Ook de woordvoerder van de luchthaven van Luik heeft laten weten dat alle vluchten tot morgenavond 18.00 uur geannuleerd worden. Deze maatregel betreft 5 passagiersvluchten, en dus zo'n 700 reizigers, zo zegt de woordvoerder. Het zijn de luchtvaartmaatschappijen zelf die beslissingen nemen in verband met de terugbetaling of omruiling van de tickets. Eerder op de dag beslisten zowel Brussels Airport als de luchthaven van Charleroi dat al hun vluchten tot vrijdag 18.00 uur niet plaatsvinden.
Bron Hln
wat leuk, ik ruik het namelijk ook hier buiten
en ik woon bij hoek vanholland
Marcel
Moeder natuur, of beter gezegd, moeder aarde heeft slechte zin dit jaar... | Gewijzigd: 15 april 2010, 23:08 uur, door Rutte31
als die luchtstroming van vandaag nog paar dage zelfde is.
en die vulkaan word ook alleen maar erger zoals bijgevoegde link zegt dat het donderdag middag/avond heftiger is geworden in die vulkaan, dan zitte de vliegvelde met wat los geslage passagiers XD ,,
Ongeveer achthonderd mensen in IJsland zijn donderdag geëvacueerd wegens overstromingen door gesmolten gletsjerijs als gevolg van een vulkaanuitbarsting. Dat heeft de politie donderdagavond laten weten. Sommige mensen die hun huizen moesten verlaten, waren nog maar net een dag thuis. Ze waren eerder al geëvacueerd, toen de uitbarsting van de vulkaan onder de zuidelijke Eyjafjallajökull-gletsjer (Eilandbergengletsjer) begon. Ze mochten later weer terug naar huis omdat het overstromingsgevaar leek geweken.
Aswolk
De vulkaanuitbarsting werd in de loop van donderdag echter heviger en duurde donderdagavond nog steeds voort. De door de vulkaan uitgestoten aswolk heeft het luchtruim van landen in het noorden en westen van Europa platgelegd.
© ANP
echte TE wauw gewoon | Gewijzigd: 16 april 2010, 10:43 uur, door talkyr86
Festival Weerman --> www.weerbewaking.nl
Bedrijfsfotografie -->> www.pxpro.nl
De KLM en Transavia zullen een groot deel van vrijdag geen vluchten uitvoeren. Dat meldden de luchtvaartmaatschappijen donderdagavond laat. Transavia meldt op zijn website dat het de vluchten van en naar Nederland vanwege de wolk met vulkanische as uit IJsland ,,tot vrijdagavond 18.00 uur Nederlandse tijd grotendeels heeft geannuleerd.''
De KLM liet eerder al weten dat de maatschappij in ieder geval tot vrijdagmiddag 14.00 uur geen vluchten uitvoert. ,,We hebben dat voor de KLM-vluchten besloten op basis van de informatie van de autoriteiten die we nu hebben,'' aldus een woordvoerster.
Bron De Pers
Nadat het luchtruim boven Berlijn gisterenavond rond 20.30 uur gesloten werd als gevolg van de aswolk van de vulkaan in IJsland, is het luchtruim er vanavond opnieuw opengesteld rond 22 uur. Ondertussen kondigt de Franse autoriteit voor burgerluchtvaart DGAC aan dat de luchthavens in Noord-Frankrijk en de regio van Parijs gesloten blijven tot ten minste morgenmiddag. Op de twee Berlijnse luchthavens Tegel en Schönefeld kunnen vliegtuigen dus opnieuw landen en opstijgen.
In Frankrijk liggen de kaarten anders. Daar zijn in totaal 25 luchthavens die vanavond dicht waren of alvast van plan waren te sluiten. De luchthavens in het noorden van land sloten de deuren om 17 uur en die in de regio van Parijs sluiten volgens planning om 23 uur.
Bron Hln
Het luchtruim blijft tot nader order gesloten. Dat meldde een woordvoerder van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). De inspectie overlegt vrijdagochtend om 08.00 uur over de sluiting van het Nederlandse luchtruim. Donderdag ging het luchtruim om 18.00 uur dicht. Dat gebeurde op basis van een besluit van de ministers van Verkeer en van Defensie, aldus de IVW. De maatregel was nodig omdat de vulkanische as uit IJsland ,,kan dalen en tot op de grond aanwezig kan zijn''. En dat vormt een veiligheidsrisico.
