Het Europese verkeersleidingscentrum Eurocontrol verwacht dat er maandag 28.000 vluchten zullen worden uitgevoerd in Europa. Dat zijn er ongeveer duizend minder dan op een gewone maandag. De vluchten vallen uit door de sluiting van het luchtruim in het zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk en in Nederland. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt.
In de loop van maandag zal de aswolk die het luchtverkeer hindert gedeeltelijk uiteenvallen, zo verwacht Eurocontrol. Tegen 14.00 uur maandagmiddag zal de aswolk vooral voor hinder zorgen in het luchtruim boven Noord-Ierland, delen van Schotland en een deel van het zuidwesten van Engeland.
Ook moet er rekening mee worden gehouden dat vluchten van en naar Londen maandag hinder blijven ondervinden. Verder zullen volgens Eurocontol door filevorming in de lucht vertragingen optreden in gebieden grenzend aan afgesloten delen van het luchtruim.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben alle loketten op Schiphol geopend om de stroom reizigers die wegens de vulkaanas niet kunnen vliegen per trein op weg te helpen. Vooral richting Brussel en Parijs is het druk. Dat heeft een woordvoerder maandagochtend gezegd. Een aantal Nederlandse luchthavens is dicht door de aswolken.
Iedereen is ,,redelijk overvallen'' door het sluiten van de vliegvelden, aldus de woordvoerder. ,,Het is zeer druk op Schiphol.'' De NS zetten echter alle zeilen bij om een alternatief te bieden. Door het openstellen van alle balies en het inzetten van extra personeel gebeurt dat redelijk snel.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Ook vanaf Groningen Airport Eelde is maandagochtend vanaf 8.00 uur geen luchtverkeer meer mogelijk door een te hoge concentratie vulkaanas in het luchtruim. Dat heeft Luchtverkeersleiding Nederland bekendgemaakt.
Eerder werd het luchtruim boven Schiphol en Rotterdam The Hague Airport al gesloten. De luchthavens van Maastricht Aachen en Eindhoven zijn nog wel bereikbaar en hebben naar verwachting geen last van de aanwezigheid van vulkaanas.
Overvliegend luchtverkeer dat zich op een hoogte van 7,5 kilometer en hoger bevindt, kan van het Nederlandse luchtruim gebruik blijven maken.
Bron: Dvhn
Onweersdagen: 0
http://vimeo.com/11673745
bron: http://digifotopro.nl/artikel/2328763/must...6kull-timelapse
Damn ...!!! Ongelooflijk en ook nog eens HD. Smullen geblazen.
Hmmm leren lezen:
Op Schiphol is maandagochtend een aantal ingangen van vertrekhal 2, waar zich de KLM-balies bevinden, afgesloten. De buitendeuren zijn gesloten en ook de doorgang tussen vertrekhal 1 en 2 is tijdelijk dicht. Vertrekkende reizigers kunnen alleen vanuit vertrekhal 3 naar binnen om in te checken. De afsluiting is een tijdelijke veiligheidsmaatregel om chaos op de luchthaven te voorkomen nu grote drommen reizigers voor talloze bestemmingen allemaal tegelijk willen inchecken in de verwachting dat het luchtruim maandagmiddag weer opengaat.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Wachtrijen domineren maandag het beeld op Schiphol. De langste rij staat bij de ticketbalie van KLM in vertrekhal 2 en is inmiddels zo lang als de vertrekhal zelf. Tegen de adviezen in blijven mensen naar de luchthaven komen.
In de KLM-rij staan vele honderden reizigers die hun door de aswolk geannuleerde vluchten zo snel mogelijk willen omboeken. Overigens blijft de balie gesloten, omdat het niet duidelijk is hoe laat het vliegverbod wordt opgeheven.
Wat inmiddels nu al opgeheven is.
Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen hebben hun balies wel open, maar ook daar is sprake van grote rijvorming. Bij British Airways, Lufthansa en Iberia loopt het storm met gestrande reizigers die een alternatieve vlucht nodig hebben. Schipholmedewerkers zijn druk in de weer met het spannen van linten om alles letterlijk en figuurlijk in goede banen te leiden.
Ook de taxi's staan in de rij, zij hebben weinig te doen. Schiphol Plaza is gevuld met een rij mensen die hun hoop vestigen op een internationale trein.
Bron: Dvhn
Onweersdagen: 0
Ondanks het vliegverbod tot 14.00 uur, checken reizigers in hal 3 op Schiphol maandag om 11.15 uur weer in bij de balies van Transavia. Het gaat om reizigers van enkele vertraagde vluchten naar toeristische bestemmingen in Griekenland en Turkije.
Een woordvoerder van Transavia laat weten dat weer is begonnen met inchecken 'omdat het vliegverbod tot 14.00 uur geldt'.
Bron: Elsevier
Onweersdagen: 0
In het Europese luchtruim zouden er vandaag zowat 1.000 annulaties van vluchten zijn ten gevolge van de IJslandse vulkanische aswolk, zo heeft Eurocontrol bekendgemaakt. Toch zouden er ongeveer 28.000 vluchten normaal verlopen.
Bron: Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 10:25 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Boven Schiphol kan ondanks de aswolk toch worden gevlogen. De vliegtuigen kunnen onder de aswolk doorvliegen, legt een woordvoerder van de luchthaven uit. Toch blijft de luchthaven voorlopig voornamelijk platliggen. Wel is een aantal incheckbalies weer opengesteld.
Rond 11.00 uur landden twee KLM-vluchten. Het gaat om een toestel uit Calgary in Canada en een toestel uit Johannesburg in Zuid-Afrika. Daarna zijn nog drie vluchten geland.
De toestellen waren opgestegen voordat bekend was dat de luchthaven vanwege de aswolk zou worden gesloten. Toen bekend werd dat de luchthaven dicht zou gaan, besloten de piloten door te vliegen en ter plekke te bekijken of ze uit kunnen wijken. Eenmaal aangekomen bleek dat ze onder de aswolk door konden vliegen.
Dat betekent niet dat het luchtvaartverkeer weer volledig kan worden hervat. Uit voorzorg zijn honderden vluchten geschrapt. Dat nu blijkt dat ze toch hadden kunnen vliegen, was volgens de woordvoerder niet te voorzien. "De situatie is heel moeilijk in te schatten."
Tot 14.00 uur is de luchthaven officieel gesloten. Schiphol raadt reizigers aan niet naar de luchthaven te komen en de websites van hun luchtvaartmaatschappij en de luchthaven in de gaten te houden.
Bron: Nieuws
Onweersdagen: 0
Luchthaven Schiphol en Rotterdam zijn maandagmiddag om 14.00 uur weer geopend nadat er vanaf 06.00 uur niet werd gevlogen vanwege een aswolk van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. Dat gebeurde nadat het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) een testvlucht had uitgevoerd boven Nederland.
Door een te hoge concentratie vulkaanas was tussen zes uur 's ochtends en twee uur 's middags vrijwel geen luchtverkeer mogelijk van en naar Schiphol.
Weer open
Ook op Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport en Groningen Eelde Airport werden vluchten geannuleerd. Alle vliegvelden zijn inmiddels weer open en het vliegverkeer komt langzaam op gang.
Transavia begon rond 11 uur vanochtend alweer met het inchecken van passagiers. Zij leiepen daarmee vooruit op het openen van het luchtruim.
Noord-Nederland
Volgens de luchtverkeersleiding kent alleen het noorden van het Nederlandse luchtruim nog beperkingen. 'Dit heeft tot gevolg dat vluchten van en naar Schiphol nog om die gebieden heen geleid moeten worden.'
Voor Groningen Airport Eelde geldt dat alleen klein vliegverkeer daar kan landen of vertrekken.
