Ik zou heel erg graag alles van dichtbij willen zien en meemaken. Misschien gaan we ook nog wel ergens in augustus/september. Maar mijn leven wagen en met de massa in kolonne vulkaantje kijken lokt me niet erg meer. En ik ben bang dat het niet helemaal goed gaat komen daar.
We zijn die weg eerder gereden in 2004 en toen vond ik het al druk rond Þórsmörk, het plekje waar heel veel IJslanders zelf in het weekend heen trekken.
Hier nog een klein filmpje, geen water- maar een lavaval:
http://http.ruv.straumar.is/static.ruv.is/...hvannargili.wmv
En op deze website is heel veel informatie over IJsland en nieuws rond de uitbarsting:
http://ijsland-enzo.nl/
Vorige week zaterdag, rond middernacht, barstte een vulkaan in het gebied van de gletsjer Eyjafjallajökull in IJsland uit en na een week is hij nog steeds actief, maar wel stabiel. Stromen lava komen langs de flanken van de vulkaan omlaag zetten en er is een enorme rookontwikkeling. Ruim 500 mensen die in de omliggende gebieden wonen, moesten worden geëvacueerd. Enkele daarvan zijn inmiddels teruggekeerd naar huis. De evacuatie was eerst alleen uit angst voor de lavastromen, maar nu maakt men zich toch ook op voor mogelijke overstromingen. De vulkaan bevindt zich namelijk onder een gletsjer en het ijs dreigt hierdoor te gaan smelten. De belangrijkste toegangswegen zijn gesloten en men raadt aan om niet naar de vulkaanuitbarsting te komen kijken.
De lava stroomt de vulkaan uit en de sneeuw is bedekt onder een laagje as.
IJsland bevindt zich, net als de Azoren, precies op de zogeheten Mid-Atlantische rug. Een scheur die van noord naar zuid in het midden op de bodem van de Atlantische Oceaan loopt en veroorzaakt dat Europa en Afrika steeds verder van Amerika verwijderd worden. Zo ligt de zuidoostelijke helft van IJsland op de zogenaamde Euraziatische plaat en de noordwestelijke helft op de Noord-Amerikaanse plaat. Dit fenomeen wordt ook wel plaattektoniek genoemd.
Die Mid-Atlantische rug steekt op sommige plekken boven de zeespiegel uit en juist deze gebieden staan bekend als actieve vulkanische zones. IJsland ligt op een plateau van die rug en kent hierdoor geregeld aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Het land is 3 keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer 130 vulkanen. Rond de kerst in 2009 begon in de buurt van de vulkaan in het Eyjafjallajökull gebied de seismische activiteit toe te nemen en volgden er duizenden kleine aardbevingen met een kracht van ongeveer 2 op de schaal van Richter.
IJsland ligt precies op de Mid-Atlantische Rug. Deels op de Noord-Amerikaanse plaat en deels op de Euraziatische plaat. De scheidslijn loopt dwars door IJsland.
Uitbarstingen boven gletsjers
Omdat er op IJsland meerdere gletsjers voorkomen, is het niet verwonderlijk dat er ook uitbarstingen onder het ijs plaatsvinden. In september 1996 gebeurde dit bij de vulkaan Bardarbunga die onder de bekende gletsjer Vatnajökull ligt. Hierbij kwam een enorme hoeveelheid smeltwater vrij en dit stroomde uiteindelijk allemaal in het ondergrondse gletsjermeer Grimsvötn. Een paar dagen later overstroomde het meer en brak door de gletsjer, waarna het water met een sneltreinvaart richting de zuidkust spoelde. Door de kolkende stroom van modder, stenen en ijsblokken werd toen een groot deel van het zuiden van IJsland vernield.
Ook nu is men bang voor dit soort taferelen. Helemaal omdat de vulkaan en gletsjer ‘slechts’ 120 kilometer van de hoofdstad Reykjavik af liggen, het dichtstbevolkte gebied in heel IJsland.
Veel mensen willen de uitbarsting van dichtbij zien. Olafur Sigurjonsson maakte vanuit de verte deze foto.
