Nee, dat niet, maar vreemd genoeg zie ik nu (12:54) wel een vliegtuig noordwest van de UK vliegen.
Voor de rest gaat er niks behalve in Zuid Frankrijk en Spanje.
Zie deze site
Lees net dat het luchtruim tot morgenochtend 06:00 gesloten blijft.
| Gewijzigd: 16 april 2010, 12:57 uur, door Han
Zo dat wou ik ff kwijt hoor!!
Groetjes Patries!!!
Terwijl de uitbarsting van de vulkaan Fimmvörduháls in de Eyjafjallajökull gletsjer in IJsland voortduurt, is het vandaag in de lucht boven Noordwest-Europa ongelooflijk rustig. Dertien landen – behalve Nederland ook Frankrijk, Duitsland, Belgie, Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en Ierland – hadden vanochtend hun luchtruim geheel of gedeeltelijk gesloten. De dikste stofwolk lag aan het einde van de ochtend boven het noorden. Daar werd de zon duidelijk afgeschermd. Vanmiddag trekt hij naar het zuiden. Erachter wordt het minder.
De dag zonder vliegtuigen leverde bij ons bijzondere beelden op van een lucht zonder vliegtuigstrepen en met slechts ‘natuurlijke’ wolken. Alleen de vogels vlogen fris en fruitig rond. De laatste keer dat er niet of nauwelijks werd gevlogen was na de aanslagen op de Twin Towers in New York, op 11 september 2001. Destijds vormden de drie dagen zonder vliegen in Amerika de aanleiding voor een wetenschappelijk experiment. Gemeten werd in hoeverre het bewolkingsbeeld veranderde door het niet meer in de atmosfeer aanwezig zijn van vliegtuigen met hun uitlaatgassen. De totale hoeveelheid bewolking bleek meetbaar af te nemen. Overdag werd het hierdoor warmer, in de nachten juist kouder en dat laatste effect leek wat groter dan het effect van de opwarming overdag. Nu zouden we zo’n experiment hier kunnen doen.
De satellietfoto van eind van de ochtend. Het is niet de mooiste die we hebben, maar hij laat wel mooi de waas zien die op dat moment boven het noorden van het land hing. Die band trekt naar het zuiden.
De aspluim, zoals die van IJsland naar Nederland op weg ging, gefotografeerd gistermiddag om half vier.
Foto’s gisteren en vanochtend
Bij Meteo Consult zijn verschillende foto’s binnengekomen van de rode zonsovergang, gisteravond. Hoewel de zon toen hier en daar prachtig rood onderging, lijkt het onwaarschijnlijk dat die rode zonsondergang ook al met de aanwezigheid van vulkaanstof in de atmosfeer te maken had. Alles wijst erop dat de voorste begrenzing van de aswolk pas de afgelopen nacht boven het noorden van Nederland is aangekomen. Het KNMI in De Bilt berichtte vanochtend dat rond 8 uur heel de Noordzee en het noorden van Nederland onder de aswolk zaten, die zich waarschijnlijk op een hoogte van rond 9 kilometer bevond, al is dat niet helemaal duidelijk. De wolk trekt met een snelheid van ongeveer 40 kilometer per uur naar het zuidoosten. Hoe lang het duurt voordat hij ons land voorbij is, was op dat moment nog niet duidelijk. Onbekend is bij voorbeeld hoe langgerekt de aswolk is. Dat is moeilijk op te maken uit satellietfoto’s die behalve de aswolk ook steeds wolken laten zien die het beeld ingewikkeld maken.
Ed Smit zag de zonsondergang zo. Het stof dat het licht kleurt is hier nog gewoon stof, door het droge weer van de laatste tijd. En je ziet heel mooi de hoge bewolking van dat moment.
