Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 april 2010, 13:38 uur | Bericht #112480
Over lenteweer en stapelwolken

De komende week kunnen we in Nederland genieten van prachtig lenteweer met veel zonneschijn. Wel ontstaan er dagelijks stapelwolken, maar die lossen aan het einde van de middag of aan het begin van de avond vaak weer op. Daarnaast zie je die stapelwolken niet overal terug en groeien ze ook niet altijd uit tot een bui. Een korte uitleg over de theorie bij deze ‘mooiweerwolken’. Iedereen kent het vermoedelijk wel. Momenteel is het er nog wat te fris voor, maar op een mooie en zonnige ochtend ga je naar een recreatieplas om wat verkoeling te zoeken. Na een paar uur lekker zwemmen en zonnen, moet je echter snel je handdoek en koelbox oppakken. De lucht ziet er dreigend uit en even later valt er een bui. Eenmaal thuis klaart het weer op en kan je onder een aangenaam avondzonnetje genieten van een goed glas rosé.



Dagelijkse gang
In de meteorologie noemen we dit proces ‘dagelijkse gang’. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken, later kan hieruit een bui vallen, maar ’s avonds wordt het weer droog en klaart het op. Het ontstaan van deze stapelwolken heeft te maken met het oplopen van de temperatuur in de onderste lagen van de atmosfeer. Aangezien warme lucht lichter is dan koude lucht, stijgen er als gevolg van deze opwarming luchtbellen met warme en vochtige lucht op. We noemen dit convectie of thermiek.

Zolang de luchtbellen warmer (en dus lichter) blijven dan hun omgeving stijgen ze verder de hoogte in. Daarbij koelen de bellen echter wel af. Aangezien koudere lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht, treedt er na verloop van tijd condensatie op. Hiermee is een wolk geboren. Later op de dag stopt de temperatuurstijging en is de voeding van de stapelwolken verdwenen. Door het dalen van de temperatuur aan de grond maken de opstijgende luchtbellen plaats voor dalende luchtbewegingen. Hierdoor lost de bewolking op en klaart het flink op.


Deze verschillen tussen binnenland en kust hebben te maken met de temperatuur. Aan zee wordt de temperatuurstijging getemperd door het relatief koude zeewater. Hier is het vaak dan ook minder warm dan verder landinwaarts.

Niet altijd en overal
Stapelwolken zie je niet altijd op iedere zonnige dag ontstaan. De ene dag zijn het er vrij veel en kunnen de wolken de zon behoorlijk in de weg zitten, maar een dag later blijft de lucht strak blauw van kleur. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vocht die voorhanden is in de atmosfeer. Als dat vocht niet voldoende aanwezig is, kan er simpelweg geen condensatie plaatsvinden. Ook als er wel sprake is van convectie.

Een ander opmerkelijk iets is dat je de stapelwolken in het voorjaar veel vaker in het binnenland ziet dan in de kustregio. De reden hiervan is de zee. Het zeewater wordt in de loop van het zomerhalfjaar steeds warmer, maar blijft overdag altijd kouder dan het land. Dit relatief koude water is van invloed op de temperatuur van de lucht. Aan de kust is de temperatuur dan ook vaak lager dan in het binnenland. Dit beetje verschil is voldoende om de convectie in onze kustregio tegen te werken. Hier zie je dan vaak ook geen stapelwolken, maar in het binnenland door de hogere temperaturen wel.



Wel of geen bui?
“In de loop van de dag ontstaan er vriendelijke stapelwolken, maar deze zullen nergens uitgroeien tot een bui”. Zomaar een citaat uit een weerbericht dat in het zomerhalfjaar vaak te horen is. Stapelwolken kunnen namelijk uitgroeien tot een bui, maar doen dat lang niet altijd. Om dit te bepalen moeten we goed kijken naar de temperatuur hoger in de atmosfeer, daar waar de top van de stapelwolk zit.

De hoogte van de wolkentop is mede afhankelijk van de temperatuuropbouw in de atmosfeer (hoe lang blijft een stijgende luchtbel warmer dan zijn omgeving?) en de hoeveelheid vocht die voorhanden is (als het hoger in de lucht kurkdroog is, kan er simpelweg geen condensatie optreden). Om een bui te laten ontstaan, moet de bovenkant van een wolk bevriezen. Als dit het geval is, dan is een vage en vezelige structuur te zien in het bovenste deel van de wolk. In principe kan dat al gebeuren bij een temperatuur van 0 graden. In de praktijk blijkt echter dat buien meestal pas ontstaan als de wolkentop een temperatuur van -12 graden of lager heeft.

Bron: Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 2713
Lid sinds: 11 mrt. 2010
12 april 2010, 15:20 uur | Bericht #112485
mooi, leerzaam en nuttige tekst
en duidelijk is het ook nog
Waarom deze advertentie?
marsel
Lid
Woonplaats: Woensdrecht
Berichten: 642
Lid sinds: 28 jul. 2006
12 april 2010, 15:43 uur | Bericht #112492
Mee eens, MC maakt meteo ook voor mensen die zich er nooit mee bezig houden inzichtelijk met dit soort stukken. Uiteraard is het geheel vaak (sterk) vereenvoudigd, maar informatief ook voor 'ons', weerfanaten. Ik lees ze altijd met plezier. | Gewijzigd: 12 april 2010, 15:47 uur, door marsel
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
12 april 2010, 16:22 uur | Bericht #112496
Interessant en leuk stukje tekst. Inderdaad leerzame en goede teksten van MeteoConsult die zo net even meer inzicht geven in (over) het huidige weerbeeld. Leuk om even tussendoor te lezen!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.899 topics, welke bij elkaar 448.562 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 143 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 143, lezen 6 mensen het topic "Eowyn: historische storm op komst voor Ierland?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden