Niets dus als ik het goed heb.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Mr eyjafjallajokull doet nu een dutje of hij gaat helemaal in een rust periode, moeten maar afwachten
-----------------------------------------------
As't nait gait zoas't moet, mot't mor zoas't gait
Mr eyjafjallajokull doet nu een dutje of hij gaat helemaal in een rust periode, moeten maar afwachten
Dat kende wel zeggen ja, afwachten.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
http://eldgos.mila.is/eyjafjallajokull-fra-thorolfsfelli/
http://eldgos.mila.is/eyjafjallajokull-fra-thorolfsfelli/
Nog een klein beetje stoom zo te zien
hier nog een filmpje van boven de krater
| Gewijzigd: 17 juni 2010, 22:17 uur, door Musselkanaalder
-----------------------------------------------
As't nait gait zoas't moet, mot't mor zoas't gait
Een dikke twee maanden nadat de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull het Europese luchtverkeer in een complete chaos stortte, blijkt de afhandeling moeizaam te verlopen. Touroperators slikken hun mooie beloften die ze in april maakten over de terugbetaling van kosten na de aswolk weer in, beweren enkele gedupeerde reizigers.
Christel Godderé (48) en Erik Daems (52) zaten vast in Rome. Ze raakten thuis via een andere gestrande toerist, die zelfgecharterde bussen inlegde. De door Neckermann gecharterde bus was dus niet meer nodig. "Ze verzekerden ons dat wij onze niet-gebruikte terugreis terugbetaald zouden krijgen.â€
Geen cent verdiend
“De wetgeving is heel duidelijk: als klanten in het buitenland vastzitten en op eigen initiatief terugkeren, moeten ze die kosten zelf dragenâ€, reageert Baptiste van Outryve, woordvoerder van Neckermann/Thomas Cook. Tijdens die aswolk-periode hebben wij geen cent verdiend aan onze klanten. Elke docent reisrecht zal ons gelijk geven.
Bron: Hbvl
Onweersdagen: 0
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
De aswolk uit IJsland heeft zijn uitwerking op de Nederlandse luchthavens in april niet gemist. Het vervoer van passagiers via de Nederlandse luchthavens lag fors lager dan een jaar eerder, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het CBS.
Door de afsluiting van het luchtruim was er dagenlang geen verkeer mogelijk. Ook de groei van het vrachtverkeer via de lucht werd erdoor gedempt, aldus het CBS. Het luchtvervoer had net de stijgende lijn te pakken in de eerste drie maanden van dit jaar na anderhalf jaar malaise door de economische crisis.
Het aantal luchtreizigers kromp in april met 17 procent, terwijl de groei van de luchtvracht met 13 procent veel lager was dan die in de eerste drie maanden van 2010. Er landden en vertrokken 19 procent minder vliegtuigen ten opzichte van april vorig jaar.
Bron: Ad
Onweersdagen: 0
De IJslandse vulkaan heeft niet alleen negatieve gevolgen gehad. Volgens de boeren in IJsland is het gras zelfs sneller gaan groeien dankzij de vulkaanas. "Het is net of je kunstmest met kalium en fosfor strooit", zegt Finnur Tryggvason. Maar de vulkaanas is niet alleen maar een zegen. "De samenstelling van de soorten is iets veranderd, sommige planten zijn verdwenen." Aan het einde van de uitbarsting was het land van Tryggvason bedekt met een aslaag van 6 tot 8 centimeter. "Hoewel het gras nu lang is, is het wel wat uitgedund. En er groeit meer engelwortel dan voorheen", zegt hij. Er ligt nog steeds as, maar het is meestal niet meer zichtbaar door de groei van het gras.
Veel boeren in de regio hebben al voor de eerste keer gemaaid. Tryggvason doet dat niet. "Ik hooi niet dit jaar. Het is beter voor de grond als het dode gras een laagje vormt op de as. De voedingstoffen uit de as zinken dan in de bodem als het regent."
