In 2009 werden 288 erkende rampen geteld, met 15.000 doden en 45 miljard euro aan schade. Al bij al een mild jaar, oordeelt de Zwitserse verzekeraar Swiss Re. '2010 kan gemakkelijk drie tot vijf keer zwaarder worden', voorspelt topman Thomas Hess.
Het Sigma-jaarverslag van Swiss Re vormt de bijbel van de verzekeraars. In de jongste editie worden 133 natuurrapen vermeld plus 155 door mensen veroorzaakte rampen zoals grote bosbranden. Weinig meer dan een derde van de schade is verzekerd: de claims liepen op tot 19 miljard euro. Een fractie van wat de verzekeraars moesten ophoesten in 2005, toen ze aankeken tegen een totaal van 87,5 miljard claims.
De duurste ramp was de winterstorm Klaus, die eind januari van vorig jaar door het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk raasde. Met een dodenbalans van 25 slachtoffers komt Klaus niet eens voor in de top 20 van moorddadige gebeurtenissen van dat jaar. Maar met 4 miljard aan schade, waarvan 2,35 miljard verzekerd, was Klaus vorig jaar wel de grootste kopzorg van de verzekeraars.
Ook de rest van de top vijf van dure rampen wordt opgetekend in Europa en de VS - met als enige uitzondering de reusachtige bosbranden in februari 2009 in de Australische deelstaat Victoria: zij staan op vijf. De meeste schade werd uitbetaald in de VS met een totaal van 9,3 miljard. Weinig in vergelijking met de jaren voordien, en dat was te danken aan een kalm seizoen van orkanen en tornado's.
De verzekeraars merken dat de schadeclaims gemiddeld met 10 procent per jaar oplopen. Omdat er méér wordt verzekerd, inmiddels ook in nieuw geïndustrialiseerde landen, omdat er nog steeds ondoordacht wordt gebouwd in risicozones, en omdat de effecten van de opwarming zich stilaan laten voelen in de vorm van zwaardere overstromingen en grotere aardverschuivingen.
Chili veel duurder
Thomas Hess van Swiss Re acht de kans dat dit jaar een even mild rampenjaar wordt onwaarschijnlijk klein. Want het jaar is rampzalig begonnen: de winterstorm Xynthia richtte in Spanje, Frankrijk, Duitsland en bij ons niet minder schade aan dan Klaus. En de aardbevingen in Haïti en Chili waren rampen van de allergrootste orde. In heel 2009 vielen zowat 15.000 doden bij rampen, terwijl Haïti op zijn eentje 200.000 slachtoffers maakte. Chili maakte veel minder slachtoffers, maar zal veel duurder uitvallen voor de verzekeraars.
Een ongeluk komt nooit alleen, stelt het Sigma-rapport vast. Aardbevingen vormen nog steeds de allerzwaarste rampen, en ze blijken doodarme en overbevolkte streken harder te treffen, met een veel hogere dodenbalans als gevolg. Ontwikkelde landen verkleinen hun risico's door strengere bouwnormen op te leggen. Haïti is het voorbeeld bij uitstek. Bovendien is de schade in die landen nauwelijks verzekerd.
Bron Nieuwsblad