Het zachte weer blijft nog even aanhouden en het is dan ook nog wachten tot de eerste vorst in De Bilt een feit is. Normaal telt november al 6 zogenaamde vorstdagen, dit jaar nul. Ook de decembermaand verloopt tot op de dag van vandaag vorstloos terwijl het volgens de klimaatboeken in de laatste maand van het jaar normaal in twaalf nachten vriest.
De vorst blijft uit omdat de wind uit een verkeerde richting waait. Met zuidwestelijke winden komt lucht uit de subtropen naar Europa. Eventuele kou, die bijvoorbeeld uit Siberië richting het westen probeert te trekken, maakt daarom geen schijn van kans. Zelfs in Moskou is het zacht en valt er regen in plaats van sneeuw. Alleen boven de poolcirkel valt sneeuw, bijvoorbeeld in Finland, Zweden en Noorwegen. Daar is sinds kort ook het Alpengebied bij gekomen met boven 1500 à 2000 meter af en toe (flinke) sneeuwval, in het bijzonder aan de zuidkant van het Alpenmassief.
Zolang de wind uit het zuidwesten waait, is van serieuze kou geen sprake. Echt aangenaam is het overigens niet. Vanmorgen was het met 6 tot 8 graden en een harde wind voor het gevoel behoorlijk koud. De gevoelstemperatuur lag op de meeste plaatsen iets onder nul. De komende dagen neemt de wind in kracht af en tijdens het weekeinde kan de temperatuur bij langdurige opklaringen toch redelijk onderuit zakken. In de nacht naar zondag komt het kwik in de buurt van het vriespunt, maar het lijkt erop dat het op waarnemingshoogte niet tot vorst komt. Direct aan het aardoppervlak is dat wel mogelijk, we spreken dan over vorst aan de grond.
Het uitblijven van de vorst kan ons opnieuw een record opleveren. Sinds 1901 is het drie keer eerder voorgekomen dat we tot december moesten wachten tot het kwik onder het vriespunt kwam. De laatste datum is 17 december 2000. Als het tot en met volgende week zondag zacht blijft dan kunnen we ook dit record verbeteren.
Of de vorst nog op zich laat wachten kunnen weerkundigen steeds beter verwachten. De rekenmodellen worden steeds krachtiger waardoor het nu mogelijk is om het weer tot 4 weken vooruit te berekenen. Sinds kort zijn deze verwachtingen via de Meteo Consult weerlijn te beluisteren. Elke vrijdag wordt de laatste berekening door de meteorologen uitvoerig besproken onder optie 6.
Voor deze verwachting wordt gebruikt gemaakt van een aantal grafieken. Het gaat om een verwachting van de gemiddelde etmaaltemperatuur, hoeveelheid bewolking, de windsterkte en tenslotte de hoeveelheid regen. Afbeelding x laat ons zien hoe de computer bijna een week geleden dacht over het verdere verloop van de etmaaltemperatuur tot het eind van de maand. Daaruit blijkt dat het kwik langzaam iets zakt en uiteindelijk in de buurt van de norm komt. De kans op serieus winterweer is klein want de kans op een negatief etmaalgemiddelde is met 10 tot 15 % erg laag.
Of de winter deze maand toch nog op gang komt zullen we in de loop van vrijdag weten. Onder optie 6 van de weerlijn worden de laatste berekeningen besproken door één van de meteorologen van Meteo Consult.
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/943ee37493.gif[/img]
Alfbeelding 1: Ook begin volgende week waait de wind uit het zuidwesten. Voor maandag staat er ook nog eens een flinke plens regen op het programma.
[img width=480 height=289]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/511195508b.jpg[/img]
Afbeelding 2: De maandverwachting van afgelopen vrijdag. Tot het eind van de maand is er geen sprake van serieus winterweer.
[img width=480 height=317]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/90329dd758.jpg[/img]
Afbeelding 3: Datum waarop de temperatuur in De Bilt voor het eerst tijdens een winterseizoen onder nul kwam. Het jaar 2000 springt er duidelijk uit. Bron: nlweer.com
Bron: Meteo Consult, KNMI, nlweer.com