Een kleine verandering in het klimaat kan meer aardbevingen, grondverschuivingen en vulkaanuitbarstingen veroorzaken. Volgens wetenschappers kunnen smeltend ijs, de stijging van het zeeniveau en zwaardere stormen een invloed hebben op de aardkorst. Er is volgens het onderzoek van Royal Society niet veel nodig om voor meer geologische activiteit te zorgen. Op sommige plaatsen, zoals in Alaska, zou de klimaatverandering nu al een impact hebben. Doordat het ijs smelt, komt er meer water in de oceaan terecht. Het vasteland komt intussen omhoog aangezien het gewicht van de ijsmassa afneemt.
IJstsunami's
In Groenland en op Antarctica zou het land zo over stukken van een hele kilometer kunnen bewegen. En zo zouden er op sommige plaatsen meer aardbevingen kunnen ontstaan. Vooral onder ijs kan zo'n aardbeving gevaarlijk zijn. Als ijsschotsen afbreken kunnen ze op hun beurt tsunami's veroorzaken.
Vulkanen
Ook de aardkorst kan beïnvloed worden door een andere verdeling van het gewicht. En zo zijn er meer vulkaanuitbarstingen mogelijk. Professor Bill McGuire van University College London zegt dat hij bewijzen heeft van situaties waar er meer aardbevingen ontstonden sinds er kleine veranderingen in het klimaat plaatsvonden. Er is veel minder voor nodig dan we denken. In het verleden, zoals op het einde van de vorige ijstijd, werd toegenomen geologische activiteit ook opgemerkt in perioden waarin het klimaat veranderde. Maar de gevolgen van de huidige klimaatverandering zijn geologisch nog niet in kaart gebracht.
Bron Hln
Door de klimaatsverandering zijn er in europa al best veel veranderingen aan de gang, bv veel extremer weer dan jaren geleden.
En ook in europa al tornado's denk aan de tornado in Polen.
| Gewijzigd: 21 april 2010, 18:00 uur, door thefly