Zit met een hoop pakjes die door DHL moeten afgeleverd worden. Maar ze kunnen niet vertrekken... En het zijn planten...
PFFF Had daarstraks nog contact met DHL in Brussel. Ze zitten vlak aan de luchthaven. De man zei me dat hij het nog nooit had meegemaakt dat het daar zo stilletjes was.
DHL stuurt zijn klanten dus om de zoveel tijd een mail om ons op de hoogte te houden. In ieder geval is de luchthaven al tot morgen 18 u gesloten. En dan is het afwachten wat die stofwolk gaat doen, niemand weet het...
http://www.zeegat.nl/
hopelijk word het nog een beetje rood
http://http.ruv.straumar.is/static.ruv.is/...yndir_vefur.wmv
Leuk die webcam. Hier in het Noorden is het bewolkt dus weinig te zien van de zon. Bedankt
Luchthaven Schiphol verwacht donderdag honderden vluchten te annuleren. Volgens de planning zou Schiphol donderdag 1108 vluchten afhandelen.
,,Ruim de helft daarvan is doorgegaan'', aldus een woordvoerster van de luchthaven. Rond half vijf in de middag waren 150 tot 175 vluchten uitgevallen. ,,Dat loopt zeker op tot een paar honderd.''
Bron: PZC
Als de geschiedenis zich herhaalt, kan de IJslandse Eyjafjallajökull-vulkaan nog een tijd voor problemen blijven zorgen. De vorige uitbarsting duurde meer dan een jaar. De uitbarsting begon op 20 maart en is dus nu ook al bijna een maand actief. De vulkaan barstte voor het laatst uit in december 1821 en dat duurde toen tot januari 1823. Dat zei professor Bill McGuire van University College London aan de Telegraph. De schrapping van het luchtverkeer zou volgens hem in de nabije toekomst nog een paar keer nodig kunnen zijn.
"Maar we kunnen niet voorspellen hoe lang deze uitbarsting zal duren. Ook eerdere uitbarstingen brengen daarover geen duidelijkheid. Het hangt er ook van af hoeveel gas en as de lucht in wordt gespuwd", legt hij uit.
23.000 doden in 1783
IJslandse vulkanen hebben lang geleden nog vaker voor problemen in Europa gezorgd. In 1783 stuurde een uitbarsting een gigantische gifwolk naar Europa. Toen kwamen in Groot-Brittannië alleen al zeker 23.000 mensen om het leven. De temperaturen lagen die zomer ook aanzienlijk hoger door de impact van die wolk.
De huidige wolk is echter niet giftig en volgens experts is er geen reden tot paniek. In IJsland werden wel 800 inwoners geëvacueerd. De vulkaan zorgt er zowaar voor zware overstromingen. De uitbarsting ontstond immers onder groot ijsblok, waardoor een massa smeltwater de omliggende gebieden overspoelde.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 21 april 2017, 10:04 uur, door Joyce.s
Het Belgische luchtruim is sinds 16u30 gesloten. Door de sluiting van het luchtruim boven België worden op de nationale luchthaven 210 passagiersvluchten geannuleerd die vrijdag tot 18 uur waren voorzien en zijn ongeveer 20.000 passagiers betrokken die morgen het vliegtuig zouden nemen. Verwacht wordt dat honderden passagiers verplicht zullen zijn om de nacht op de luchthaven door te brengen. Om hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken worden rustzones ingericht met veldbedden en flesjes water uitgedeeld. De medische permanentie werd versterkt.
Neerdalende as van de actieve IJslandse Eyjafjallajokull-vulkaan zorgt voor grote hinder in het luchtverkeer. In heel Noord-Europa worden maatregelen getroffen. Duizenden vluchten zullen aan de grond moeten blijven. De vulkanische aswolk is gevaarlijk voor het luchtverkeer en zou tegen morgen boven Brussel kunnen hangen.
Kwart vluchten in Europa geannuleerd
Ongeveer een kwart van de vluchten in Europa blijft donderdag aan de grond als gevolg van de aswolk die over het continent trekt. Dat meldt de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol. "Het is de eerste keer dat Europa met een dergelijk fenomeen wordt geconfronteerd", verzekert Brian Flynn van Eurocontrol. Nu al is zeker dat een kwart van alle vluchten wordt getroffen. Europa telt elke dag zo'n 28.000 vluchtbewegingen.
