De gelekte e-mails van gerenommeerde klimaatwetenschappers en de mislukte klimaattop in Kopenhagen hebben de meningen over de klimaatverandering verdeeld. Nochtans zou een warmere wereld grote gevolgen kunnen hebben voor ons leven in de toekomst. "De mens is te dom om de klimaatverandering te vermijden", besluit de gerespecteerde wetenschapper James Lovelock.
Vorig jaar leek de meerderheid van de bevolking ervan overtuigd dat we dringend inspanningen moeten leveren om de klimaatverandering tegen te houden. Sinds november is er echter veel gebeurd. Eerst lekten e-mails van belangrijke wetenschappers waaruit bleek dat er geknoeid zou zijn met de gegevens. Een paar weken later draaide de langverwachte klimaattop in Kopenhagen uit op een klucht.
Complex
"Ik denk dat we nog niet voldoende geëvolueerd zijn om een complex probleem als de klimaatverandering aan te pakken", zegt James Lovelock, een onafhankelijke Britse wetenschapper. De man werd vooral beroemd met zijn Gaia-hypothese, waarin hij stelt dat de Aarde functioneert als een soort superorganisme. "De mens is zo traag dat je niets van betekenis kan realiseren."
Democratie
Lovelock is 90 jaar maar nam geen blad voor de mond in een interview met The Guardian. Volgens hem moeten we misschien zelfs overwegen om onze democratie er een tijdje voor op te geven. "Zelfs de beste democratie zal het erover eens zijn dat we democratie even opzij moeten schuiven als er een grote oorlog aankomt. De klimaatverandering kan even erg worden als een oorlog."
Grote ramp
Enkel een grote ramp kan de wereldbevolking nu nog overtuigen dat er iets moet gebeuren, denkt Lovelock. Als bijvoorbeeld een grote gletsjer op Antarctica zou instorten, zal het zeeniveau meteen stijgen. "Een nieuw rapport van het IPCC zal niet volstaan." Bovendien heeft het IPCC ook veel geloofwaardigheid verloren door een blunder over de gletsjers in de Himalaya.
"Walgelijk"
Dat veel wetenschappers de klimaatverandering proberen te ondermijnen, vindt Lovelock geen slechte zaak. "Er is altijd kritiek nodig om aan wetenschap te doen." De wetenschappers achter het e-mailschandaal krijgen geen sympathie van hem. "Ik heb ze niet gelezen." De gerapporteerde inhoud ervan vond hij "walgelijk".
Bron Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:43 uur, door Joyce.s