Bron: Elsevier
Onweersdagen: 0
In navolging van de Britse luchtvaartautoriteiten is vandaag opnieuw een vliegverbod uitgevaardigd voor enkele Nederlandse luchthavens als gevolg van een te hoge concentratie vulkaanas afkomstig van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökul. Maandagnacht 17 mei werd bekend dat er die dag tussen 06:00 en 14:00 uur geen luchtverkeer mogelijk zou zijn van en naar Schiphol, Rotterdam Airport, Groningen Airport en de vliegbasis Leeuwarden. Een testvlucht die gepland staat rond 12:00 uur moet uitsluitsel geven of het luchtruim later in de middag weer open kan.
Activiteit
De IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull blijft voorlopig actief. Volgens de IJslandse Vulkanische dienst zijn er nog geen indicaties dat de uitbarstingen minder worden. Opnieuw is er een hoge concentratie vulkanisch as in het Nederlandse luchtruim terecht gekomen. Normaal gesproken zien we bij een onstabiele stroming vanaf de Noordzee strakblauwe luchten met spierwitte stapelwolken. Als je nu naar boven kijkt is de lucht en beetje lichtblauw en de wolken zien er ook wat grauwer uit. Dit wordt dus veroorzaakt door de stofdeeltjes in de troposfeer.
Volgens de laatste inzichten van de Met Office UK hebben we in ieder geval tot en met morgen last van een hoge concentratie vulkaanstof dat vanaf de Noordzee wordt aangevoerd.
Actueel
De laatste metingen geven aan dat de eruptiepluim van de vulkaan tot een hoogte van 7 tot 9 km reikt. Dit is wat hoger dan de afgelopen dagen omdat er weinig wind staat in de onderste luchtlagen in de omgeving van IJsland. In de bovenlucht waait het harder uit het noordwesten waardoor de met as gevulde lucht naar het zuidoosten, dus richting Europa, stroomt. De verse aspluim wordt ook nog eens gemengd met een hoeveelheid as van eerdere erupties die in eerste instantie om IJsland heen draaide. Deze hoge concentratie as deed er in het weekeinde één tot anderhalve dag over om de Britse eilanden te bereiken om vervolgens een dag later bij ons aan te komen.
Invloed vulkanen op klimaat
De uitbarstingen van de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland heeft geen directe gevolgen op de temperatuursontwikkelingen op aarde. Vulkaanuitbarstingen in de tropen, zoals de Tambora op het eiland Sumbawa, dat toentertijd nog een onderdeel was van Nederlandsch-Indië, en de Fillipijnse Pinatubo in 1991 zorgden wel een aantal jaren voor een wereldwijde temperatuursdaling tot één graad aan toe. Het as van deze Tropische vulkanen wordt door de krachtige eruptie veel hoger in de atmosfeer gebracht. Het vulkanische stof blijft op grote hoogte, soms boven de 15 kilometer in de stratosfeer, lange tijd in de lucht en wordt over de hele wereld verspreid. Op deze hoogte komen nauwelijks wolken voor dus de stof kan ook niet uitregenen. De stofdeeltjes houden een deel van het zonlicht tegen waardoor het op lange termijn een koelend effect kan hebben.
De situatie wordt vanaf woensdag gunstiger als de vulkaanas in onze omgeving uitwaaierd over Europa en de grootste concentratie stof zich ophoudt over het noorden van Scandinavië. Klik voor een animatie van de verspreiding van het vulkaanas de komende dagen op de link onder het verhaal.
Gevaar grotere vulkaan Katla
Zoals bekend is de vulkaan Eyjafjallajökull slechts een kleintje vergeleken bij haar grote zus Katla die iets vederop onder een gletsjer verborgen ligt. Je zou kunnen zeggen zolang de druk wordt weggenomen door uitbarstingen van Eyjafjallajökull is er geen gevaar. Maar de trillingen die de erupties teweeg brengen zou mogelijk het deksel van ijs boven Katla kunnen destabiliseren met alle gevolgen van dien. Niet ondenkbaar want een eerdere uitbarsting van Eyjafjallajökull was in 1823 een voorbode van een meer gewelddadige uitbarsting van Katla.