Op foto’s, gemaakt van de zonsopkomst (op plaatsen waar die te zien was) lijkt de aswolk wel zichtbaar te zijn. Zelfs met het blote oog was hier in Wageningen iets van een zweem van as te zien. Daarbij had het er alle schijn van dat het zonlicht, terwijl we ons in principe in hele schone, uit het hoge noorden afkomstige polaire lucht bevonden, toch enisgzins gefilterd werd. Het blauw, zeker richting zon was niet zo blauw als het gevoelsmatig behoorde te zijn. Verder weerkaatsten de bovenkanten van de stapelwolken vanochtend minder fel dan je op grond van normale omstandigheden met dit weer zou verwachten.
Dit is de zonsondergang in De Kiel. Foto: Karin Broekhuijsen.
Vanavond wordt meer duidelijk
Vanavond zal veel meer duidelijk worden op het moment dat de zon ondergaat. Waarschijnlijk is de zonsondergang in het grootste deel van Nederland goed te zien. Hoe groter de hoek is waarmee de zon de atmosfeer beschijnt, hoe groter de kans dat de aswolk zichtbaar wordt. Omdat het zonlicht daarbij meer moeite heeft dan anders om door de atmosfeer heen te schijnen, zijn het vooral de sterkere, roodgekleurde lichtstralen die het aardoppervlak nog weten te bereiken. Daarom kleurt de atmosfeer zo mooi rood.
Hoe het verdergaat met de verplaatsing en de verspreiding van de aswolk, wordt op dit moment door vele instanties van uur tot uur gevolgd, om de luchtvaartstop van dit moment niet langer dan strikt noodzakelijk te laten duren. Weerkundig gezien lijkt de wind op de niveaus waar de aswolk hangt vanavond en de komende nacht geleidelijk westelijk te worden. De aswolk zou zich dan in oostelijke richting kunnen gaan bewegen, om ons land geleidelijk te verlaten. Hoe snel dat proces verloopt, is moeilijk aan te geven. Even ten noorden van Nederland blijft de aswolk mogelijk tot in het weekend aanwezig. Kleine veranderingen in de windrichting kunnen de situatie dan snel laten veranderen.
De uitbarsting van de Fimmvörduháls op IJsland is nog steeds aan de gang.
Vulkaan blijft actief
Op IJsland zelf is even een einde gekomen aan de afvoer van grote hoeveelheden water, vanaf de vulkaan die onder een gletsjer ligt en het ijs ter plaatse laat smelten. Het waterpeil in twee rivieren is sinds gisteren weer flink gedaald. Toch lijkt het erop dat de vulkaan nog lange tijd actief blijft, mogelijk zelfs enkele weken lang. De gebieden in IJsland die zich onder de aspluim van de vulkaan bevinden, hebben wel met asregens te maken. Daar raakt de bodem op steeds meer plaatsen wel met een laagje as bedekt.
Overigens zijn asregens in IJsland niet ongewoon. Uit het verleden van het eiland zijn veel zwaardere vulkaanuitbarstingen bekend dan de uitbarsting die er nu aan de gang is. Soms gebeurde het dat tijdens uitbarstingen van vulkanen bijna overal op IJsland as omlaag kwam en dat ongeveer 90 procent van de veestapel omkwam. Wat dat betreft valt het nu allemaal, relatief gezien nog mee. Duidelijk is wel dat onze technisch erg geavanceerde maatschappij meteen ook zeer gevoelig is voor gebeurtenissen als deze. Ongeveer een eeuw geleden zou de uitbarsting van nu in Noordwest-Europa waarschijnlijk vrijwel ongemerkt voorbij zijn gegaan. We vlogen nog niet, dus hoefden we ook niets stil te leggen.
Bronnen: Meteo Consult, Eumetsat, NASA, Icelandreview.com, KNMI.
De aswolk van de IJslandse vulkaan speelt het Nederlands Zandsculpturenfestival in Roermond ook parten. Een groot deel van de buitenlandse kunstenaars zal door het uitvallen van vluchten niet op tijd in Roermond aankomen, zo laat de organisatie vandaag weten. De vele buitenlandse kunstenaar zouden vandaag en morgen in Nederland aankomen. Doordat het Nederlandse luchtruim voorlopig gesloten blijft en in het buitenland ook bijna alle vluchten vervallen, ziet het er naar uit dat de meeste buitenlandse zandtovenaars met een vertraging van één of twee dagen in Roermond aan zullen komen.
