Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
30 maart 2010, 14:21 uur | Bericht #109800
Alvast een blik op het paasweer

In het lange paasweekend zijn er weer veel buitenevenementen gepland, waaronder Sail Kampen. En daarom nu alvast een voorzichtige blik op het te verwachten paasweer. De kans op zonnig en warm weer lijkt in ieder geval klein....

Paasweer afgelopen jaren
Vorig jaar pakte het weer met Pasen aardig uit. Het bleef vrijwel overal droog en bovendien was het vrij warm met op de eerste paasdag maximaal 17 tot 22 graden. Alleen in de kustgebieden was het een stuk frisser, tot ronduit koud. Ook op paasmaandag was dat het geval, toen het door veel laaghangende bewolking aan de Zuid-Hollandse kust nog geen 10 graden werd.

In 2008 was het echter in geheel Nederland kouder, ja, zelfs compleet winter! Maar toen was het dus al op 23 en 24 maart Pasen. Eerste paasdag van dat jaar begon met lichte tot matige vorst. In Enschede werd een minimumtemperatuur van -7 graden gemeten. Het oosten had een zonnige paasochtend en bovendien een droge dag, terwijl de westelijke helft al in de ochtend met sneeuwbuien te maken kreeg en ook in de middag hielden ze daar stand. Er vormde zich zelfs een sneeuwdek. Op veel plaatsen bleef de middagtemperatuur onder de 5 graden steken. In het noorden werd het op sommige plekken slechts 2 of 3 graden.



Ook de tweede paasdag van 2008 was een koude met overal sneeuwbuien. In de ochtend was het zuiden behoorlijk wit met in Zeeland plaatselijk 5 tot 10 centimeter sneeuw, in delen van Limburg lokaal 5 centimeter. De rest van Nederland kreeg weinig of geen sneeuwdekje. Zeer lokaal kwam het overigens tot een klap onweer, onder andere in de omgeving van Rotterdam in de ochtend, later in de middag in Flevoland en ook net over de Achterhoekse grens met Duitsland. De middagtemperatuur kwam op 4 à 5 graden uit. Door de natte weersomstandigheden van ook de dagen daarvoor waren de weilanden in de oostelijke provincies soms onbegaanbaar. Daarom werd er op sommige plaatsen overwogen om de paasvuren af te gelasten.

In 2007 begon eerste paasdag ook koud met vrijwel overal wat vorst. Verder was het in de ochtend op veel plaatsen mistig, maar overdag overwegend zonnig en droog. Het werd 12 tot 17 graden. Tweede paasdag waren er regionaal wolkenvelden, maar het bleef droog en de temperatuur steeg naar waarden tussen 12 graden in het noorden en tot rond 17 graden in het zuiden. Door een lange periode met droogte was het onzeker of de paasvuren in het oosten en noordoosten van het land wel aangestoken konden worden. Er werd door diverse brandweerkorpsen de code rood afgegeven. Vanwege de stevige wind was er een groot gevaar op het overslaan van de brand op omliggende bospercelen. In 2005 bleef de rook van de paasvuren op tweede paasdag hangen en vormde zich een dikke, hardnekkige smoglaag. Door de oostelijke windrichting kon je de rooklucht, afkomstig uit Duitsland en het oosten van Nederland, tot in de Randstad ruiken!

Paasweer dit jaar
Dit jaar lijkt de kans op een droge, oostelijke wind tijdens Pasen klein. De wind zal tussen zuid en west waaien en dit heeft natuurlijk alles te maken met de ligging van de luchtdruksystemen. Blikvanger op de weerkaart is de komende zes dagen een lagedrukgebied nabij het Verenigd Koninkrijk of Ierland, maar zijn invloed reikt tot geheel Noordwest-Europa. Om de depressie heen stroomt onstabiele en frisse lucht onze kant op met het dieptepunt op donderdag, als de middagtemperatuur niet boven de 10 graden uitkomt. Maar ook op Goede Vrijdag en in het lange paasweekend zijn er geen hoge thermometerstanden te verwachten.