Het luchtruim is volledig afgesloten in België, Groot-Brittannië, Ierland, Nederland, Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. In Frankrijk werd besloten om een twintigtal luchthavens dicht te houden. Ten laatste om 23 uur sluiten de twee grote luchthavens in Parijs, Roissy en Orly. De Duitse luchtverkeersleiding sloot de luchthaven van Hamburg. Eurocontrol gaat er momenteel van uit dat de hinder twee dagen zal aanhouden. Dat is echter sterk afhankelijk van wind en regen.
Uitbarsting mogelijk hele maand
IJsland vreest inmiddels dat de uitbarstingen nog een hele maand kunnen duren. Zo zou de chaos van vandaag zich de komende weken nog kunnen herhalen. Het KMI denkt dat het ergste morgenavond voorbij zal zijn, maar fijn stof zou ook in het weekend nog boven België kunnen hangen. Het is niet duidelijk of dit gevolgen zal hebben voor het luchtverkeer, maar er zijn wel geruchten dat de luchthaven misschien drie dagen dicht moet blijven.
Hoogst uitzonderlijk
Het sluiten van het Belgische luchtruim is in België hoogst uitzonderlijk. Een einddatum voor de maatregel is er nog niet. Het zou mogelijk nog minstens tot 22 uur duren. De luchthaven van Zaventem schrapte zelf al het luchtverkeer tot 18 uur morgenavond. Dat zorgt voor chaos op de luchthaven waar het personeel haar best doet om de gestrande reizigers op te vangen. Ze vragen om begrip, aangezien dit een situatie is die niemand kon voorzien. Het risico om vliegtuigen toch de lucht in te sturen is te groot.
Brussels Airlines raadt al haar reizigers af om nog naar Brussels Airport te reizen. Reizigers kunnen hun vlucht herboeken of een terugbetaling bekomen. De luchtvaartautoriteiten zouden voorlopig uitgaan van een sluiting van het luchtruim tot 22.00 uur. Passagiers kunnen voor meer informatie terecht op het callcenter van Brussels Airlines 078 18 88 89. Als gevolg van de problemen met de luchtverbinding met Londen is de Eurostar inmiddels volgeboekt. Voor vandaag en morgen zijn er geen ritten meer beschikbaar.
Niet gevaarlijk voor gezondheid
Als de wind niet draait, hangt de stofwolk morgenochtend boven Brussel. De vuile stoffen zullen dan wel al verdwenen zijn, waardoor we er niet veel van zullen merken. Wel zou morgen een donkerrode zonsopgang mogelijk zijn. Maar volgens berekeningen van het KMI is de kans klein dat we iets van het spektakel zullen zien.
De wolk is in principe niet gevaarlijk voor de gezondheid. Uiteindelijk zal het stof in de loop van het weekend naar beneden komen. Met de hulp van regen zal de lucht weer schoongespoeld worden. De as van een vulkaan bestaat uit verpulverde rotsblokjes en glas en kan hierdoor grote schade toebrengen aan een vliegtuig indien het door dergelijke wolk vliegt. De as kan dan zelfs in de cabine gezogen worden waar door de passagiers gevaar lopen en de elektronica wordt beschadigd.
Incidenten
In het verleden hebben er al verschillende incidenten plaatsgevonden in het luchtverkeer ten gevolge van vulkaanuitbarstingen. In 1982 kwam een Boeing van British Airways in grote moeilijkheden tijdens de uitbarsting van een vulkaan in Indonesië. De as zorgde voor een storing in de motoren waardoor het vliegtuig 7.000 meter naar beneden viel alvorens de motoren opnieuw konden gestart worden.
Bron: Hln
De CO2-uitstoot zal wellicht te verwaarlozen zijn en zal het broeikaseffect en de klimaatopwarming niet versterken. Dit heeft Jean-Pascal Van Ypersele van het VN-panel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) gezegd over de aswolk van de vulkaan in IJsland, die vrijdagochtend België bereikt.
De wolk is een mengeling van stoom, CO2, zwaveldioxide (SO2) en as, die zes tot elf kilometer hoog wordt gespuwd.