Sculpture Events, dat het festival organiseert, verwacht niet dat de vertraging van één of twee dagen tot problemen leidt. De Nederlandse kunstenaars gaan volgens planning dit weekend aan de slag. Een aantal ‘carvers’ uit het buitenland probeert op eigen gelegenheid naar Roermond te reizen.
Bron BoN
Op de luchthaven van Oostende waren voor vandaag vijf vluchten aangekondigd. Het ging om het vertrek van twee passagiersvliegtuigen en om drie vrachtvluchten. Ze zijn geannuleerd. Dat deelt de luchtvaartinspectie in Oostende mee. De passagiersvluchten waren in opdracht van reisorganisatoren Thomas Cook en Jet Air. Intussen wordt overwogen om door de sluiting van het luchtruim ook de luchthaven zelf voor 24 uur te sluiten. Verwacht wordt dat het luchtruim immers nog een tijd zal gesloten blijven.
Bron Hln
Brussels Airlines, één van de grootste spelers op de luchthaven van Zaventem, boekt geen passagiers meer voor vluchten voor deze avond. "We willen het risico niet meer nemen. De weersvooruitzichten zien er niet gunstig uit", verklaarde de woordvoerder. Momenteel beraden de betrokken diensten zich over de mogelijke verlenging van de sluiting van het luchtruim. Gisteren was voorzien dat er tot vanavond 18 uur geen vluchten kunnen plaatsvinden.
Bron Hln
Op Liège Airport, waar vooral vrachtvliegtuigen landen en vertrekken, zijn vandaag vier passagiersvluchten afgelast als gevolg van de sluiting van het luchtruim boven België. Gisteren werd een vlucht naar Israël geannuleerd, zo is van de woordvoerder van de luchthaven vernomen. De luchthaven van Luik geeft de reizigers de raad hun luchtvaartmaatschappij of tour operator te contacteren voor meer informatie.
De vluchten naar Tenerife, Alicante, Malaga en Djerba zijn afgelast, evenals een vlucht uit Tenerife. Een dertigtal reizigers uit Antwerpen die gisteren op Liège Airport stonden om naar Israël te vertrekken, werden met een bus terug naar huis gebracht. Wat het vrachtvervoer betreft, heeft de sluiting van het luchtruim een aanzienlijke impact, zei de woordvoerder nog aan Belga. De maatschappij TNT besliste gisteren geen vliegtuigen te laten landen in Luik. Normaal gezien hadden 's nachts 40 toestellen moeten landen op Liège Airport.
Bron Hln
| Gewijzigd: 21 april 2017, 10:06 uur, door Joyce.s
To the British and Dutch Governments: There is no C in the Icelandic alphabet, so when you ask for Cash, all you get is ...
Hehehehe staat een paar berichtjes boven je al Maar die afbeelding die je laat zien is niet die vanuit IJsland. Het is namelijk de Sarychev Peak op het eiland Matua (Rusland)
Rode Kruis-Vlaanderen heeft afgelopen nacht 320 mensen opgevangen op Brussels Airport. Zij konden niet vertrekken omdat het luchtruim boven België gesloten is vanwege de aswolk uit IJsland.De Rode Kruisvrijwilligers blijven de opvang verzorgen zo lang de toestand dit vereist. Dat heeft de organisatie vandaag gemeld. Driehonderd reizigers zijn opgevangen in de transitzone terwijl de Rode Kruisvrijwilligers ook 20 mensen van een slaapplaats hebben voorzien in de buurt van de vertrekhal. Daarvoor werden 300 dekens, 330 veldbedden, 100 brancards en 130 slaapzakken voorzien.
De nachtpermanentie werd verzorgd door 11 vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen, verdeeld over twee hulpposten. Dankzij de snelle interventie kon er voor alle reizigers een slaapplaats worden voorzien vanaf middernacht. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar gezinnen met kinderen, zo luidt het.