De weerkaart voor eerste paasdag, volgens de hoofdberekening van het Europese computermodel (uitdraai 02 uur): het weer staat onder invloed van een lagedrukgebied en buienstoringen weten daardoor de weg naar Nederland te vinden.


De temperatuurpluim voor de komende tien dagen voor de regio Wageningen. Al vanaf eerste paasdag lijkt de temperatuur zich te herstellen.

Het zal overdag naar verwachting iets boven de 10 graden worden. Daarbij zullen zich in de onstabiele lucht makkelijk buien vormen en soms passeert een complete regenstoring. Natste dag in de huidige zesdaagse verwachting is de zaterdag. Misschien dat de paasdagen juist droger weer met ook opklaringen te zien geven. Zekerheden en details daarover zijn nú echter nog niet te geven. Maar al bij al is een lenteachtig Pasen dit jaar onwaarschijnlijk. Wellicht komen we later deze week in deze rubriek nog verder op het paasweer terug.

Bron: Weer.nl
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
ruk
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 1694
Lid sinds: 10 jun. 2007
30 maart 2010, 16:57 uur | Bericht #109834
hou me op de hoogte !!!

ik sta dit lange weekeinde namelijk al vanaf vrijdagochtend op een steiger aan m'n huis te werken, ga 2 zolderramen vervangen, voegen, purren, en moet onder de dakpannen wezen ...dus hoop dat het wel een beetje gaat meevallen !?!

Ruk.
één ding is zeker, er is ALTIJD WEER!!!!
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 april 2010, 08:48 uur | Bericht #110267
Natte paasdagen voorspeld

Tijdens het paasweekeinde wordt het guur weer. Het KNMI verwacht vooral zaterdag en zondag veel buien en er staat redelijk wat wind. Maandag wordt het weer naar verwachting iets beter. Goede Vrijdag begint nog zonnig, maar in de loop van de dag trekken buien vanuit het zuidwesten het land binnen. De wind is matig tot vrij krachtig, langs de kust kan windkracht 6 ontstaan. Zaterdag wordt een natte dag, met flinke hoeveelheden neerslag.

Ook zondag is het regenachtig. Op tweede paasdag wordt het iets beter: de kans op regen neemt dan af en ook de temperatuur gaat iets omhoog. Volgende week wordt iets warmer lenteweer verwacht.

Bron Nieuws.nl
rkrajicek
Lid
Woonplaats: Breda
Berichten: 299
Lid sinds: 7 jan. 2010
1 april 2010, 10:53 uur | Bericht #110276
Nu dus gewoon sneeuw al.
onweeer
Lid
Woonplaats: heeten
Berichten: 1066
Lid sinds: 22 nov. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 april 2010, 11:35 uur | Bericht #110517
ik hoop dat het zondagavond wel goed weer is, want dan gaan we de boel in de fik zetten
Onweer spotten natuurlijk ;)Sneeuw is BAD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
2 april 2010, 14:47 uur | Bericht #110567
Paasweer

Voor velen is het ‘langere’ paasweekend een uitgesproken tijd om er weer eens op uit te trekken. De bungalowparken en campings stromen op deze dagen vol en er worden overal veel buitenactiviteiten georganiseerd. De lente is namelijk van start gegaan en natuur is volop in bloei. De zon wordt in dit seizoen steeds krachtiger en laat zich dan ook regelmatiger weer zien. Ook qua temperatuur wordt het alweer een stuk aangenamer. Toch is dat niet ieder jaar tijdens Pasen het geval. Zo kennen we ook jaren dat het nog uiterst winters was. In 2008 viel Pasen veel eerder in het jaar – 23 en 24 maart – en eerste paasdag begon toen met lichte tot matige vorst. Uiteindelijk viel er vooral in het westen van het land ook sneeuw en ook op tweede paasdag bleven her en der sneeuwbuien vallen.