"Het zwaveldioxide en het stof hebben een licht afkoelend effect onder de wolk", want ze houden de zonnestralen tegen, legt Van Ypersele uit. "Als de uitbarstingen toenemen, kan de afkoeling iets langer duren, maar het zijn vooral de uitbarstingen van tropische vulkanen die tot een afkoeling van één of twee jaar bijdragen. Dat is hier natuurlijk niet het geval", voegt hij eraan toe.
André Berger, professor aan de Franstalige universiteit UCL (Université catholique de Louvain), bevestigt dat de impact op het klimaat miniem zal zijn. Volgens deze klimaatspecialist is er geen sprake van lokale gevolgen zoals bij de uitbarsting van de vulkaan El Chichón in 1982 in Mexico of van de Pinatubo in 1991 op de Filipijnen.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 21 april 2017, 10:04 uur, door Joyce.s
Schiphol houdt er rekening mee dat een groot aantal reizigers de nacht op de luchthaven zal moeten doorbrengen. Dat liet een woordvoerster donderdagmiddag weten. Door een wolk vulkanische as, afkomstig van een vulkaanuitbarsting in IJsland, is vanaf het begin van de avond geen vliegverkeer meer mogelijk.
Veel luchtvaartmaatschappijen doen hun best om hotelkamers te reserveren voor gestrande passagiers. Sommige reizigers wachten dat niet af en proberen zelf iets te regelen. Bij de inormatiebalie voor hotelreserveringen stonden donderdagmiddag lange rijen van mensen die de nacht in een hotel in de buurt willen doorbrengen. Hoe lang de sluiting van het Nederlandse luchtruim gaat duren, is nog onbekend.
Bron: Haarlems Dagblad
Jetair en Thomas Cook annuleren verschillende vluchten omdat het luchtruim gesloten wordt als gevolg van de aswolk door de vulkaanuitbarsting in IJsland. De gestrande passagiers worden in hotels ondergebracht of indien mogelijk met bussen naar België gebracht.
Duizendtal bij Thomas Cook
Bij Thomas Cook worden donderdag vijf vluchten naar Brussels Airport geannuleerd. De 900 Ã 1.000 gestrande reizigers worden ondergebracht in hotels op de plaats van vertrek of, na een tussenlanding, in hotels op Kreta en Rhodos.
36 vluchten op vrijdag
Met 36 vertrekkende vluchten vanuit Zaventem had vrijdag een topdag moeten zijn voor Thomas Cook. "De nieuwe meteorologische vooruitzichten en de sluiting van Brussels Airport maken echter dat we onze vluchten moeten annuleren tot ten vroegste vrijdagavond 18 uur", aldus de woordvoerder van Thomas Cook. Ongeveer 3.200 klanten zouden hierdoor getroffen zijn.
Thomas Cook, dat al zijn personeel heeft opgeroepen om stand-by te zijn, roept zijn klanten op om niet naar de luchthaven te komen. "Onze mensen gaan al onze klanten persoonlijk verwittigen", luidt het. De klanten die vrijdag niet kunnen terugkeren naar Zaventem, kunnen op kosten van Thomas Cook een dag langer in hun hotel verblijven.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 21 april 2017, 10:05 uur, door Joyce.s
Honderdduizenden passagiers in Europa zijn donderdag gestrand door de beperkingen van het luchtverkeer als gevolg van de vulkaanuitbarsting in IJsland. Volgens de Europese luchtverkeersleiding gaat het om de grootste verstoring van het Europese luchtverkeer ooit.
Het luchtverkeer kan nog dagen ontregeld blijven. Volgens een vulkaanexpert zou de overlast zelfs maanden kunnen aanhouden als de vulkaan actief blijft. In zeker zes Europese landen zijn alle vluchten geannuleerd. Volgens een woordvoerster van de Britse luchtverkeersleiding is het voor het eerst ''sinds mensenheugenis dat een natuurramp zulke gevolgen heeft'' voor de luchtvaart. Op Londen Heathrow, de drukste luchthaven van Europa, zijn 180.000 passagiers de dupe van de verstoring.
Bron: AD
Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid komt met enkele aanbevelingen indien de stofwolk door de IJslandse vulkaanuitbarsting effectief zorgt voor ongezonde lucht. Als dat het geval is, raadt het agentschap langdurige en intensieve inspanningen af.
Het agentschap waarschuwt voor een toename van de luchtverontreiniging door fijn stof en mogelijk ook hogere concentraties aan zwaveldioxide en koolstofdioxide. Net zoals ozon in de zomer kan dat gezondheidsproblemen veroorzaken, omdat die stoffen de longfunctie verminderen en een invloed hebben op hart- en bloedvaten.