Ontwikkelingen
De hoge concentratie vulkaanstof lijkt zich tot en met morgen bij ons op te houden om vervolgens te verwaaien over de rest van Europa. Later deze week zullen de grootste hoeveelheden as zich volgens de laatste inzichten concentreren in het noorden van Scandinavië. Rond Pinksteren lijkt de stroming echter weer minder gunstig te worden voor ons. De kans is dan ongeveer 30 tot 40 % dat de lucht tegen die tijd weer vanaf IJsland wordt aangevoerd.
Bron: Icelandic Met Office, Met Office UK, Meteorologisk Institutt, Meteo Consult
Onweersdagen: 0
De KLM verwacht nog tot dinsdagochtend nodig te hebben om alle passagiers op luchthaven Schiphol weer op weg te helpen. Dat liet een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij maandag weten. ,,Dinsdag is alles weer als normaal en is iedereen op de plek van bestemming.''
Schiphol en KLM adviseren reizigers om thuis informatie op te zoeken over het vertrek van de geplande vlucht alvorens naar de luchthaven te komen. Nadat het luchtruim maandagmiddag weer was vrijgegeven, verzamelden veel reizigers zich voor de incheckbalies, wat tot lange wachtrijen leidde.
Een medewerkster van de KLM informeert gestrande reizigers op Schiphol.
,,Nu alles weer werkt, verwachten we de grote stroom passagiers snel te hebben weggewerkt'', aldus de woordvoerster van KLM. ,,Maar om lang wachten te voorkomen, raden we mensen aan eerst thuis actuele vertrekinformatie in te winnen.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De problemen voor het vliegverkeer door de aswolk houden nog tot dinsdag aan. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven. Het vliegverkeer in Nederland werd aan het begin van de middag weer opgestart nadat het het luchtruim om 06.00 uur was gesloten. In totaal zijn vijfhonderd vluchten van en naar Schiphol geannuleerd.
Volgens de Schiphol-zegsvrouw zijn zestigduizend passagiers getroffen door de annuleringen. Een deel is door aanpassing van hun reis alsnog op de plek van bestemming aangekomen. Aan het eind van de middag is het in de vertrekhallen van Schiphol nog drukker dan gebruikelijk. Er wordt volgens de woordvoerder hard gewerkt om de achterstanden in te lopen.
De wolk met asdeeltjes uit de vulkaan in IJsland zorgt dinsdag niet voor problemen in het Nederlandse luchtruim. De wolk trekt naar het noordoosten. Welke landen er dan last van hebben, en in welke mate, is nog onduidelijk. In heel Europa zijn zo'n duizend vluchten geannuleerd door de aswolk. Naast Schiphol waren ook de luchthaven Gatwick en Heathrow in Londen dicht. Tussen Parijs en Londen zijn extra Eurostar-treinen ingezet.
Bron: AD
Peter Hartman, president-directeur van KLM, vindt het besluit om belangrijke delen van het Nederlandse luchtruim maandag een groot deel van de dag op slot te doen 'onterecht'. Volgens Hartman is er overdreven gereageerd. Dat zei hij bij de viering van het tienjarig bestaan van de Dutch Aviation Group. De KLM-topman wil dat de luchtvaartmaatschappijen hun eigen verantwoordelijkheid terugkrijgen.
Beslissing
'Officieel beslissen de maatschappijen zelf op basis van informatie van de overheden en meteorologische diensten of, waar en wanneer zij vliegen.' Hartman vindt dat die beslissingen in het geval van de aswolk moeten worden genomen op basis van gemeten concentraties. De vliegtuigen die vanochtend binnenkwamen uit de verschillende werelddelen hadden niets in de motoren.