Ook afgelopen nacht was het koud. Op enkele plekken vroor het aan de grond zelfs en verschillende autoruiten moesten worden gekrabt. Foto: Ria Luttikhold.


Ook John Dalhuijsen moest in Zandvoort zijn autoruiten krabben.

Gisteren nog (donderdag), was het voor velen even schrikken toen ze ’s ochtends de gordijnen open deden. Het was niet de lentezon die scheen, maar er vielen buien. Niet zomaar buien, maar op sommige plaatsen zelfs natte sneeuw- en hagelbuien. In Wageningen, waar Meteo Consult is gevestigd, kleurde de lucht vroeg in de ochtend even groen en vielen flinke sneeuwvlokken uit de lucht. Op fietspaden en autoruiten bleef het zelfs even liggen, maar lang duurde dat niet. Na zo’n felle bui klaarde het namelijk ineens fel op en kwam de zon heel mooi tevoorschijn. Wisselvallig weer dus, maar in de loop van de middag brak de lentezon op veel plaatsen uiteindelijk nog erg uitbundig door. De lentekriebels worden op zo’n moment dan weer even geprikkeld.

Ook vandaag was er flink wat ruimte voor de zon, maar later in de middag werden de wolken dikker en vanavond gaat er opnieuw regen vallen. Dit wisselvallige weertype wordt al verschillende dagen veroorzaakt door een lagedrukgebied boven de Britse eilanden. Rondom dat lagedrukgebied worden met een zuidwestenwind regelmatig storingen onze kant op geblazen en na een prachtige dag met veel zon volgt daarom zeer geregeld een gebied met bewolking en regen of buien.


Ook Marius Visser legde het wisselvallige lenteweer mooi vast met de paasgele bloemetjes op de voorgrond en de wat donkere wolkenlucht op de achtergrond.

Meer zon
Zoals eerder beschreven wordt de zon in deze tijd van het jaar steeds een stukje krachtiger en een volledig bewolkte dag wordt hierdoor in dit seizoen iedere volgende lentedag weer iets lastiger te bewerkstelligen. De bewolking wordt door de zon namelijk makkelijker ‘aangevreten’ en zo komen er sneller gaatjes of dunnere stukken in het wolkendek. Hoewel een ‘gewone’ storing die het land overtrekt de zon alsnog geruime tijd of zelfs de hele dag kan onderscheppen, volgen aan de achterzijde van het wolkendek vaak alweer opklaringen. Vrijwel iedere dag is er dus wel een gaatje voor de zon, al is de kans aan de kust groter, dan in bijvoorbeeld het binnenland.

Dit laatste heeft alles te maken met de ontwikkeling van stapelwolken. Deze vormen zich namelijk door verwarming van de lucht van onderaf en in dit jaargetijde is het land al warmer dan de zee. Het zeewater is door de nasleep van de koude winter nog erg koud en warmt in het voorjaar minder snel op dan het land. Boven land ontstaan dus gemakkelijker stapelwolken dan dichtbij zee en als het er veel zijn, verdwijnt de zon dus geregeld achter die bewolking.

Buien
Juist die stapelwolken zijn ook weer de basis van een bui. Als zo’n stapelwolk - door aanhoudende aanvoer van warme, vochtige lucht onderin de wolk – ver genoeg kan doorgroeien, ontstaat uiteindelijk een bui. De lucht boven het aardoppervlak is in deze tijd warmer dan de lucht hoger in de atmosfeer en omdat warme lucht lichter is dan koude lucht heeft deze de neiging om op te gaan stijgen. De lente, maar ook de zomer zijn dus de jaargetijden waarin stapelwolken en dus buien onder de juist omstandigheden gemakkelijk kunnen ontstaan.


Jannes Wiersema uit het Groningse Roodeschool legde dit paastafereeltje vast. De afgelopen dagen verliepen wisselvallig. April leverde hem al 16 millimeter in de regenmeter op.