Bron AD
De aswolk die veroorzaakt is door een vulkaanuitbarsting op IJsland levert beperkingen op voor het luchtverkeer maar heeft geen invloed op de inzet van de luchtmacht. Dit heeft het ministerie van Defensie laten weten. De nationale taak om het luchtruim te bewaken wordt gewoon uitgevoerd. Ook reddingshelikopters blijven inzetbaar, aldus Defensie.
Quick Reaction Alert
In het kader van de Quick Reaction Alert staan permanent 2 F-16’s klaar. Wanneer een ongeïdentificeerd vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenkomt, kunnen de jachtvliegtuigen worden ingezet om het te onderscheppen.
Reddingshelikopters
Ook de reddingshelikopters staan dag en nacht paraat. Wanneer zich een noodsituatie voordoet op een schip, boorplatform of een Waddeneiland rukken ze uit om patiënten naar het vaste land te brengen.
Beperking vliegoefeningen
Tot 24 april vindt vanaf Vliegbasis Leeuwarden de internationale vliegoefening Frisian Flag plaats. Het oefengebied ligt ten noorden van de Waddeneilanden. Omdat de aswolk zich richting dit gebied verspreidt, wordt er tot nader order niet gevlogen door de deelnemers. Het stilleggen van de vliegactiviteiten is een voorzorgsmaatregel in het kader van de veiligheid. Ook het marinefregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën ondervindt hinder, doordat de oefening Joint Warrior waarin ze participeert eveneens plaatsvindt in het betreffende gebied.
Bron BoN
De meeste Britse luchthavens blijven tot vanavond dicht. Vanochtend heeft de Britse luchtverkeersleiding de sluiting verlengd omdat de situatie niet verbeterd is. Het Belgische luchtruim blijft minstens tot vanavond 18u gesloten en ook het luchtruim boven Berlijn blijft nog minstens tot vanmiddag dicht. In totaal zal overigens de helft van de vluchten tussen Noord-Amerika en Europa vandaag moeten wijken door de vulkanische aswolk uit IJsland. Dat heeft de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol gisteravond aangekondigd. Tegen vanmiddag zouden enkel vluchten tussen Noord-Ierland en de westelijke Schotse eilanden opnieuw mogelijk zijn en zouden de Schotse luchthaven Glasgow en Prestwick opnieuw opengaan. Het Noord-Atlantische vliegverkeer van en naar Glasgow, Prestwick en Belfast zou dan ook opnieuw mogelijk zijn. Eurocontrol telde al vijftig geannuleerde transatlantische vluchten die normaal gezien deze ochtend moesten vertrekken. "We verwachten dat vijftig procent van alle vluchten tussen Noord-Amerika en Europa vandaag afgelast zal worden", aldus een woordvoerder.
Brussels Airport
Op Brussels Airport is de nacht rustig verlopen, bevestigt woordvoerder Paul De Backer deze ochtend. "Een 200-tal passagiers hebben de nacht doorgebracht in de transitzone, omdat ze geen visum hebben om het land binnen te komen. Een 20-tal mensen heeft gebruik gemaakt van de veldbedden", aldus de woordvoerder. Vrijdagochtend zijn er zo goed als geen passagiers naar de luchthaven gekomen. "Het advies van de touroperators en de luchthaven om niet naar de luchthaven te komen, is dus goed opgevolgd." De Backer bevestigt dat de luchthaven nog tot 18.00 uur vrijdagavond dicht blijft. Rond 12.00 uur vandaag is er weer overleg met de betrokken instanties om te zien of er veranderingen zijn in de toestand.
Duitsland en Polen
Eurocontrol gaat ervan uit dat de vulkanische aswolk zich zal blijven verplaatsen naar het oosten en het zuidoosten. Daarbij zouden vooral Duitsland en Polen geviseerd worden. Volgens Eurocontrol werden donderdag 5.000 tot 6.000 van de in totaal zowat 21.000 vluchten binnen het Europese luchtruim geannuleerd.
Luchtruim gesloten
Burgervluchten zijn voor het moment uit den boze in het luchtruim van België, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Noord-Frankrijk, delen van Noord-Duitsland en in het noorden van Polen.