Bron Hln
De Amstel Gold Race moet het zondag mogelijk stellen zonder een groot aantal toprenners. Omdat bijna alle grote luchthavens in de omtrek gesloten zijn door de aswolk van de vulkaanuitbarsting in IJsland, dreigen vooral de Spaanse en Italiaanse wielerploegen in problemen te komen om tijdig in Nederlands Limburg te arriveren. Toppers als Alejandro Valverde, Filippo Pozzato en Cadel Evans zoeken nu naar alternatieven om toch nog tijdig ter plaatse te geraken. Een lange autorit richting Maastricht behoort tot de mogelijkheden. Rabobank-kopman Oscar Freire is vanochtend al vanuit het Zwitserse Lugano met de auto afgereisd. "Dit is overmacht", zegt Amstel-koersdirecteur Leo van Vliet intussen. "Hier kan je niks tegen doen."
Bron Hln
Klopt zie die GIF afbeelding van mij hierboven. Als het goed is loopt hij gewoon door
Werkgeversorganisatie Voka vraagt om de aswolk afkomstig van de vulkaan in IJsland als overmacht te erkennen. Voka Halle-Vilvoorde schat dat een dag (24 uur) inactiviteit op Brussels Airport een economisch kostenplaatje heeft van 93 miljoen euro. "Hierbij komen extra kosten voor opvang van gestrande passagiers, terugbetaling van tickets, personeelskost voor extra opgeroepen werknemers enzovoort", klinkt het.
"Door de erkenning als overmacht van dit natuurfenomeen kan deze kost verminderd worden met ongeveer 20 procent en daarom vraagt Voka Halle-Vilvoorde de federale overheid in naam van alle betrokken bedrijven om dit natuurfenomeen als overmacht te erkennen."
De werkgeversorganisatie wijst erop dat bedrijven op die manier economische werkloosheid kunnen inroepen "waardoor de schade voor de bedrijven zelf alsook voor de werknemers enigszins beperkt kan worden." De vulkaanuitbarsting op IJsland legt in België het luchtverkeer zeker nog lam tot zaterdag 10 uur.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 21 april 2017, 10:06 uur, door Joyce.s
Luchtvaartmaatschappij KLM schat de schade die het bedrijf lijdt als gevolg van de aswolk boven het Europese luchtruim, op 5 tot 10 miljoen euro per dag, zegt president-directeur Peter Hartman van KLM.
KLM is hier niet voor verzekerd. ''Dit zijn acts of God'', aldus Hartman. Zaken als slecht weer en natuurrampen zijn ''bedrijfsrisico''. Het bedrag bestaat uit schade die KLM lijdt doordat de maatschappij geen vluchten kan uitvoeren en uit de kosten die het maakt voor gestrande passagiers. ''Dit is redelijk rampzalig'', zei Hartman.
Bron: AD
Het luchtverkeer in grote delen van Europa zal ook zaterdag platliggen wegens de vulkaanuitbarsting in IJsland. Door de schadelijke aswolk boven het continent blijven de meeste vliegtuigen aan de grond.
De aswolk breidt zich geleidelijk uit over een groter gebied dan vrijdag, aldus de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol in Brussel. De organisatie sprak vrijdagmiddag over een aanzienlijke verstoring van het luchtverkeer. De wolk trekt naar het zuiden en zuidoosten en reikt zaterdagochtend van Zuid-Frankrijk en Noord-Italië tot de noordelijke Balkan.
Volgens Eurocontrol zullen er vrijdag zo'n 12.000 vluchten worden uitgevoerd in het Europese luchtruim tegen 28.000 op een normale dag. Donderdag konden er nog ruim 20.000 vluchten worden uitgevoerd. Inmiddels is een deel van het luchtruim boven Zweden en Ierland weer opengesteld. Eurocontrol wil zaterdagochtend rond 9.30 uur met een nieuw overzicht van de situatie komen.
Bron: De Pers