Delen van het Noord-Ierse luchtruim gaan zondagochtend vroeg dicht door de aswolk uit de IJslandse vulkaan. De sluiting duurt van twee uur 's ochtends tot acht uur 's avonds (Nederlandse tijd). De luchthaven Belfast International blijft open. ,,Een zeer dichte aswolk komt snel dichterbij Noord-Ierland'', aldus een verklaring van luchtvaartautoriteit NATS.
De asdeeltjes kunnen funest zijn voor vliegtuigmotoren. Half april gingen grote delen van het Europese luchtruim dagenlang dicht uit vrees voor de deeltjes. Dat was na de grote uitbarsting van 14 april van een vulkaan van de gletsjer Eyjafjallajökull in IJsland, die nog steeds naweeën heeft.
Bron De Pers
De ellende die de aswolken van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull de laatste weken geven, is nog maar een fractie van wat ons te wachten staat. Volgens Schotse geleerden zal Europa decennialang last houden van IJslandse vulkaanuitbarstingen. Vulkanologen bestudeerden de 205 uitbarstingen op IJsland van de laatste 1100 jaar en kwamen tot de conclusie dat ze altijd in regelmatige clusters komen. Na een relatief rustige periode van vijftig jaar is het waarschijnlijk dat de recente uitbarsting van de Eyjafjallajokull het begin is van een nieuwe serie erupties.
,,Minimaal drie andere IJslandse vulkanen werken nu naar een uitbarsting toe", zegt Thor Thordarson van de Universiteit van Edinburg in de Sunday Times. Volgens Thordarson kan de Eyjafjallajokull bovendien nog jaren actief blijven.
As en lava uit de vulkaan Eyjafjallajokull
Thordarson heeft het in zijn waarschuwing vooral over de vulkanen GrÃmsvötn, Hekla en Askja, alle drie veel groter dan Eyjafjallajokull. Op Hekla smelt de sneeuw, wat aangeeft dat magma ophoog komt.
GrÃmsvötn wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de grootste uitbarsting op IJsland uit de recente geschiedenis. Het activeerde vulkaan Laki. Deze vulkaan stootte in 1783 zoveel as uit dat het noordelijk halfrond in een waas van mist werd gehuld, waardoor de temperatuur het jaar erop wereldwijd met ongeveer 1 graad daalde. De misoogsten en hongersnood die daar het gevolg van waren leidden tot de Franse Revolutie.
Niet iedereen is het met de bevindingen van Thordarson eens. Professor Gillan Foulger, verbonden aan de Universiteit van Durham, zegt dat het ook toeval kan zijn dat de erupties in clusters voorkwamen. Dit neemt volgens haar niet weg dat Europa het gevaar van IJslandse vulkaanuitbarstingen nog steeds onderschat.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Hoop niet dat het nog maanden zo doorgaat.
Wil wel op vakantie, dat wordt dan niet vliegen als het zo door zal gaan.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Er wordt vergaderd over het sluiten van de luchthavens in België als gevolg van de aswolken van de IJslandse vulkaan die opnieuw richting Europa drijven. Intussen werden in het westen van Ierland net als in Noord-Ierland en op het eiland Man opnieuw verschillende luchthavens weer gesloten. "Voor Engeland ziet het er niet goed uit. De vraag is nu hoe het zit met de Benelux en onze buurlanden", zegt Jan Pauwels van het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Schouppe. Volgens Pauwels wordt er momenteel over de situatie vergaderd en zal er straks meer duidelijkheid komen.
Bron: Hln
kwam hier nog iets tegen waarin ze zeggen dat er misschien nog een andere vulkaan (niet Katla) gaat uitbarsten in ijsland
wel in het engels
http://www.pressan.is/News/ReadIcelandicNe...rupt-in-iceland | Gewijzigd: 16 mei 2010, 11:58 uur, door Musselkanaalder
-----------------------------------------------
As't nait gait zoas't moet, mot't mor zoas't gait
Er vindt momenteel een vergadering plaats over een mogelijke nieuwe sluiting van het Belgische luchtruim. Dat zegt Jan Pauwels, woordvoerder van ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V). Aswolken van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull zouden opnieuw op weg zijn naar België en onze buurlanden. In de namiddag volgt er wellicht meer duidelijkheid.
In het westen van Ierland (Sligo, Donegal en Knock), Noord-Ierland (Belfast - Belfast International en Belfast Harbour) en op het eiland Man werden alvast enkele luchthavens gesloten.
Nederland
In Nederland lijkt een sluiting van het luchtruim niet aan de orde. Er zou slechts een kleine aswolk naar onze noorderburen waaien. "Het is een klein puntje en het komt waarschijnlijk in een deel van het luchtruim terecht waar geen vliegverkeer is", aldus de woordvoerder van het KNMI.
Bron: hbvl
hij doet het nog steeds
zie je die donkere wolken daarachter zit de uitbarsting nog steeds
zie ir camera op http://eldgos.mila.is/english/eyjafjallajo...-thorolfsfelli/
even onder het plaatje scrollen | Gewijzigd: 16 mei 2010, 15:22 uur, door MarkNL
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft voor zondagmiddag een aantal vluchten richting Engeland geannuleerd, vanwege de aswolk die vanuit IJsland opnieuw naar West-Europa optrekt. Het gaat om vluchten naar de vliegvelden van Manchester, Liverpool, Leeds en Humberside. Delen van het Ierse en Noord-Ierse luchtruim zijn afgesloten voor al het vliegverkeer. Mogelijk krijgen luchthavens in het zuidoosten van Engeland de komende dagen ook te kampen met de aswolk.
Schiphol houdt de aswolk nauwlettend in de gaten, maar neemt vooralsnog geen extra voorzorgsmaatregelen. Naar het zich laat aanzien zorgt de as in het Nederlandse luchtruim niet voor problemen.
Bron: Rtv N-h | Gewijzigd: 16 mei 2010, 14:16 uur, door talkyr86
Onweersdagen: 0
Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt vanaf 16.00 uur zondag nog meer vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk. Eerder zondag werden de vluchten van en naar Liverpool, Manchester, Humberside en Leeds Bradford al geannuleerd. Vanaf vier uur komt daar de bestemming Birmingham bij. Vanaf acht uur zondagavond worden de vluchten van en naar Glasgow, Edinburgh, Teesside, New Castle en Norwich stil gelegd.
Volgens een woordvoerster van KLM hebben de maatregelen te maken met de aswolk, afkomstig van een vulkaan in IJsland, die gedeeltelijk boven Groot-Brittannië hangt. KLM probeert de overlast voor passagiers zoveel mogelijk te beperken. Zo worden passagiers omgeboekt naar Engelse luchthavens die wel bereikbaar zijn per vliegtuig. Vandaaruit kunnen ze dan verder reizen met trein of bus. Luchtvaartmaatschappijen beslissen elk voor zich of ze hun vluchten annuleren of niet.
In Nederland worden verder geen problemen verwacht met het luchtverkeer door de aswolk. Een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland heeft dat zondag gezegd. Volgens het KNMI lijkt er een kleine aswolk richting Nederland te waaien. Maar de luchtverkeersleiders denken dat de as waarschijnlijk geen kwaad kan. ,,Het is een klein puntje en het komt waarschijnlijk in een deel van het luchtruim terecht waar geen vliegverkeer is'', zegt de woordvoerster. Luchtverkeersleiding Nederland valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Bron: AD | Gewijzigd: 16 mei 2010, 17:01 uur, door talkyr86
Onweersdagen: 0
Dan kunnen anderen die je bericht op een later tijdstip lezen ook zien wat je bedoelt.
Elke keer klik ik nu op een webcam link en zie vervolgens dikke mist
Dank!