Activiteit vulkaan neemt toe
Ondertussen blijft de eruptie van de IJslandse Eyjafjallajokull vulkaan, die al meer dan veertig uren aan de gang is, maar voortduren. Bovendien tonen de seismografen sinds deze morgen zelfs een intensifiëring van de activiteit volgens geofysicus Pall Einarsson. De evacuatie van alle inwoners in het gebied van de actieve vulkaan is dan weer wel opgeheven. De 800 betroffen IJslanders kunnen dus terugkeren naar huis. Het risico op overstromingen door het gesmolten gletsjerijs zou geweken zijn.
Luchtkwaliteit
De aswolk die uit IJsland komt, heeft vanochtend nog geen gevolgen voor de concentratie fijn stof. Dat is vernomen bij Ircel, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu. De aswolk heeft wel Nederland bereikt maar is nog niet tot boven ons land gekomen.
"Op satellietbeelden is te zien dat de aswolk voorlopig boven het noorden van Nederland hangt, maar ook daar is nog niets te zien in de metingen", aldus Frans Fierens van Ircel. Wanneer de aswolk België precies zal bereiken, is moeilijk te voorspellen. Waarschijnlijk zal dat over enkele uren gebeuren. Maar ook dan is het niet zeker of er wijzigingen in de metingen te zien zullen zijn. Op de website van Ircel is de voorspelling wat betreft de luchtkwaliteit voor Vlaanderen en Brussel voorlopig 'vrij goed', voor Wallonië 'gewoon'.
Bron Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 10:05 uur, door Joyce.s
http://www.boston.com/bigpicture/2010/04/i...ve_volcano.html
wat een modderstroom bij die Gletcherrivier.
ik moet wel zeggen dat ik vind dat die mensen er erg dichtbij staan.
Het vliegverkeer in Europa heeft nog zeker 24 uur last van de vulkanische deeltjes in de lucht die afkomstig zijn van de uitbarsting van een IJslandse vulkaan. Dat heeft de Europese organisatie Europcontrol vrijdag in zijn hoofdkwartier in Brussel laten weten. Ongeveer 60 procent van alle vluchten in Europa valt uit. Naar verwachting worden er vrijdag 11.000 vluchten uitgevoerd in Europa. Dat is ongeveer 17.000 vluchten minder dan normaal.
Volgens Eurocontrol is vrijdag het hele luchtruim van België, Denemarken, Estland, Finland, Groot-Brittannië, Ierland, Noorwegen, Zweden en Nederland gesloten. Ook in het grootste deel van Polen, het noorden en westen van Duitsland en Noord-Frankrijk is het vliegverkeer stilgelegd. Op het moment dat Eurocontrol zijn verklaring publiceerde, hadden ook Letland en Litouwen volgens de luchtvaartautoriteiten daar het vliegverkeer stilgelegd. Oostenrijk doet dat later vrijdag. In het noorden van Noorwegen en Zweden is het vliegverkeer hervat.
Bron De Pers
De kracht van de uitbarstingen van de vulkaan onder de Eyjafjallajökull-gletsjer in IJsland is vrijdag afgenomen. De vulkaan stoot minder gevaarlijke stoffen uit. Dat heeft de IJslandse kustwacht afgelopen nacht gemeten tijdens een vlucht boven het gebied in het zuiden van het land. De aswolk als gevolg van de erupties van de vulkaan heeft het luchtverkeer in grote delen van Europa verstoord.
Volgens geofysicus Sigurlaug Hjaltadottir van het IJslandse KNMI komen de rookwolken uit de vulkaan niet hoger dan 6 kilometer. Donderdag was dat nog 11 kilometer. De gaswolk heeft ook een 'schonere' samenstelling. Hij bestaat bijna alleen nog uit water en stukjes steen. Hjaltadottir waarschuwt echter dat de nieuwe bevindingen niet betekenen dat er snel een einde aan de erupties zal komen.
Bron De Pers
http://casper.frontier.nl/eham/
Ja, dat is al een tijdje zo als je goed opgelet hebt.
De trauma helikopters vliegen overigens wel.
Vandaag zijn al een paar vluchten geweest, gelukkig maar want je zult maar een zwaar ongeval krijgen en hulp nodig hebben. Helikopters vliegen laag, dus de kans op overlast door de aswolk is ook kleiner.