar daar begint het in de nacht ook geleidelijk te druppelen. Vooral in het oosten en zuidoosten is daarbij kan een enkele bui ook onweer opleveren.
Tijdens Koninginnenacht komen we echter in een andere luchtsoort. Deze is niet alleen veel vochtiger, ook is hij minder warm. Foto: Gieny Boersma.
Later in de nacht neemt de buiigheid wel af, maar de bewolking blijft hangen en daar starten we op Koninginnedag zelf dan mee. Hoewel het geen stevige buien meer zijn, blijft het in eerste instantie nog wel een beetje naspetteren. Een wat miezerige start dus, maar in de middag ziet het er alweer heel anders uit. Het koufront trekt namelijk naar het oosten weg, waarna het langs de westkust droog wordt en de zon af en toe gaat doorbreken. Halverwege de middag gebeurt dat uiteindelijk ook in de oostelijke regio’s, als laatste in Limburg.
Minder warm
Ook komt de middagtemperatuur ineens een stuk lager uit dan op de voorgaande dagen en het verschil kan hier en daar zelfs 10 graden bedragen. Langs de westkust wordt het namelijk nog maar een graad of 13 en dieper landinwaarts stijgt het kwik niet verder dan tot een graad of 16. Misschien net 17 graden in Limburg. In die hoek van het land dus wel het langst bewolking, maar wel de hoogste temperaturen. Toch is het voor de tijd van het jaar helemaal niet koud. Zodra de meimaand op de kalender toont, ligt het langjarig gemiddelde in De Bilt namelijk op 16 graden. Het is dus wel voelbaar minder warm, maar veel scheelt het niet met de norm.
Laagje boven Frankrijk
In de loop van het weekend komt er een lagedrukgebiedje boven Frankrijk te liggen en vanaf dat moment komt de temperatuur wel onder normaal uit met nog maar 10 tot 14 graden. Ook kan er in de nachten dan weer wat nachtvorst voorkomen.
Bron: Meteo Consult