Het noorden van China is zaterdag getroffen door zandstormen, waardoor onder meer de hoofdstad Peking onder een geel laagje kwam te liggen. De zandstormen woeden van Mongolië tot Liaoning, meer in het oosten van China. De zichtbaarheid is op sommige plaatsen beperkt tot minder dan 600 meter, aldus het nationale meteorologisch instituut. De inwoners is aangeraden binnen te blijven. Peking ontwaakte zaterdagochtend met een laagje zand op gebouwen, wegen en auto's, en onder een zandkleurige hemel. Het fenomeen zou op sommige plaatsen tot maandag aanhouden.
In het zuidwesten van het land blijft de droogte ondertussen maar duren. Zestien miljoen inwoners hebben er geen drinkbaar water. Provincies als Yunnan, Sichuan en Guizhou kregen sinds vorige herfst maar de helft van de gemiddelde hoeveelheid neerslag.
Bron Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 10:47 uur, door Joyce.s
Een stofstorm legde zaterdagochtend het openbare leven in Beijing plat. Een nog veel groter gebied heeft er echter mee te maken.
Weersituatie
De stof/zandstorm is veroorzaakt door een binnen korte tijd sterk uitgediept lagedrukgebied. De depressie ontstond onder de vleugels van een ter plekke zeer sterke straalstroom die op 5 kilometer hoogte windsnelheden bereikte van 225 kilometer per uur. De depressie is ten noorden van Beijing langsgetrokken, via de Korea's naar het oosten.
Het lagedrukgebied wordt nu opgevolgd door een hogedrukgebied dat tijdens de zaterdagnacht al dichterbij schoof. Tussen dat hogedrukgebied en de wegtrekkende depressie is de wind voldoende aangetrokken om op grote schaal transport van zand en stof tot stand te brengen. In Beijing kwam het zaterdagochtend bijvoorbeeld enige tijd tot windkracht 7, een harde noordwestenwind.
1,8 miljoen vierkante kilometer
De zand-/stofstorm heeft haar sporen achtergelaten in een enorm gebied, waaronder delen van de regio’s Xinjiang Binnen-Mongolië, Shanxi, Shaanxi en Hebei. Staatsmedia-agentschap Xinhua meldde dat de stof/zandstorm zich zaterdag heeft uitgebreid tot een oppervlakte van 1,8 miljoen vierkante kilometer met een populatie van 270 miljoen mensen.
Stofstormen niet ongebruikelijk
Stof/zandstormen in de regio’s rond Beijing zijn zeker niet uitzonderlijk. Sterker nog, zowel de uitgestrekte hoogvlaktes naar het noorden toe (Binnen-Mongolië) als een klein gedeelte van de laagvlakte ten zuiden van de stad zijn voorkeursgebieden voor stofstormen. Het fenomeen doet zich er gemiddeld tenminste meer dan 5 keer per jaar voordoet. Zo nu en dan komt de Chinese hoofdstad zelf ook binnen bereik.
Niet per sé storm
Dat er sprake is van een stofstorm betekent paradoxaal genoeg niet per sé dat het stormt, want daar spreken we – in Nederland – pas van bij windkracht 9. Het gaat erom dat door de wind grote hoeveelheden stof in de atmosfeer terecht zijn gekomen, waarbij in de onderste honderden meters van de atmosfeer het zicht sterkt vermindert.
Chinees zand op Japanse auto’s?
Overigens komt het stof in veel gevallen – zekere tijdens grootschaliger stofstormen zoals de huidige in China – tot vele kilometers hoog in de atmosfeer terecht. En worden zand en stof tot duizenden kilometers ver weg getransporteerd. Van boven Azië kan het stof bijvoorbeeld helemaal reiken tot boven de VS. De huidige situatie lijkt daar niet gunstig voor, omdat de baan van de straalstroom boven de Grote Oceaan tot overmorgen nog noordelijk afbuigt. Japan krijgt er wel mee te maken. En als het op het juiste moment gaat regenen, krijgen ze daar met de Aziatische versie van het Saharazand te maken, zoals we dat zelf ook wel eens in Nederland aantreffen op autodaken en andere objecten.
Bron: Weer.nl