Diep in de Caraïbische Zee heeft een robot een bezoek gebracht aan de diepste onderzeese vulkaan ter wereld. Uit de krater komt superheet water dat rijk is aan mineralen. De zogenaamde 'black smokers' spuwen water naar boven dat verzadigd is met mineralen. Daardoor krijgt het water een donkere kleur. De kraters zitten ongeveer 5 kilometer diep in de Cayman Trough. Tot nu toe lagen de diepste vulkanen op een diepte van ongeveer 4 kilometer.
Andere wereld
"Het leek wel of we de bodem van een andere wereld aan het verkennen waren", zegt geoloog Bramley Murton van het National Oceanography Centre (NOC) in Southampton. Hij bestuurde het onderwatervoertuig dat de vulkaan filmde. Er liggen nog meer onderzeese vulkanen in de buurt. Het is als het ware een soort bergketen die in het midden van de oceaan rond de Aarde trekt.
Vreemde wezens
Grote stukken van de Aarde bewegen onder water waardoor er scheuren ontstaan. Daaruit kan lava tevoorschijn komen. De eerste krater werd in 1977 ontdekt nabij de kust van Ecuador. Je zou denken dat er geen leven mogelijk is nabij deze extreem hete vulkanen. Toch leven er vreemde wezens die in staat zijn de hitte te weerstaan. Ook de druk is er anders dan normaal, liefst 500 keer zwaarder dan een normale atmosferische druk. Voor de wezens die er leven moet het volgens de onderzoekers lijken alsof er een grote familiewagen op hen drukt.
Buitenaards leven
Het onderzoek naar het leven in extreme onderzeese omstandigheden kan informatie opleveren over hoe leven mogelijk kan zijn op planeten waarop we dat niet meteen zouden verwachten. En het kan ons tevens veel leren over hoe het leven op onze eigen planeet ontstaan is.
Bron Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 11:21 uur, door Joyce.s
exploring the deep ocean floor