Scheur van een halve kilometer
Diverse geologen hebben de afgelopen dagen helikoptervluchten boven de op vier na grootste gletsjer van IJsland gemaakt en daaruit is duidelijk geworden dat er al een scheur van bijna een halve kilometer in de gletsjer is ontstaan. Hoe lang het nog duurt voordat de lavastroom stopt, is volgens hen nog volstrekt onduidelijk. Volgens wetenschappers kan dat over enkele dagen zijn, maar ook kan het nog jaren duren. Er zijn drie eerdere uitbarstingen van Eyjafjallajökull bekent in de afgelopen 1100 jaar en de laatste daarvan, in december 1821, duurde ook meer dan een jaar.
Bronnen: Meteo Consult, Icelandic Met Office, ANP, Morgunbladid Newspaper
Ik vond op internet een aantal foto's, ik plaats er hier drie van.
Bron: 1&2, Steini Vals (flickr.com)
3 nasa. | Gewijzigd: 21 april 2017, 10:02 uur, door Joyce.s
http://www.icelandreview.com/icelandreview...w_0_a_id=360068 | Gewijzigd: 29 maart 2010, 16:03 uur, door Liesbeth Jense
http://www.mbl.is/mm/frettir/innlent/2010/...fimmvorduhalsi/
http://www.icelandreview.com/icelandreview...w_0_a_id=360261
http://www.icelandreview.com/icelandreview...w_0_a_id=360259
http://bit.ly/9l8ULf
http://bit.ly/aBTwtn
In het zuiden van IJsland zijn de doodgevroren lichamen van een man en een vrouw teruggevonden die zich te dicht bij de actieve vulkaan Fimmvörduhals hadden gewaagd om van het schouwspel te genieten. Dat werd vandaag vernomen van de reddingsdiensten.
Een andere vrouw werd levend teruggevonden, zo werd nog meegedeeld door Jon Hermannsson, die aan het hoofd staat van de reddingsdienst. De vrouw is erg verzwakt door de kou, maar verkeert niet in levensgevaar. Er werden ongeveer 300 reddingswerkers ingezet om bijstand te verlenen aan de duizenden nieuwsgierigen die de uitbarsting van de Fimmvörduhals wilden meemaken.
De drie toeristen die nu werden teruggevonden zaten in hetzelfde voertuig toen ze naar het schouwspel gingen kijken, maar ze vielen uiteindelijk zonder benzine. Ze hadden geen voedsel en onvoldoende uitrusting bij zich.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 21 april 2017, 10:02 uur, door Joyce.s
Hoewel de instrumenten aangeven dat er iets staat te gebeuren is er "op het oog" nog niks te zien, ook niet na de laatste aarbeving van 3.0 gisteravond.
Laatste nieuws hier te volgen in het Nederlands:
http://www.ijslandspecialist.nl/p_algemeen...uitbarsting.asp
Foto (13-4-10): Þorleifur Geirsson | Gewijzigd: 14 april 2010, 12:09 uur, door HannyT
Zo'n achthonderd mensen in IJsland zijn woensdag geëvacueerd in verband met een mogelijke tweede uitbarsting van een vulkaan onder een gletsjer. De vulkaan kwam op 20 maart al tot uitbarsting. De autoriteiten vrezen voor overstromingen omdat de ijskap door de uitbarsting smelt.
Het gaat om de gletsjer Eyjafjallajokull, de op vier na grootste gletsjer van IJsland, op ongeveer 120 kilometer ten oosten van de hoofdstad Reykjavik. Vulkanologen zijn bang dat de eruptie de voorbode kan zijn van een veel grotere en heftigere uitbarsting van een andere vulkaan, de Katla. De vulkaan Eyjafjallajokull was bijna tweehonderd jaar rustig geweest voor de eruptie van 20 maart.
