Ongeveer een jaar geleden kwamen wetenschappers tot de bizarre vaststelling dat schapen in het noorden van Schotland begonnen te krimpen door de opwarming van het klimaat. De dieren zouden zelfs van kleur veranderen. Na het geknoei met de klimaatmails en een blunder over de gletsjers wordt echter ook deze theorie in vraag gesteld. Op zoek naar het zwarte schaap. De schapen van het eilandje St. Kilda, in het noorden van Schotland, worden kleiner en hun vacht wordt lichter van kleur. Die theorie maakten wetenschappers vorig jaar bekend. Nu stellen andere experts in vraag of we dit vreemde fenomeen wel aan de klimaatverandering moeten toeschrijven.
Geknoei
Het lijkt een zoveelste discussie tussen de aanhangers van global warming en de sceptici te zullen worden. In november werd bekend dat belangrijke klimaatwetenschappers met hun gegevens geknoeid zouden hebben. Dat bleek uit 'gehackte' e-mails. Sindsdien is de breuk tussen de beide partijen weer een stuk groter geworden. In januari volgde een discussie over gletsjers. Er zou immers geen bewijs bestaan voor de theorie dat die gletsjers weldra verdwenen zullen zijn. En nu maken de schapen veel kans om het volgende hoofdstuk in het verhaal te worden. Volgens Dr. Jake Gratten, van de universiteit van Sheffield, hebben grotere schapen een andere genetische structuur dan kleine exemplaren. Dat zou een betere verklaring dan global warming zijn voor het Schotse fenomeen.
Voordeel verloren
Dr. Shane Maloney, van de University of Western Australia, verdedigt zijn stelling van vorig jaar. Donkere schapen zouden gemakkelijker overleven in een kouder klimaat, omdat ze zonlicht absorberen. Als de temperaturen stijgen, dreigen ze hun voordeel te verliezen en zullen lichter gekleurde schapen op de voorgrond treden.
"Klimaatverandering is een mogelijke verklaring, maar dat betekent niet dat de genetische uitleg geen rol zou spelen", is zijn diplomatische antwoord. "En omgekeerd kan de genetische theorie het fenomeen verklaren, maar dan kan je nog niet uitsluiten dat de klimaatverandering een invloed zou hebben."
Bron Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:42 uur, door Joyce.s