Paasweekeinde
Al deze eerder genoemde elementen zien we ook tijdens dit paasweekeinde terug. Morgen, zaterdag, trekt namelijk een storing het land over met veel bewolking en van tijd tot tijd buiige regen. Later op de dag komen er echter ook wat opklaringen voor. Op eerste paasdag komt de zon er dan iets vaker bij kijken, maar vormen zich verspreid over het land ook diverse buien. Tweede paasdag lijkt vooralsnog de meest zonnige en vooral ook geheel droge dag te worden. In het binnenland ontstaan dan wel weer wat stapelwolken en de meeste kans op zon vinden we zoals beschreven in de kustgebieden. De middagtemperaturen komen rond gemiddeld uit met een graad of 11. Na het paasweekeinde zien we echter een opleving van de temperatuur!

Bron: Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 april 2010, 13:40 uur | Bericht #111136
Droge 2e paasdag?

Het zit er al een aantal dagen aan te komen, een weersverbetering. Toch is het niet alleen warmte en zonneschijn dat ons staat te wachten. Af en toe weten zwakke regenstoringen toch nog door te dringen tot ons land. Ook morgen lijkt zo’n storing onze omgeving te naderen. De bijbehorende band met bewolking en regen komt wel heel dichtbij. Volgens sommige computerberekeningen houden we het morgen dan ook (toch) niet droog. Van lente was gisteren nog absoluut geen sprake. De zon brak op sommige plaatsen welliswaar mooi door, dat was echter van korte duur. Vooral in de namiddag en avond pakte een aantal buien fel uit met onweer en hagel. Ook vandaag zijn er nog talrijke buien actief. Pas richting de avond wordt het in de westelijke helft van het land droger. Vanaf dat moment begint ook de luchtdruk te stijgen. Een stijgende barometer geeft een weersverbetering aan, maar we moeten toch echt vraagtekens zetten bij een geheel droge maandag.


Gistermiddag schoven een paar fikse buien over het land. Vooral in Utrecht en Gelderland onweerde het ook enige tijd. Op afstand zagen de buien er in ieder geval indrukwekkend uit. Foto: Rob Amoureus.

Droog of toch wat regen?
Een behoorlijk addertje onder het gras is een warmtefront dat ons land morgenmiddag gaat schampen. Het front is gekoppeld aan een actief lagedrukgebied ten westen van Ierland. Door een hogedrukgebied boven Frankrijk kan dit lagedrukgebied niet tot ons land doordringen, zoals zijn voorganger dit weekend wel deed. Volgens de berekeningen van het ECMWF model blijft het maandag dan ook overwegend droog. Alleen in het binnenland kan nog net een lokaal buitje tot ontwikkeling komen. De berekeningen van het Engelse UKMO zijn iets minder positief, want vooral de noordelijke helft van het land krijgt in de middag bewolking en wat regen of motregen van het schampende warmtefront. De berekeningen van de Amerikaanse weercomputer is zelfs nog minder gunstig, die komt met een bewolkte 2e Paasdag waarbij in een groot deel van het land regen en motregen valt.


De weerkaart voor morgen waarbij we een warmtefront (rode lijn met halve bolletjes) ons land zien schampen. Vooral het noorden moet 's middags rekening houden met enige tijd regen en motregen.

Vooral het verschil tussen het Europese ECMWF model en de berekeningen van het Amerikaanse NCEP zijn bijzonder groot. Als we wat dieper in de neerslagkansen duiken van het ECMWF model blijkt de kans op een buitje langs de oostgrens nog redelijk groot (30 tot 50%), maar een lange tijd (mot)regen zit er volgens dit model niet in. De regen van het warmtefront blijft op ruime afstand en valt in Engeland en Schotland. Voor meteorologen is het in ieder geval spannend om te zien welk model het bij het juiste eind heeft.