Miljoenen
KLM maar ook andere maatschappijen hebben volgens Hartman weer 'luttele miljoenen' verloren vandaag. 'De mensen begrijpen dit ook niet meer. Het is wel een winstpuntje dat niet alles op slot ging zoals de vorige keer. Het luchtruim boven Rotterdam en Amsterdam was vandaag gesloten tussen zes uur 's ochtends en twee uur 's middags vanwege de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. Door een te hoge concentratie vulkaanas was vrijwel geen luchtverkeer mogelijk van en naar Schiphol.
Aswolk
Volgens wetenschappers kan nog maanden en misschien zelfs wel jaren actief zijn, meldt RTL Nieuws. En dat kan dus nog lang voor problemen voor het vliegverkeer zorgen. Op IJsland zijn nog een aantal andere vulkanen die op uitbarsten staan en mogelijk voor aswolkdrama gaan zorgen.
Bron: Elsevier
Onweersdagen: 0
De IJslandse vulkaan die al enkele weken Europa met aswolken teistert, dreigt de komende jaren nog opvolgers te krijgen. Experts rekenden uit dat minstens drie andere vulkanen op het eiland op uitbarsten staan. Eyjafjallajokull is een naam die ons intussen heel bekend in de oren klinkt. Helaas heeft de vulkaan nog een aantal gevaarlijke broertjes, aangezien IJsland een vulkanisch actief gebied is. Wetenschappers maakten een tijdlijn met 205 uitbarstingen in IJsland in de voorbije 1.100 jaar en ontdekten dat de uitbarstingen in een cyclus voorkomen. Na een rustige periode zal de vulkanische activiteit de komende vijf decennia hoe dan ook toenemen.
Wie is de volgende?
Geologen kijken momenteel vooral naar vulkaan Katla, die niet ver van Eyjafjallajokull ligt. Die werd in de geschiedenis meestal tot uitbarsting gebracht door zijn collega die nu voor hinder zorgt. De drie andere kandidaten zijn Grimsvotn, Hekla en Askja. Hekla is sinds AD874 al twintig keer uitgebarsten. De laatste kleine uitbarsting dateert van 2000, maar geologen merken dat het ijs op de vulkaan aan het smelten is en dat betekent dat magma onder grond aan het opstijgen is. Grimsvotn is een andere vulkaan die onder een gletsjer ligt. In 1996 veegde een uitbarsting de belangrijkste ringweg van IJsland weg.
Aswolken
Geologen raden Europa aan om maatregelen te treffen zodat de gevolgen van aswolken minder groot zouden zijn. Ook zullen vulkanen meer moeten worden onderzocht. "Er zijn 35 actieve vulkanen in IJsland", zegt Gillian Foulger, geoloog van de universiteit van Durham. Met een hoogtechnologisch systeem op iedere vulkanen kunnen we voorspellen wanneer ze zullen uitbarsten. Iedere vulkaan heeft echter ook zijn eigen karakter. Zo is Eyjafjallajokull vaak over een lange periode actief. Bij de uibarsting van 1821 duurde het liefst vijftien maanden. We zijn dus mogelijk nog lang niet verlost van de ellende.
Bron: Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 10:26 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
http://www.dumpert.nl/mediabase/950361/07f..._buikgriep.html
Ruk.
Groningen Airport Eelde is dinsdag van 10.00 uur tot 14.00 uur gesloten vanwege een aswolk uit een IJslandse vulkaan. De aswolk schuift in de loop van de ochtend over het noorden van Nederland, verwacht de Luchtverkeersleiding Nederland. Ook het vliegveld in het Duitse Bremen moet waarschijnlijk sluiten. Vliegverkeer van Schiphol naar de Scandinavische landen en omgekeerd loopt mogelijk vertraging op omdat het om de aswolk heen moet vliegen. Op Schiphol zal dinsdag verder weinig van de aswolk te merken zijn, verwacht een woordvoerder van de luchtverkeersleiding.
Bron Nieuws.nl