Een tornado heeft woensdagmiddag rond de klok van vijf uur voor aanzienlijke schade gezorgd tussen Cadelbosco en Bagnolo. Er werden windstoten gemeten die opliepen tot 120 kilometer per uur. Tientallen mensen belden naar de alarmcentrale die direct hulp nodig hadden. De tornado deed zich voor in een gebied waar weinig verkeer is maar des ondanks werd er een vrachtwagen omver geblazen.
Een ooggetuige meldde dat de tornado ongeveer 15 minuten aan de grond was, de lengte die de tornado heeft afgelegd was ongeveer zes kilometer. Die 15 minuten was genoeg om aanzienlijke schade aan te richten vertelde een lokale kaasboer. "Ik zag alles in de rondte vliegen zoals dakgoten, dakbedekking, garagedeuren, gevelbekleding van gebouwen. Ook werden er auto's van hun plaats geblazen of dat het niets was. Het was werkelijk een chaos en gelukkig zijn er geen gewonden of doden gevallen, aldus de lokale kaasboer."
Naast de tornado is er in zeer korte tijd ook een aardige hoeveelheid neerslag naar beneden gekomen. Lokaal werd er 35mm in nog geen dertig minuten geregistreerd.
©onweer-online
Slurf raak niet de grond? Maar even een mededeling.... Een windhoos wordt alleen maar hier in Nederland gebruikt door de media om de mensen niet bang te maken en omdat het niet zo erg klinkt als een tornado. In mijn ogen ben je dan knap ziek bezig. Het is en blijft gewoon een tornado. Maar hoe verklaar je dit.....?
@Blackidentity, dat het deel aan de grond niet goed is te zien op deze 'footage' wil dat nog niet zeggen dat het de grond niet heeft geraakt. En zoals jij het zegt is het dus geen tornado maar een windhoos omdat het de grond niet raakt?
Dat is een grote misvatting hoor Black Identity! Dat de tornado niet 'zichtbaar' de grond raakt, daar heb je gelijk in. Het gebeurd namelijk regelmatig dat een tornado wel de grond raakt, maar dat deze niet helemaal tot de grond condenseerd, waardoor het lijkt alsof de tornado de grond niet raakt. Het tegendeel is echter waar!
De onderstaande foto is een prachtig voorbeeld. De tornado is niet volledig tot de grond gecondenseerd, maar op de grond is wel een duidelijke puinwolk te zien, het bewijs dat deze tornado wel degelijk aan de grond is.
;) Een 'tornado' heet pas een tornado als deze daadwerkelijk de grond heeft geraakt. Raakt deze niet de grond, dan krijgt het de naam 'funnel cloud' en niet tornado of windhoos. | Gewijzigd: 1 april 2010, 22:58 uur, door Narmolanya
dank je wel voor je compliment .. laat ik er verder maar niet op reageren maar ik vind jou manier van reageren niet gezond en zeker niet als moderator met zulke uitlatingen naar je medeforumers | Gewijzigd: 1 april 2010, 23:26 uur, door blackidentity
Wederom niet goed gelezen he Het gaat niet om jou maar om de media
Met alle respect, maar dit klopt niet. Een tornado is precies hetzelfde als een windhoos. Ze ontstaan op dezelfde manier en ze kunnen dezelfde schade aanrichtten. Windhoos klinkt enkel wat vriendelijker waardoor het in de media vaak wordt gebruikt. Achter de schermen zal Helga van Leur het nooit over een windhoos hebben. | Gewijzigd: 1 april 2010, 23:38 uur, door Narmolanya
Hier een mailtje wat ik gekregen heb van een meteoroloog van Meteo-Consult Jordi Bloem.
Wij spreken bij MC toch liever over zwakke tornado's en niet zozeer over een gewone tornado wanneer die zich in Europa voordoet. Wij denken dan ook dat het woord windhoos in teksten en media beter is, tornado lijkt gelijk zo zwaar. In Europa zijn het kleinschalige tornado's (ook goede benaming) en soms vallen ze net in de laagste categorie van de Fujita (F)-schaal waar tornado's worden ingedeeld. F0 (en heeeeel soms F1)
Het woord wordt dan ook door ons gebruikt, maar dan in de vorm van een zwakke tornado of kleinschalige tornado en zeker geen windhoos.
Ik denk niet dat het met liegen te maken heeft.
Van oudsher wordt 'windhoos' in Nederland gebruikt terwijl meteorologisch gezien het gewoon een tornado is. Nederlandse media, of eigenlijk weerinstanties, zouden ervoor kunnen kiezen om het een tornado te noemen, maar kiezen er voor om de minder heftig klinkende term 'windhoos' te gebruiken. Hoogstwaarschijnlijk idd omdat tornado zeer negatieve associaties met zich meebrengt.
Het nadeel is dat als er een windhoos in NL langs komt met een F3 schaalindeling b.v. dan kan dat een behoorlijke schade betekenen. Met een woordje windhoos denken mensen dan al snel dat het wel meevalt terwijl het dus potentieel veel gevaar kan betekenen.
Desalniettemin pleit ik derhalve ook voor om het in Nederland gewoon tornado's te noemen voorzien van de schaling van Fujita. Dus f1, f2 etc. Vaak zal het dan in het begin van de schaling blijven steken in Nederland, maar je weet tenminste meteen waar je aan toe bent qua gevaar. Net als met de schaal van beaufort, de windkracht.
Maar goed, dit is mijn mening,
Twister...
Edit/ oke, jan was me voor, maar goed dat bedoel ik dus...
De bekendste Tornado in NL is Chaam-Tricht tornado van 25 juni 1967 en dat was geen windhoos en er werd ook niet gesproken van een windhoos maar van een Tornado | Gewijzigd: 1 april 2010, 23:48 uur, door blackidentity
De bekendste Tornado in NL is Chaam-Tricht tornado van 25 juni 1967 en dat was geen windhoos en er werd ook niet gesproken van een windhoos maar van een Tornado
Grinnik, wat ben jij een heerlijk eigenwijsje
(en nee, ik trek deze woorden niet eerder terug dan dat ik het bewijs heb gezien dat je ook maar enige graad hebt binnen de meteorologie)
@ de filmpjes en foto: Mooi man, zo wil ik ze nog wel eens van dichtbij zien (zonder dat er een vrachtwagen op mijn dak/koe in mijn visvijver waait)
KNMI spreekt anders netjes volgens hun media regels over "zware windhozen"
Letterlijk van de KNMI website:
"16 augustus 2007 - Op zondag 25 juni 1967 werden Chaam in Brabant en Tricht in de Betuwe getroffen door voor ons land zeldzaam zware windhozen. Uniek was ook de waarschuwing die het KNMI die ochtend gaf."
Bron (knmi.nl)
Je kan stug blijven volhouden dat windhozen en tornado's 2 verschillende verschijnselen zijn, maar zoals ik al eerder zei: een tornado is 'precies' hetzelfde als een windhoos. | Gewijzigd: 2 april 2010, 00:15 uur, door Narmolanya
Letterlijk van de KNMI website:
"16 augustus 2007 - Op zondag 25 juni 1967 werden Chaam in Brabant en Tricht in de Betuwe getroffen door voor ons land zeldzaam zware windhozen. Uniek was ook de waarschuwing die het KNMI die ochtend gaf."
Bron (knmi.nl)
Je kan stug blijven volhouden dat windhozen en tornado's 2 verschillende verschijnselen zijn, maar zoals ik al eerder zei: een tornado is 'precies' hetzelfde als een windhoos.
meningen verschillen en nee ik ga jou geen gelijk geven Doei!