Verschillende computerberekeningen
In de weerkamer wegen de berekeningen van het ECMWF en het Britse UKMO zwaar mee bij het uitzetten van een weersverwachting. De oplossing van het Amerikaanse NCEP wordt gebruikt om te zien of de berekeningen op dezelfde lijn zitten. Ondanks dat het ECMWF slecht een lokaal buitje aangeeft, gaan we er vanuit dat er op 2e paasdag toch in de noordelijke helft van het land wat (mot)regen kan vallen. Dit is gebaseerd op de oplossing van het UKMO model. De ronduit natte oplossing van het Amerikaanse model laten we even voor wat het is, ook al komt dit model al een aantal keer met dezelfde.


Dinsdag waait er een zuidenwind. Regenstoringen liggen dan op ruime afstand waardoor de zon goed uit de verf kan komen. Met 13 tot 17 graden is het een echte lentedag.


Donderdag zien we dat de luchtdruk relatief hoog is in de buurt van ons land. Toch liggen er een paar (zwakke) storingen in de buurt. Na dinsdag blijft het dan ook niet helemaal droog, maar de droge momenten met redelijk wat zonneschijn zullen toch wel overheersen.

Ook al mocht het Amerikaanse weermodel het voor morgen uiteindelijk bij het juiste eind hebben, voor dinsdag zitten alle modellen op dezelfde lijn. Met een wat aantrekkende zuidenwind wordt droge en vrij zachte lucht aangevoerd. De zon breekt uitbundig door en op veel plaatsen in het binnenland wordt het meer dan 15 graden. De dagen erna neemt de onzekerheid opnieuw toe. Terwijl hogedrukgebieden nadrukkelijk in de buurt van ons land zijn terug te vinden, schuiven er ook weleens (zwakke) storingen over ons land. Over het algemeen is het droog, met zelfs geregeld zon, maar er kan ook nog een klein beetje regen vallen. De temperaturen zijn deze week overigens niet onaardig met 10 tot 12 graden op de Wadden en 13 tot 17 graden in het binnenland.

Bron: Meteo Consult, ECMWF, UKMO en NCEP.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 april 2010, 14:29 uur | Bericht #111541
Pasen in of op het water?

Het wintersportseizoen loopt inmiddels ten einde en steeds meer mensen maken zich op voor het watersportseizoen. Ook ik trok er tijdens het afgelopen weekeinde op uit om te varen op de Friese meren. Daar waar het op sommige plaatsen in Nederland een natte boel was, viel dat in Friesland wel mee.

“Kijk naar je vaantje, let op je zeilen, staat je roer recht? Pas op, de zilte landkrab! Kijk jij even in het vooronder op welke stand de geipenteller staat? En als die natte wind opsteekt, kan je beter niet aan lijzijde of lagerwal zitten!” Allemaal termen die het weekeinde geregeld te horen zijn op de Friese meren. Sommige slaan ergens op, anderen zijn meer om te geinen. Het beloofd een mooi weekeinde te worden en ik heb er zin in.

Windkracht 5
Aan het einde van de vrijdagochtend arriveren we in Langweer. Na een paar boodschappen gaan we naar de bootverhuurder, waar de eerste boot (voor de kenners: een polyvalk) voor ons klaar staat. We beginnen het zeilavontuur met 3 man, waarvan ik eigenlijk de enige met ervaring ben.


Zaterdag worden de meeste buien verwacht. Gelukkig zitten we voor deze buienlijn lekker droog in een café in Woudsend.

In de haven lijkt het rustig te zijn wat de wind betreft. Eenmaal op de Langweerder Wielen blijkt er toch echt een windkracht 5 te staan. Met ‘vol tuig’ is dat hard werken. Al snel keren we terug naar de haven. Niet alleen om te lunchen, maar ook om het zeil kleiner te maken. We besluiten er een zogenaamd dubbel rif in te leggen. Met onervaren mensen aan boord is dat wel zo prettig. Het zeiloppervlak is dan namelijk kleiner, waardoor je minder kracht nodig hebt om het zeil te bedienen.