Asgras
Niet ver van Raudafell heeft Olafur Eggertsson een groot bedrijf waar hij verschillende soorten granen verbouwt. Zijn koeien hield hij binnen na de uitbarsting. "Ik heb 38 hectare geploegd na de uitbarsting en 15 hectare ingezaaid. De gewassen zien er goed uit, maar we hebben meer regen nodig." De koeien zijn nog binnen omdat het weer slecht was, zegt hij. "Misschien gaan ze later deze zomer naar buiten." Fluoride in as is giftig voor dieren, dus testen wetenschappers van de Landbouwuniversiteit van IJsland (AUI) de fluoridegehaltes in water, bodem, gewassen en gras in het gebied.
Een van de onderzoekers is Gudni Thorvaldsson, die ook hobbyboer is. "We proberen er achter te komen hoe lang het duurt voordat de concentratie fluoride afneemt. De niveaus lijken vrij snel te dalen, door de groei van het gras en als gevolg van regen", zegt hij. "Als gras groeit, verspreidt de fluoride zich over een grotere massa. De concentratie neemt dus af. Door regen wordt fluoride weggespoeld. Maar het is ongewoon droog sinds de uitbarsting."
Thorvaldsson en zijn collega's meten ook de concentraties andere stoffen in gras en gewassen. "Alleen fluoride is giftig voor dieren, maar als er erg hoge concentraties fosfor zijn, kan dat ook een negatieve invloed hebben." Gretar Hrafn Hardarson, een veearts van de AUI, onderzoekt of koeien het 'asgras' lekker vinden of niet. "Het lijkt erop dat de dieren hooi met as even graag eten als hooi zonder as. Maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken. Ook weten we niet of het gezond voor ze is."
Stress
De vulkaanuitbarsting zorgde voor veel stress bij de boeren op IJsland, vooral bij de boeren in de zwaarst getroffen gebieden. Boerenorganisaties hebben deze zomer hulp geregeld voor boeren die een paar dagen vakantie willen. Tryggvason maakt daar geen gebruik van. Eggertsson doet dat wel. "Er komt iemand bijspringen voor een week. Mijn zoon kan daardoor een week met vakantie", zegt hij.
De vulkaan is nu rustig, maar wetenschappers beschouwen een uitbarsting pas als 'voorbij' als er drie maanden voorbijgaan zonder activiteit. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het dan nog jaren duren voordat de as verdwenen is.
Bron: Hln
De Eyjafjallajökull zal straks heel wat jaaroverzichten domineren. De IJslandse supervulkaan die in het voorjaar het wereldwijde vliegverkeer in de war stuurde, was echt geen klein bier. Dat toont deze foto van de IJslandse fotograaf Ragnar Sigurdsson. De Eyjafjallajökull spuwde deze megarots van liefst 1.000 ton, een miljoen kilogram, uit. Voor miljoenen vliegtuigreizigers was de Eyjafjallajökull een heuse nachtmerrie, maar niet voor vulkanologen en fotografen van de lavaspuwende bergen. Zij verkneukelden zich in het bijzondere natuurfenomeen.
Bliksem
Zo ook Ragnar Sigurdsson die de spectaculaire scènes na de uitbarsting op de gevoelige plaat vastlegde. Hij maakte gedetailleerde fotoreportages van de evolutie van de uitbarsting en zette daarbij zelfs zijn leven op het spel door over de pruttelende krater te vliegen. Zo heeft Sigurdsson adembenemende kiekjes waarop bliksemschichten rond de vulkaan schieten terwijl de bloedhete lava in de lucht wordt gespuwd.
Boek
Zo verzamelde Sigurdsson liefst 10.000 foto's over de uitbarsting. De strafste is misschien wel het beeld waarop een gigantische rots van 1 miljoen kilogram te zien is. De Eyjafjallajökull had die uitgespuwd. De megarots is voor altijd een stille getuige van de omvang van de uitbarsting van de IJslandse supervulkaan. Samen met de bekende IJslandse geoloog Ara Trausta Gudmundsson maakte Ragnar Sigurdsson het boek 'Untamed Nature' ('Ongetemde Natuur') over de vulkaanuitbarsting die een groot deel van de wereld wekenlang gijzelde.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
wel vond ik veel fotos van de vulkaan gemaakt door dezelfde persoon.
hij heeft echt heel veel mooie plaatjes van ijsland gemaakt.
kijk en geniet
http://www.flickr.com/photos/34333120@N00/page25/ | Gewijzigd: 27 november 2010, 12:53 uur, door FirstwingBreda