Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 01:05:39

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:33

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 maart 2010, 12:45 uur | Bericht #108176
De nieuwe klimatologische norm van februari

Vanaf volgend jaar zullen we als klimatologische norm de 30-jarige periode van 1981 tot en met 2010 gaan hanteren, daar waar tot en met dit jaar de periode van 1971 tot en met 2000 als leidraad werd gebruikt. Inmiddels is ook de nieuwe norm van februari bekend geworden, die we hieronder zullen gaan bespreken.

De temperatuur
We hebben een koude februari achter de rug, maar desondanks is het duidelijk dat de opwarming zich ook in de sprokkelmaand laat gelden. In het kaartje hiernaast is voor de vijf hoofdstations (Den Helder, Eelde, De Bilt, Vlissingen en Beek) weergegeven wat de temperatuurontwikkeling is gedurende de 30-jarige periodes van 1961-1991 tot en met de laatste dertig jaar, steeds in stapjes van tien jaar. De opwarming die te zien is, is gestaag en vrij constant in het hele land. Hij varieert van 0,6 graden in Beek, tot 0,8 graden in De Bilt en Eelde.


De gemiddelde temperatuur in februari van de afgelopen dertig jaar in Eelde. Aangezien er in de tachtiger jaren van de vorige eeuw nog veel koude sprokkelmaanden zijn geweest, is de kans groot dat het gemiddelde de komende jaren nog verder zal gaan stijgen.

Voor De Bilt hebben we ook voor iedere februaridag apart berekend wat de gemiddelde temperatuur was over de laatste dertig jaar en hebben deze vergeleken met die uit de periode 1971 tot en met 2000. Het relatief koude weer gedurende de tweede februaridecade blijft hardnekkig in de klimatologie zitten. Verreweg de koudste dag van de hele maand is 14 februari, met een gemiddelde van 1,9 graden, maar alle dagen van 13 tot en met 18 februari zijn kouder dan de periode daarvoor en daarna. Met een gemiddelde van 4.8 graden is (weinig verrassend) 28 februari de zachtste dag van de hele maand, maar 5 en 6 februari zijn met respectievelijk 4,6 en 4,5 graden gemiddeld, maar weinig kouder.


De gemiddelde temperatuur in februari op de vijf hoofdstations in de 30-jarige periodes van 1961-1990; 1971-2000 en 1981-2010; met daaronder de afwijkingen, ten opzichte van de periode 1961-1990.

Kijken we naar het verschil per dag met de vorige norm, dan valt het op dat, net als in januari, verreweg de meeste dagen óf zachter, óf kouder zijn geworden. Van de 28 dagen laten er maar drie precies dezelfde gemiddelde temperatuur zien. Ook hier laat de opwarming zich duidelijk gelden, want van de 25 resterende dagen zijn er maar vier (nipt) kouder geworden en 21 warmer. Op acht van deze dagen bedroeg het verschil tenminste een halve graad. In absolute zin is 4 februari het meest opgewarmd, namelijk van 3,0 naar 4,1 graden.

Een verhaal apart is de schrikkeldag, 29 februari. In een 30-jarige periode vallen maar zeven schrikkeldagen en de temperatuurschommeling over zeven dagen is natuurlijk veel groter dan over dertig dagen. Het is juist de schrikkeldag die de sterkste afkoeling van de hele maand laat zien van 4,8 naar 4,0 graden, maar voor hetzelfde geld winnen we er over twee jaar weer evenveel bij.