Bron: Nieuws.nl
http://www.icelandreview.com/icelandreview...w_0_a_id=360662
Na 3 weken van vrijwel continue activiteit leek heel langzaam het doek te gaan vallen voor de IJslandse vulkaan Fimmvorduhals, maar vanochtend kondigde zich een volgende uitbarsting aan in de Eyjafjallajökull gletsjer. De rivieren barsten momenteel uit hun voegen door het smelten van het ijs en er hing veel rook boven de vulkaan en gletsjer. Honderden mensen die tijdens de eerdere uitbarsting ook al werden geëvacueerd, zijn vanochtend in alle vroegte opnieuw gevraagd om een veiliger onderkomen te zoeken. Volgens geologen is een volgende uitbarsting namelijk al begonnen onder de gletsjer. Gisteravond werden al enkele aardbevingen waargenomen en het waterpeil in omringende gletsjermeren en rivieren is al meer dan een meter gestegen.
Het was een bijzonder spektakel toen de vulkaan op 21 maart zijn eerste lava begon te spuwen in de zuidelijke regio’s van IJsland. Toch dreigde er ook meteen gevaar. Zo ligt de vulkaan deels op een gletsjer, de Eyjafjallajökull, en werd gevreesd voor overstromingen door het smelten van het ijs van de gletsjer. Gelukkig gebeurde dit toen niet en werd het tot op heden vooral een toeristische attractie. Zo’n bedreigende uitbarsting levert namelijk ook veel kijkers op en volgens velen van die toeschouwers was vooral het aanzicht in de schemering als alles begint te gloeien een bijzonder tafereel om te aanschouwen.
IJsland is een zeer vulkanisch actief eiland. Op diverse plekken zie je zomaar stoom uit de aardkost komen. Foto: Britta van Gendt
Vanuit de hele wereld trekken nieuwsgierige bezoekers naar IJsland om de actieve vulkaan van dichtbij te bekijken. Een bekende IJslandse chef-kok startte aan de voet van de krater zelfs een exclusief restaurant, waarbij hij de warmte van de hete lava gebruikt om op te koken. Het is echter niet alleen pracht en praal, want een tweetal toeristen is na het bezoeken van de vulkaan om het leven gekomen door tot zover bekend onderkoeling en een volgende uitbarsting zit momenteel dus in de pijplijn.
Overstromingen
Eerder deze maand schreven wij al over mogelijke overstromingen door het smelten van het ijs van de gletsjer. Waar men toen bang voor was, lijkt nu werkelijkheid te worden. Vanochtend, even voor de klok van zevenen, zagen verschillende mensen namelijk opnieuw een zee van vuur en lava op de top van de gletsjer ontstaan. Het zicht werd verslechterd door veel bewolking en een 4 kilometer hoge rookwolk die ogenschijnlijk uit de top van de gletsjer kwam. Al vrij snel werd door diverse onderzoekers bekend gemaakt dat een deel van de ijskap van de gletsjer inderdaad aan het smelten is en dat de volgende uitbarsting aan de gang is.
Al dat smeltwater kan net als in 1996 weer leiden tot fikse overstromingen. Toen barstte de Bardarbunga vulkaan uit en ook die bevond zich onder een gletsjer, de vrij bekende Vatnajökull gletsjer. Daarbij kwam ook een enorme hoeveelheid smeltwater vrij en dat stroomde uiteindelijk allemaal in het ondergrondse gletsjermeer Grimsvötn. Een paar dagen later overstroomde het meer en brak door de gletsjer waarna er een kolkende stroom van modder, stenen en ijsblokken richting de zuidkust spoelde.
Het is een bijzonder aanzicht om de zwarte lava en witte sneeuw zo dicht bij elkaar in de buurt te zien liggen. Foto: Olafur Sigurjonsson.
Hoe het nu zal gaan, is natuurlijk nog niet duidelijk, maar het waterpeil aan de tong van de gletsjer Gigjökull, aan de noordzijde van de Eyjafjallajökull, is sinds afgelopen nacht gestegen van 75 centimeter tot boven 2 meter en het stijgt momenteel nog steeds. Een dichtbijgelegen rivier, de Markafljót, is in de loop van de ochtend ook al een meter in niveau gestegen. De mensen in de omgeving wachten gespannen af..
Bronnen: Meteo Consult, Iceland Review, National Geographic, Scientias, Misset Horeca
http://http.ruv.straumar.is/static.ruv.is/...fjallajokul.wmv
http://http.ruv.straumar.is/static.ruv.is/...r/gos_vefur.wmv | Gewijzigd: 14 april 2010, 18:29 uur, door Liesbeth Jense