De wolk van stof en as, die bestaat uit verpulverde rotsblokjes en glas samen met zwaveldioxide, zou morgen in de vroege ochtend ons land bereiken. Dat kan aanleiding geven tot een kortstondige toename van fijn stof. De stofwolk kan de komende dagen leiden tot een opvallend rode schemergloed en mogelijk ook een lichte zwavelgeur.
Kleine kinderen en ouderen
Indien er meer fijn stof is door de wolk, raadt zorg en Gezondheid iedereen deze dagen aan best langdurige en intensieve (sport)inspanningen te vermijden. Gevoelige personen vermijden best belangrijke fysieke inspanningen én verkeersdrukke straten omdat daar sowieso meer stof hangt. De gevoelige groepen zijn kleine kinderen en ouderen, personen met chronische ziekten van de luchtwegen (emphyseem, astma, chronisch obstructief longlijden) en mensen met hart- en vaatziekten.
De symptomen die kunnen optreden zijn vermindering van de ademhalingsfuncties, toename van respiratoire aandoeningen (bronchitis, ...) en toename in ernst en frequentie van symptomen bij personen met astma en chronisch obstructief longlijden. Het is de intergewestelijke cel voor het leefmilieu die de actuele toestand, de evoluties en de gemiddelde concentratie fijn stof continu opvolgt.
Deeltjes makkelijk binnenshuis
Het Vlaams agentschap wijst er nog op dat de concentraties fijn stof binnenshuis niet aanzienlijk lager liggen dan buitenshuis. De deeltjes zijn zo klein dat ze zich makkelijk naar binnen verplaatsen. De sportactiviteit van buiten naar binnen verplaatsen lost dus weinig op. Volgens de weersvoorspellingen zouden vanaf zaterdag de verspreidingscondities gunstiger worden door de toenemende windsnelheid.
Bron: Hln
Laatste nieuws:
Grote overstroming is nu in Marcus Arar River. Mensen moeten onmiddellijk dit gebied verlaten. Enorme ijsberg is in de vloed. Bewoners in FljótshlÃð worden gevraagd om onmiddellijk dit gebied te verlaten.
Om half zeven (IJslandse tijd) namen enkele personen de vloed waar, die leek veel groter en sneller gaat dan de overstroming van gisteren. Mensen zijn al begonnen hun huizen te evacueren.
Men had verbinding met dat gebied toen deze werd verbroken rond ongeveer zes uur toen een aardbeving onrust veroorzaakte. Een kwartier later was het duidelijk dat de overstroming op handen was.
http://http.ruv.straumar.is/static.ruv.is/...yndir_vefur.wmv
Leuk die webcam. Hier in het Noorden is het bewolkt dus weinig te zien van de zon. Bedankt
op 32 seconde zie ik een bliksem in de aswolk onweer!!!!!
Marcel
http://dagskra.ruv.is/sjonvarpid/4497963/2010/04/15/
hoe groot is de kans dat de vliegtuigen dan niet vliegen?
gr marcel
Heel erg groot. Denk dat ze voolopig de lucht niet ingaan.
Het Britse luchtruim blijft zes uur langer dicht dan eerder gemeld. Het luchtruim blijft zeker gesloten tot vrijdag 12.00 uur door de aswolk van een vulkaan in IJsland. Dat hebben de Britse luchtvaartautoriteiten donderdagavond laten weten.
Bron De Pers
Schiphol verwacht dat in de nacht van donderdag op vrijdag ongeveer 2500 gestrande reizigers op de luchthaven blijven slapen. Achter de paspoortcontrole bij gate D2 worden veldbedden geplaatst. In de ruimte waar de mensen worden ondergebracht is eten en drinken beschikbaar en gratis internet. Ook blijven de horecagelegenheden langer open. Gestrande reizigers mogen ook verblijven in de rustruimte op de luchthaven. Schiphol verwacht dan ook dat er voldoende plaats is voor iedereen.
Donderdagavond rond half negen druppelen nog steeds mensen binnen. Schiphol heeft begrepen dat de hotels in de omgeving voor een groot deel vol zitten. De balies op de luchthaven sluiten zoetjes aan, de rijen worden korter.
Bron AD