Buien met onweer?
Met kleinere zeilen is het varen inderdaad een stuk makkelijker. Reden ook om de andere (onervaren) zeilers achter het roer te zetten. We genieten die middag van het prachtige weer. De zon schijnt geregeld en zelfs de zonnebril moet op omdat het water het zonlicht zo sterk reflecteert. Even twijfelen we nog over zonnebrandcrème, maar dat blijkt uiteindelijk niet nodig.


Hier ziet u de bliksemontladingen van zaterdag. Wat onweer betreft valt het mee voor Friesland.

We overnachten die avond in de boot in Langweer. ’s Avonds sluit een vierde zeiler zich bij ons aan en de volgende ochtend nog twee. Alle reden om een tweede zeilboot te nemen. De zaterdag lijkt ook de minste dag van de week te worden. Er worden namelijk buien verwacht. Nou vindt een zeiler dat over het algemeen niet zo erg. Tijdens een bui kan de wind namelijk lekker aantrekken en dat is leuk zeilen. Er wordt echter ook onweer verwacht en daar wordt je op een zeilboot niet vrolijk van. Met een grote mast van een paar meter hoog ben je natuurlijk een drijvende bliksemafleider.

Prachtige regenboog
Toch besluiten we om van Langweer vandaan te varen. Daarnaast is de wind wat in kracht afgenomen en dus halen we het rif uit de zeilen. Via de Langweerder Wielen varen we naar het Koevordermeer, het Johan Willem Frisokanaal (Jeltesloot), het Heegermeer en uiteindelijk naar het plaatje Woudsend. Daar wachten we tot een buienlijn voorbij is getrokken en vervolgens varen we via het Slotermeer naar Balk en naar Sloten. Hier besluiten we de nacht door te brengen. Terwijl we de dektent op de boot leggen, trekken een aantal buien onze kant op. Door deze buien ontstaat een prachtige dubbele regenboog. Alle reden om even een plaatje te schieten. Gelukkig houden we het droog.


Terwijl we die dektent opzetten, trekken er buien onze kant op. We houden het droog en zien deze mooie regenboog.

Ook op zondag worden er buien verwacht, maar voor Friesland is de kans op onweer klein. We besluiten dan ook om wat verder van de bewoonde wereld vandaan te gaan. Vanuit sloten varen we achtereenvolgens naar het Brandemeer, de Groote Brekken en het Tjeukemeer. Op het Tjeukemeer hebben we de wind in de rug en vlak voor het invaren van de Scharsterrijn merken we nog even hoe de wind het water aan lagerwal (de kant van het meer waar de wind naar toe waait) op doet stuwen.

Man te water
Zodra we het plaatsje Scharsterbrug voorbij zijn, leggen we aan om even te lunchen. Een van de bemanningsleden valt deels in het water terwijl hij de boot vastlegt aan de kade. Helaas lukt het niet om de camera op tijd te pakken en staat de man met het natte pak bijtijds weer op het droge. Na de lunch varen we verder richting de Langweerder Wielen. Het laatste stukje van de Scharsterrijn is wel tegen de wind in en dus moeten we ‘opkruisen’ (zigzaggend tegen de wind invaren).


Een foto tijdens onze lunchpauze, kort nadat iemand deels in het water viel. De lucht ziet er dreigend uit, maar het bleef overwegend droog.

Na een paar rondjes over de Langweerder Wielen brengen we opnieuw de nacht door in Langweer. Het is zo goed als droog gebleven en soms komt het zonnetje er zelfs bij. Uiteindelijk een hele aardige zondag dus. Die avond moeten alweer drie zeilers vertrekken. We leveren dan ook één boot in. Op de tweede paasdag besluiten de overgebleven mensen nog even heen en weer te varen naar Joure. Het zeilen zit erop en zodra we de auto instappen, begint het licht te regenen. We hebben best geluk gehad met het weer.

Bron: Meteo Consult.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.899 topics, welke bij elkaar 448.562 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 223 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 223, lezen 4 mensen het topic "Berichtgeving over de droogte en branden".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden