Het peil van de Mekong staat alarmerend laag.Deze keer zijn het niet alleen boeren en vissers die klagen over het lage peil van de Mekong, de machtige levensader van Indochina. In Laos kunnen stedelingen opeens niet meer op elk moment van de dag douchen, terwijl er ook geen verkoelend briesje meer komt van de oevers van de machtige stroom.
Volgens de Mekongcommissie is het waterpeil de voorbije 50 jaar nooit lager geweest. Dat zou te wijten zijn aan een ongewoon kort regenseizoen vorig jaar en aan de geringe regenval in de Chinese provincie Yunnan en in het noorden van Thailand en Laos.
Veel inwoners van Vientiane, de gemoedelijke hoofdstad van Laos, brengen de avond graag door in een van de talloze restaurantjes langs de Mekong. Als de zon ondergaat, brengt een briesje van over het water daar het snelst verkoeling. Maar nu blijft het overal heet. "Sinds het waterpeil sterk is beginnen te zakken, is het hier niet meer uit te houden", zegt Packno, een studente Milieukunde.
Douchen na middernacht
De stedelingen merkten al in februari dat er iets niet in de haak was. "Op sommige dagen kwam er 's ochtends en 's avonds geen water meer uit de kranen", zegt Somsin Thammachaleun, een dj. "Om 's avonds een douche te nemen, moest ik wachten tot iets voor middernacht. Nu de overheid meer pompen heeft ingezet, is de watervoorziening weer verbeterd."
Zandbanken
Alle landen aan de benedenloop van de Mekong hebben last van de uitzonderlijk lage waterstand in de rivier. In Laos klagen plattelandsbewoners van noord tot zuid dat ze minder vis bovenhalen en hun gewassen zien verdorren. Sommige vissers hebben hun groentetuintjes helemaal opgegeven.
Het waterpeil in de Mekong daalt elk jaar in het droge seizoen. In april en mei zijn de waterstanden het laagst. Maar dit jaar begon het debiet van de rivier onverwacht vroeg af te nemen, en dat heeft velen verrast. Hier en daar zijn vrachtschepen blijven vastzitten in zandbanken die almaar groter worden. Rond de drijvende pompstations die water voor de landbouw naar de velden stuwen, moet er worden gebaggerd om de pompen draaiend te houden.
Laagst in 50 jaar
Volgens de Mekongcommissie is het waterpeil de voorbije 50 jaar nooit lager geweest. Dat zou te wijten zijn aan een ongewoon kort regenseizoen vorig jaar en aan de geringe regenval in de Chinese provincie Yunnan en in het noorden van Thailand en Laos.
In de media wordt ook druk gespeculeerd dat China volop bezig is de stuwmeren te vullen van de dammen die de voorbije jaren op de bovenloop van de Mekong en haar zijrivieren zijn gebouwd. Milieubeschermers zeggen dat ook Laos een deel van de verantwoordelijkheid draagt. Laos heeft ook dammen gebouwd, en mijnbouwprojecten hebben bossen doen verdwijnen die vroeger het regenwater beter vasthielden en geleidelijk vrijgaven.
Bron: Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:43 uur, door Joyce.s