De neerslag
Voor dezelfde vijf stations is berekend hoeveel neerslag er gemiddeld in februari is gevallen en dit is vergeleken met de 30-jarige periode van tien jaar daarvoor (zie hiernaast). De invloed van de koude zee doet zich gelden, wat te zien is aan het feit dat Den helder en Vlissingen de droogste stations zijn en De Bilt en Beek juist de natste. Februari is in ieder geval duidelijk natter geworden, procentueel tussen 10 en 20%. In absolute zin heeft de neerslagtoename zich heel constant over het land voltrokken en ligt rond de zeven millimeter. Ook in februari gedraagt de neerslag zich echter heel grillig van maand tot maand, wat hiernaast te zien is, voor De Bilt. In de twee droogste februarimaanden (1985 en ’86) viel er vrijwel niets, terwijl in de natste sprokkelmaand (2002) de teller pas stopte bij 139,4 mm, in 28 dagen dus! Duidelijk blijkt uit dit grafiekje dat écht droge februarimaanden de laatste jaren zeldzaam zijn geworden, na 1998 kwam alleen februari 2003 nog in de buurt van 30 mm uit, terwijl dat vóór 1998 toch veel vaker voorkwam.


De februarineerslag in De Bilt varieerde de afgelopen dertig jaar van vrijwel niets tot bijna 140 mm. Gemiddeld wordt februari duidelijk natter, een trend die wellicht nog een tijdje aanhoudt.

De kans is daarom vrij groot dat februari gemiddeld nog natter gaat worden. Ten zien is dat er in de tachtiger jaren van de vorige eeuw veel droge, of zelfs kurkdroge februarimaanden zijn voorgekomen. Die houden nu het gemiddelde nog relatief laag, maar zullen de komende jaren geleidelijk gaan wegvallen. Zelfs het voorkomen van een qua neerslag gemiddelde maand, zal dat gemiddelde dan doen stijgen.


De gemiddelde neerslag in februari in de afgelopen dertig jaar, vergeleken met de periode 1971-2000.

De zonneschijn
Uit de nieuwe norm van januari bleek dat de hoeveelheid zonneschijn spectaculair was gestegen en dat het twijfelachtig was die stijging in zijn geheel aan een natuurlijke schommeling toe te schrijven. Het leek redelijk om ongeveer de helft van deze stijging toe te wijzen aan een veranderende manier van zonneschijnduur meten. Tot oktober 1992 werd dat gedaan door middel van de Campbell-Stokes methode, waarbij een door de zon gemaakt inbrandspoor op een kartonnen strook werd uitgelezen. Daarna werd door middel van stralingsmetingen het aantal zonne-uren bepaald, waarbij bij een inkomende straling van 120 watt per vierkante meter of meer, de zon geacht werd te schijnen.


Februari is zonniger geworden en het toegenoemen aantal zonne-uren is nu wél aan de natuur toe te schijven en niet de schuld van een verschil in meetmethodiek.

Het gemaakte algoritme tussen beide methodes is op jaarbasis juist, maar op maandbasis is er in de maanden met de laagste zonnestand (november tot en met januari) in de nieuwe methode sprake van een forse overschatting van het aantal zonne-uren, maar in de periode april – augustus juist van een (kleine) onderschatting.


De hoeveelheid zonneschijn van de laatste dertig sprokkelmaanden in Den Helder. we zien geen rare sprong in de metingen rond 1992, toen er van Campbel-Stokes, naar stralingsmetingen werd overgegaan.

Ook februari is zonniger geworden. Op de meeste plaatsen is er sprake van een procentuele stijging van rond 11%, alleen in het zuidoosten van het land is de stijging geringer. In ieder geval duren de dagen in februari al een stuk langer dan in de drie maanden daarvoor en klimt de zon al een stuk hoger in de hemel. Van een rare sprong in de metingen is dan ook geen sprake sinds het begin van de negentiger jaren van de vorige eeuw. In het grafiekje hiernaast van Den Helder is te zien dat vooral de februarimaanden van 1998 tot en met 2003 erg zonnig verliepen, maar dat na 2005 vier van de vijf sprokkelmaanden niet bepaald zonnig verliepen. Het opgetreden beeld lijkt ditmaal dus wél duidelijk een natuurlijke schommeling te zijn.

Wat dat betreft gedraagt februari zich dus hetzelfde als januari. De sprokkelmaand is zachter, natter en zonniger geworden.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 296 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 296, lezen 6 mensen het topic "Het grote onweer kletstopic 2014-2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden