De wolk vulkanische as boven Europa leidt in Ghana tot gederfde inkomsten bij ananassentelers, die hun producten niet met het vliegtuig naar de Europese afzetmarkt kunnen sturen. Hoewel het vliegverkeer in Europa mondjesmaat weer op gang komt, staan vrachtvluchten vanuit Ghana nog steeds aan de grond, aldus de luchthaven in Accra dinsdag. Onvoldoende koelfaciliteiten op de luchthaven zorgen voor verlies bij telers van ananas en papaya.
In delen van Afrika heeft de aswolk uit IJsland ernstige consequenties gehad, waarmee wordt aangetoond hoe een voorval tegenwoordig grote gevolgen kan hebben in de wereldwijde economie. In Kenia zitten duizenden arbeiders in de tuinbouw tijdelijk zonder werk omdat bloemen en andere gewassen door annuleringen niet geëxporteerd kunnen worden.
Bron: Nieuws.nl
Omdat het laatste gevaar van de aswolk geweken is, hoeft het Nederlandse luchtruim, in tegenstelling tot eerdere berichten, niet opnieuw dicht na 21.00 uur. Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) dinsdagavond bekendgemaakt. Het vliegverbod zou in eerste instantie alleen gelden voor de nacht; bij daglicht zouden vliegtuigen gewoon mogen vertrekken van Schiphol.
Lucht klaart op
Vulkaandiensten die de aswolk volgen, zeggen dat de lucht boven Nederland langzaam maar zeker opklaart. Morgenochtend zou de aswolk zelfs helemaal zijn verdwenen. Luchtvaartmaatschappijen kunnen daardoor vanavond en indien nodig ook de hele nacht doorgaan met het opstarten en laten vertrekken van hun vliegtuigen.
Bron: Elsevier
Geen enkele luchthaven van de Europese Unie bevindt zich in de no fly-zone die Eurocontrol sinds vandaag heeft ingesteld. Dat heeft de Europese dienst voor luchtvaartveiligheid gezegd. De no fly-zone is gisteren overeengekomen door de Europese ministers van Transport. Het is een veiligheidsmaatregel die de vliegtuigen en hun passagiers moet beschermen tegen de aswolk van vulkaan Eyjafjallajökull. De zone waarin niet gevlogen mag worden, strekt zich uit over het noorden van het Britse luchtruim en over een deel van het Ierse, zei een woordvoerder van Eurocontrol. Maar geen enkele luchthaven van een van die twee landen bevindt zich in die zone.
Een andere no fly-zone bevindt zich boven de Atlantische oceaan. Hij strekt zich uit van Midden-Spanje, over Groenland, tot bijna in Canada. Het vliegverbod geldt tot op een hoogte van 20.000 voet. Tot daar is de aanwezigheid van vulkaanas tien keer groter dan normaal, daarboven is dat veel minder. Boven de Atlantische Oceaan mogen vliegtuigen over de no fly-zone heen vliegen. Volgens Eurocontrol zouden vandaag in totaal 14.000 vluchten kunnen doorgaan, of zowat de helft van het normale niveau. Gisteren kon maar 32,6 procent van de vluchten doorgaan.
Weinig hinder in ons land
Het KMI stelde eerder al dat ons land de komende dagen wellicht niet veel hinder van de aswolk zal ondervinden. Volgens Jan Pauwels, woordvoerder van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe, kan er woensdag wellicht de hele dag worden gevlogen. "De rookpluim is niet tot op 5 kilometer hoogte geraakt", zegt weerman David Dehenauw. "Onder die hoogte waait de wind in zuidoostelijke richting, zodat het grootste deel van de as naar Schotland, Scandinavië en Nederland drijft."
Aswolken verdwenen boven België
Het KMI verwacht dat de aswolken de rest van de week ons land niet meer zullen bereiken. Vooral Scandinavië wordt verder getroffen, maar daar kan de regen soelaas brengen. "Het huidige weertype boven België zorgt ervoor dat de as wegblijft en dat de temperatuur de hoogte in gaat", aldus Dehenauw. Staatssecretaris Schouppe bevestigt alvast dat er woensdag zeker tot 12 uur kan worden gevlogen. "Wellicht blijft ons land ook daarna in de 'low contaminated zone' liggen", zegt woordvoerder Jan Pauwels. Dat houdt in dat er na elke landing een visuele inspectie van het toestel en een check van de motoren moet worden uitgevoerd. Dat duurt volgens Pauwels ongeveer een uur.
Bron: Hln
http://hraun.vedur.is/ja/Katla2009/stodvaplott.html
ook op de kaart van ijsland zijn er een aantal Rode stippen. nog niet meer dan 2,5 dus staat nog niet op de tolkien lijst.
http://hraun.vedur.is/ja/englishweb/vatnajokull.html
Het zal toch niet he dat het luchtruim net weer open is dat het dan weer los gaat daar in ijsland.
Luchtvaartmaatschappij KLM zet komende nacht geen extra vluchten in omdat alle vluchtschema's al zijn gemaakt. Dit liet een woordvoerster dinsdagavond weten.
Vanaf woensdag worden de schema's wel aangepast. Hoeveel extra toestellen er dan zullen worden ingezet, is nog onbekend. ,,KLM doet er alles aan om mensen zo snel mogelijk op hun bestemming te brengen'', aldus de woordvoerster. De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) gaf dinsdagavond toestemming voor nachtvluchten.
Bron: De Pers
Bij de inspectie van een vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij World Airways op de internationale luchthaven Oostende-Brugge zijn assen aangetroffen op de motoren. Dat meldde de luchthaveninspectie in Oostende. Het vliegtuig landde dinsdagnamiddag na een vlucht vanaf de luchthaven bij Maastricht. Het vliegtuig wordt aan de grond gehouden. Of er schade is, moet woensdag blijken na een grondige inspectie door een gespecialiseerd technicus.
Het vliegtuig van World Airways was het tweede toestel dat op Oostende landde. Bij een inspectie van het eerste toestel werd geen as aangetroffen. Een tweede vrachtvlucht van World Airways, die uit Duitsland moest komen, werd afgelast na de vondst van as op het toestel uit Maastricht.
Bron De Pers
Vakantiegangers die een vlucht in de meivakantie hebben geboekt, hoeven niet bang te zijn dat de aswolk roet in het eten gooit. De grote reisorganisaties OAD, TUI en Thomas Cook verwachten dat de logistiek op tijd weer in orde is, concludeert het AD woensdag uit een rondgang. Voorwaarde is wel dat de vulkaan in IJsland geen nieuwe aswolken uitstoot. Het luchtruim boven Nederland bleef dinsdagnacht geopend voor vliegtuigen. Aanvankelijk zou het luchtruim alleen tot 21.00 uur open blijven.
Een woordvoerder van KLM deed woensdagochtend op Radio 1 een oproep aan reizigers om ondanks alles geduldig te blijven. Nu bekend is dat er weer wordt gevlogen, wil iedereen volgens hem tegelijk op reis of terug naar huis. Door de drukte zou het boekingssysteem op halve snelheid lopen. "Ik snap dat het moeilijk is om geduldig te blijven als je al vijf dagen in een hotel wacht, maar we kunnen nou eenmaal niet iedereen tegelijk naar huis vliegen", legde de woordvoerder uit.
EasyJet hervat woensdagochtend enkele lijnen boven Engeland en de rest van Europa. De luchtvaartmaatschappij waarschuwt enkele dagen nodig te hebben voordat het weer volgens schema vliegt. Ryanair hervat de vluchten boven Noord-Europa op zijn vroegst op donderdag.
Bron Nieuws.nl
Na vijf dagen vliegverbod zijn in Groot-Brittannië de vliegbeperkingen opgeheven. De luchthavens kunnen opnieuw openen. Dat heeft de Britse regering beslist. Eerder was beslist om het vliegverbod in Groot-Brittannië te verlengen tot woensdagochtend, maar die beslissing werd herzien na een nieuwe risico-analyse.
Alle Britse luchthavens krijgen nu de toestemming om opnieuw te openen. Het is nu aan de luchtvaartmaatschappijen om opnieuw vluchten in te leggen. In Londen is de luchthaven van Heathrow alvast opnieuw geopend. Net als elders in Europa werden de regering en de luchtvaartautoriteiten onder druk gezet om het vliegverbod op te heffen of te versoepelen. Door de aswolk zitten meer dan 150.000 Britten vast in het buitenland.
Bron Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 10:19 uur, door Joyce.s
Momenteel waait er weinig meer as uit de IJslandse vulkaan naar het Europese continent. De vulkaan onder de Eyjafjallajökull-gletsjer spuwt momenteel alleen een beetje rook met as uit, zoals het Meteorologisch Instituut in de hoofdstad Reykjavik op woensdagochtend meedeelde.
De rookkolom bereikte woensdagochtend een hoogte van 3 kilometer, tegen 11 kilometer bij het begin van de uitbarsting vorige week. Verder maakten weerdeskundigen bekend dat de wind bij de vulkaan is gedraaid, waardoor de rookpluim nu dankzij zuidenwind richting noordpool waait.
Bron: Hbvl
Ongeveer tweehonderd mensen hebben de afgelopen nacht doorgebracht achter de paspoortcontrole op Schiphol. Dat zei een woordvoerster van de luchthaven woensdagmorgen. De groep met gestrande reizigers die achter de douane verblijft en niet weg kan, wordt steeds kleiner. De zegsvrouw heeft ,,goede hoop'' dat deze mensen snel naar hun bestemming kunnen worden gevlogen. Volgens haar gaat het elke dag ,,wat beter. Hopelijk vandaag ook weer.''
Bron: De Pers
In de motoren van een vrachtvliegtuig dat vandaag op de luchthaven van Oostende is geland, is vulkaanas gevonden. De motoren zijn licht beschadigd, het toestel wordt voorlopig op de grond gehouden voor verder onderzoek. Dat meldt VRT.
Het vliegtuig was van Maastricht naar Oostende gevlogen, en tijdens die korte vlucht is blijkbaar as van de IJslandse vulkaan in de motoren terechtgekomen. Een eerste onderzoek leverde niets op, maar na een onderzoek door een Zwitserse deskundige werd er toch as gevonden. De schade aan de motoren is niet ernstig. Het vliegtuig blijft wel op de grond en zal verder worden onderzocht.
België is door Eurocontrol ingedeeld in een 'grijze zone'. Dat betekent dat boven ons luchtruim gevlogen mag worden, maar de vliegtuigen moeten na landing uitgebreid worden gecontroleerd. Het is het eerste vliegtuig in ons land waarvan er as in de motoren is gevonden.
Bron: Nieuwsblad
De uitstoot van as door de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull is "echt onbetekenend" wat niet wegneemt tot de eruptie voortduurt, zegt een IJslandse seismoloog. "De productie van as is teruggevallen. Ze is nu werkelijk onbetekenend", zei seismoloog Pall Einarsson. "Maar de vulkaan is nog niet ingedommeld. De seismische schokken zijn krachtiger dan ooit".
"We zien nog geen tekenen van een einde van de uitbraak en wij kunnen nog niet voorspellen wanneer dit zal gebeuren. Sommigen zullen u antwoorden, maar als ze dat doen, is dat onjuist", aldus de wetenschapper.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 21 april 2017, 10:19 uur, door Joyce.s
De uitbarstingen van de vulkaan Eyjafjallajökull hebben geen impact op de vraag naar IJslandreizen. Dat zegt de gelijknamige organisatie gespecialiseerd in reizen naar het eiland. De organisatie IJslandreizen, met kantoren in 't Zuiderhuis Gent en Antwerpen, ondervindt naar eigen zeggen een stabiele vraag naar informatie en boekingen voor IJsland. "Na de eerste vulkaanuitbarsting kenden we een verhoogde belangstelling, maar dat komt omdat we zelf een aanbod hadden op vraag van klanten", klinkt het.
"Met de tweede uitbarsting hebben we niets georganiseerd. We merken wel dat de vraag naar informatie en de reservaties niet stilvallen, mensen laten zich blijkbaar niet afschrikken. We hadden ervoor gevreesd, maar zelfs afgelopen weekend kregen we vragen en mails voor individuele reizen of groepsreizen binnen. Behalve de strook rond de vulkaan, is er geen enkel reisprobleem in IJsland."
Volgens de organisatie wordt er sinds vanmorgen vanuit IJsland terug op Amsterdam gevlogen en omzeilden Europese reizigers de voorbije dagen het West-Europees vliegverbod door met een omweg via Amerika op het eiland te geraken.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 21 april 2017, 10:19 uur, door Joyce.s
KLM verwacht vandaag alle intercontinentale vluchten zowel van als naar Schiphol uit te kunnen voeren. Hierbij wordt zo veel mogelijk gestreefd naar het herstellen van de dienstregeling en vliegen op de oorspronkelijke vluchttijden.
Voor de dienstregeling in Europa gelden nog enkele beperkingen. Een aantal luchthavens is nog gesloten en op enkele luchthavens is het daglichtregime nog van kracht. KLM verwacht vandaag een grote stap te kunnen maken om het luchtverkeer te normaliseren en ongeveer zeventig procent van alle Europese vluchten uit te voeren. Vanmiddag vanaf 14.00 uur Nederlandse tijd zal KLM een aantal geannuleerde vluchten naar het Verenigd Koninkrijk toch uitvoeren en datzelfde geldt voor vluchten op enkele bestemmingen in Scandinavië. Van de groep KLM passagiers die donderdag 15 april gestrand is, zijn er nog 75 passagiers op Schiphol.
KLM stelt alles in het werk om zo snel mogelijk alle vluchten volgens dienstregeling te hervatten en passagiers en vracht op hun bestemming te krijgen. Waar mogelijk is de capaciteit vergroot. Zo wordt vandaag een extra vlucht in gezet naar Curaçao en Bonaire die morgen weer in Amsterdam wordt verwacht.
Bron: Blik op nieuws
Het aantal Nederlanders dat is gestrand op een vakantiebestemming loopt snel terug. Touroperator TUI liet woensdag weten nog tweeduizend gestrande klanten te hebben op allerlei vakantiebestemmingen. Maandag waren dat er nog tweemaal zoveel.
Ook OAD ziet het aantal hard dalen. ,,Het gaat boven verwachting hard'', aldus een woordvoerder. ,,Nu zijn het er nog driehonderd, twee dagen geleden nog 2300.'' De meeste mensen die nu nog noodgedwongen langer vakantie moeten vieren, verblijven volgens OAD op verre bestemmingen.
Bron: Hln
http://hraun.vedur.is/ja/Katla2009/stodvaplott.html
http://eldgos.mila.is/eyjafjallajokull-fra-thorolfsfelli/
De Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol verwacht dat woensdag zo'n 22.500 vluchten zullen plaatsvinden in het Europese luchtruim. Op een normale woensdag zijn dat er 28.000. Donderdag zal het vliegverkeer waarschijnlijk weer vrijwel normaal zijn.
Eurocontrol heeft dat laten weten op basis van de stand van zaken van 18.00 uur woensdagavond. Naar schatting zullen aan het eind van de dag ruim 100.000 vluchten zijn geschrapt sinds vorige week donderdag als gevolg van de aswolk uit IJsland.
Bron: AD
http://t0201.wordpress.com/2010/04/21/het-...het-zwarte-gat/
Na de historische verstoring van het Europese vliegverkeer door een vulkaanuitbarsting op IJsland kon woensdag ruim drie vierde van de normaal 28.000 vluchten doorgaan. In vrijwel alle landen is inmiddels het vliegverbod opgeheven dat vorige week was afgekondigd wegens de wolk vulkanische as die gevaarlijk kan zijn voor vliegtuigen. De Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol zei woensdagavond in totaal zo'n 22.500 vluchten in het Europese luchtruim te verwachten. Donderdag zal het vliegverkeer waarschijnlijk weer vrijwel normaal zijn. Overal moeten passagiers echter rekening blijven houden met ernstige vertragingen door aanloopproblemen en het wegwerken van de forse achterstand.
Naar schatting zijn inmiddels 100.000 vluchten geschrapt sinds vorige week donderdag. Eerder op de dag schatte de brancheorganisatie IATA de schade voor de internationale luchtvaart al op meer dan 1,7 miljard dollar (1,3 miljard euro).
Duitsland was een van de laatste landen die zijn luchtruim geheel openstelde. Daardoor kon ook op de grootste Duitse luchthaven Frankfurt weer zonder beperkingen worden gestart en geland. In Groot-Brittannië werd het vliegverbod dinsdagavond laat geleidelijk opgeheven. Kort voor 23.00 uur landde voor het eerst sinds bijna een week weer een vliegtuig op de grootste Europese luchthaven Heathrow bij Londen. Maar woensdag was het nog redelijk stil, omdat de meeste vluchten waren geschrapt.
Ook van IJsland zelf komen signalen die duiden op een verbetering van de situatie. De vulkaan onder de Eyjafjallajökull-gletsjer spuwde duidelijk minder as in de lucht dan de afgelopen dagen.
De rookkolom bereikt nu een hoogte van gemiddeld 3 kilometer, waardoor het steeds onwaarschijnlijker wordt dat nog meer grote hoeveelheden as het luchtruim boven het Europese vasteland bereiken. Aan het begin van de uitbarsting ging de as nog 11 kilometer de lucht in. Ook de richting van de wind wordt voor steeds meer Europese landen gunstiger. Door het draaien van de wind waait de rookpluim de komende dagen richting noorden en noordoosten. ,,De glijbaan van IJsland naar hier is er niet meer'', aldus een woordvoerster van een Duitse weerdienst.
Komend weekeinde gaat de wind wellicht naar het westen draaien. Dit zou betekenen dat de rookkolom de IJslandse hoofdstad Reykjavik bereikt en daar voor problemen kan zorgen.
Bron: De Pers