Ja geen wonder het is ook flink bewolkt rondom de vulkaan, en het word ook niet echt beter aan komen de week voor de webcams
http://www.ijsland-enzo.nl/ijsland/actueel_weer.asp
-----------------------------------------------
As't nait gait zoas't moet, mot't mor zoas't gait
Het luchtverkeer van en naar de Britse eilanden ondervindt opnieuw ernstige hinder van de aswolk van de vulkaan op IJsland. Luchtvaartmaatschappijen zagen zich zondag genoodzaakt om honderden vluchten te schrappen van en naar vliegvelden in Ierland, Engeland en Schotland. Vele luchthavens werden gesloten voor kortere of langere tijd. De gevolgen voor Nederland blijven vooralsnog beperkt. Deskundigen van het KNMI verwacht dat de concentratie vulkaanas op sommige plaatsen boven Nederland zal toenemen in de komende dagen, maar bij Luchtverkeersleiding Nederland gaat men er vanuit dat de as het vliegverkeer niet of nauwelijks zal beïnvloeden. ,,Het is een klein puntje en het komt waarschijnlijk in een deel van het luchtruim terecht waar geen vliegverkeer is'', zei een woordvoerster van de dienst zondag.
De meteorologische dienst van IJsland liet weten dat de wind naar het zuidwesten is gedraaid. Dikke aswolken bewegen zich richting Europa. De stofwolk zal Londen, een van de knooppunten in het wereldwijde vliegverkeer, waarschijnlijk dinsdag bereiken. Britse meteorologen stelden tegenover de BBC dat de wind later zal draaien, waardoor de as het luchtruim boven het Europese vasteland waarschijnlijk niet zal bereiken in hoge concentraties. De aswolken drijven op dit moment op circa 6 tot 8 kilometer hoogte. De asdeeltjes kunnen funest zijn voor vliegtuigmotoren.
Luchthavens in het zuidoosten van Engeland zullen de komende dagen wel te maken krijgen met asproblemen. Britse ministers beslisten dit weekeinde dat de meteorologische dienst in het land informatie over de situatie in het luchtruim en de invloed van de aswolk tot vijf dagen vooruit moet publiceren, zodat burgers en het bedrijfsleven weten waarmee ze rekening moeten houden.
De vulkaan onder de Eyjafjallajökull-gletsjer werd op 14 april actief en heeft sindsdien veel overlast veroorzaakt voor vakantiegangers, zakenreizigers en mensen die in de omgeving van de gletsjer wonen. Duizenden vluchten werden geschrapt. Luchtvaartondernemingen en vliegvelden leden miljardenverliezen en vele IJslanders kregen te maken met 'asregens'. Zondag was daarvan opnieuw sprake.
Dit weekeinde werd ook bekend dat de Italiaanse autoriteiten de Ierse lowbudget vliegmaatschappij Ryanair een boete hebben opgelegd van 3 miljoen euro. Dit omdat het bedrijf passagiers niet zou hebben geholpen toen vluchten in april dagenlang uitvielen door de aswolk. In zeker 178 gevallen zouden passagiers niet zijn voorzien van hulp als eten, drinken en onderdak, terwijl Ryanair daar volgens Europese regelgeving wel voor had moeten zorgen. Ryanair heeft de beschuldiging afgedaan als complete onzin. Het is nog volstrekt onduidelijk hoe lang de vulkaan actief blijft. Deskundigen stelden eerder al dat het maanden tot jaren kan duren voordat de vulkaan tot rust komt.
Bron: AD
http://www.mrietze.com/iceland10-2.htm
Nog actuele kaartjes voor handen? Gisteren was er nog geen sprake van sluiting, omdat er maar een klein puntje as zou zweven in een gebied waar niet wordt gevlogen.
Niet helemaal dus
Nog actuele kaartjes voor handen? Gisteren was er nog geen sprake van sluiting, omdat er maar een klein puntje as zou zweven in een gebied waar niet wordt gevlogen.
Niet helemaal dus
Die staan hier: http://forum.onweer-online.nl/index.php?s=...st&p=132219
Ziet er naar uit dat dit wel langer gaat duren dan 14:00 uur vanmiddag.
EDIT: KLM schijnt gewoon weer de vluchten te hervatten binnen nu en 30 min. | Gewijzigd: 17 mei 2010, 09:21 uur, door Romani
http://vimeo.com/11673745
bron: http://digifotopro.nl/artikel/2328763/must...6kull-timelapse
De meeste Belgische luchthavens ondervinden momenteel weinig hinder van de aswolk afkomstig uit IJsland. In het Europese luchtruim zouden er zowat 1.000 vluchten geannuleerd worden. De luchthaven van Oostende was vanmorgen een tijdlang gesloten. Omstreeks 10 uur was het Belgische luchtruim boven de Noordzee opnieuw toegankelijk en kon de luchthaven opnieuw open gaan.
Geen annuleringen, wel vertragingen op Brussels Airport
Op Brussels Airport zijn er maandag geen annuleringen ten gevolge van de IJslandse aswolk. De luchthaven blijft gewoon open. Dat meldt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport, maandag. Wegens de sluiting van de luchthaven van Schiphol moet er rekening worden gehouden met vertragingen op sommige vluchten, aldus Van der Cruysse. Op de luchthaven van Charleroi werden twee vluchten, afkomstig van Dublin en Glasgow, afgelast. Ook een vertrekkende vlucht naar Glasgow werd geannuleerd. Op de luchthaven van Luik is er momenteel geen enkele vlucht geannuleerd.
Ondertussen heeft Eurostar maandag 4 extra treinen met bestemming Groot-Brittannië ingezet om bijkomende passagiers te kunnen
Ook problemen in Nederland
Door de te hoge concentratie vulkaanas is tussen 6.00 en 14.00 uur ook geen luchtverkeer mogelijk van en naar Schiphol en Rotterdam Airport. Andere Nederlandse luchthavens blijven voorlopig wel open. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft maandag alle Europese vluchten van en naar Schiphol tot 13.30 uur geannuleerd
Op Schiphol worden maandag ongeveer 500 vluchten geannuleerd als gevolg van de aswolk. Naar schatting 60.000 reizigers zullen hinder ondervinden door de verstoring van het luchtverkeer. Het gaat niet alleen om vertrekkende reizigers, maar ook om mensen die aankomen of overstappen op Schiphol. Binnenkomende intercontinentale vluchten worden omgeleid, zodat de toestellen kunnen landen op luchthavens elders in Europa. Vluchten worden omgeleid naar de luchthavens van Parijs, Brussel, Düsseldorf en Frankfurt.
Intussen neemt de chaos toe op Schiphol. De Nederlandse nationale luchthaven stroomt maandagochtend vol met reizigers die tegen hun verwachting in niet per vliegtuig kunnen vertrekken. De looproutes in de vertrekhallen zijn overvol, terwijl het bij de incheckbalies doodstil is door het plotseling afgekondigde vliegverbod als gevolg van de aswolk.
Het treinstation aan de luchthaven doet dan weer goede zaken. Voor de loketten staat sinds zeven uur maandagochtend een lange wachtrij van een paar honderd reizigers. Ze hopen met een internationale trein een buitenlandse luchthaven te bereiken om alsnog te kunnen vliegen. Via de intercom adviseert Schiphol de reizigers op weer naar huis te gaan en contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.
Heathrow gesloten
Ook in Groot-Brittannië zorgt de aswolk opnieuw voor problemen. De luchthaven van Heathrow in Londen is sinds 0.00 uur GMT (2.00 uur Belgische tijd) voor zes uur gesloten als gevolg van de uitbreiding van de aswolk in zuidelijke richting. Maandag wordt tussen 2.00 en 8.00 uur een 'no fly-zone' ingesteld door de Britse burgerluchtvaart. De zone 'omvat de Londense luchthavens van Heathrow en Gatwick', aldus de Britse luchtvaartautoriteit.
Bron: De Standaard | Gewijzigd: 17 mei 2010, 12:19 uur, door MarkNL
Onweersdagen: 0