Australië anno 2050: er wonen zo'n 35 miljoen mensen, het zeeniveau is gestegen en de Gold Coast is overspoeld, de appartementsblokken worden gebruikt om voedsel te produceren en mensen verplaatsen zich in een monorail boven de zee. Het klinkt wel heel futuristisch, maar in Australië zijn architecten er wel al mee bezig. Australië ondervindt de gevolgen van de klimaatverandering al jaren. Daardoor stijgt ook het aantal inwoners in de grote steden. De steden van de toekomst moeten zich aanpassen aan het grotere aantal inwoners. Zo zou het wel eens kunnen dat steden drijvende eilanden worden waarop mensen zowel boven als onder het zeeniveau leven. Ze kunnen immers niet langer op het vasteland wonen, omdat die grond te belangrijk is voor landbouw.
Binnenland
Veel Australiërs zullen de kusten moeten verlaten en naar het binnenland verhuizen. Het is er echter niet zo aangenaam vertoeven en de inwoners van de binnenlandse steden zullen gebruik moeten maken van zonne-energie. Specialisten zijn van mening dat Australië zich stilaan moet beginnen voorbereiden op een sombere toekomst. De bevolkingsaangroei zal er ook voor zorgen dat er sociale onrust kan ontstaan.
Hel
"Als we dit niet goed doen... zal de hel losbreken, zullen onze steden ineenstorten, zal er niet genoeg water of elektriciteit zijn", zegt demograaf Bernard Salt. Vooral door migratie zou het aantal inwoners van Australië tegen 2050 met 60 procent kunnen stijgen. Volgens experts zullen de steden niet alleen moeten uitbreiden, er moet ook verzekerd worden dat alle inwoners gelijke toegang hebben tot alle faciliteiten.
Rellen
Nu al merkt Australië dat de bevolkingsdruk toeneemt. Op een strand in Sydney waren er in 2005 al rellen van racistische aard. Vorig jaar waren er zelfs een paar aanvallen op Indiase studenten. Australië is een vreemd land als het over de verspreiding van de bevolking gaat. Het land is twee keer zo groot als heel Europa, maar driekwart van ervan is amper bewoond. De meeste mensen wonen in een dunne strook langs de zuidoostelijke kust. De helft van de bewoners leven in de drie grootste steden: Sydney, Melbourne en Brisbane.
Meer energie
De frustratie onder de inwoners van die steden groeit. Door de verkeersdrukte is het niet eenvoudig om je van de ene naar de andere plaats in de stad te verplaatsen. Sydney zit bijvoorbeeld iedere dag al muurvast. De komende twintig jaar zullen steden ook tot vijftig procent meer energie nodig hebben. Een watertekort dreigt het probleem nog groter te maken.
Hittegolven
Vorig jaar kende het land één van de ergste hittegolven ooit. In Melbourne veroorzaakte de hitte een kleine ramp. Door de hitte en de bosbranden in de omgeving kwam de stad zonder stroom te zitten. De watervoorraad zakte naar 33 procent van zijn capaciteit. Daarom zullen steden zich snel moeten aanpassen aan de klimaatverandering. Vooral compacte, dichtbevolkte steden lijken in staat om met een laag energieverbruik te functioneren.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 13:45 uur, door Joyce.s
Harde cijfers bewijzen het: opwarming klimaat zet door
AP images - Harde cijfers bewijzen het: opwarming klimaat zet door
Het grote publiek twijfelt over de opwarming van het klimaat door de recente "climategate" schandalen. Australische wetenschappers blijven echter beweren dat de aarde opwarmt. Ook aan de andere kant van de wereld is het namelijk de afgelopen 100 jaar een stuk warmer geworden. En het tempo van de opwarming blijft toenemen.
Meer dan 100 jaar klimaat wetenschap
De beweringen zijn gebaseerd op langdurig onderzoek naar het Australische weer. De eerste cijfers dateren uit 1870, 140 jaar geleden. Op verschillende vlakken blijkt er sprake van opwarming. Australië zelf is een stuk warmer geworden, maar ook het oceaanwater dat het continent omgeeft. Vooral het laatste decennium is warm geweest, maar ook daarvoor is sprake van een gestage opwarming. Verder is de zeespiegel duidelijk hoger geworden, en hebben veel gebieden in Australië te maken met grote droogte.
Een paar cijfers uit het rapport op een rijtje:
Sinds 1960 is de gemiddelde temperatuur in Australië met 0,7 graden Celsius toegenomen. Sommige gebieden zijn zelfs bijna 2 graden warmer geworden.
De periode tussen 2000 en 2009 was het warmste decennium ooit in Australië.
Tussen 1870 en 2007 is de zeespiegel 20 cm hoger geworden. De laatste jaren gaat de stijging sneller.
Grote economische gevolgen
De wetenschappers verwachten dat de temperatuur over 20 jaar 0,6 tot 1,5 graden Celsius hoger zal zijn. En als we doorgaan met de huidige CO2 uitstoot, zal in 2070 de temperatuur 2,5 tot zelfs 5 graden hoger liggen. Dit heeft grote gevolgen voor de Australische economie.
De gebieden waar de meeste mensen wonen zullen droger worden. De afgelopen jaren is Australië al vaak in het nieuws geweest door verwoestende bosbranden. In de toekomst kunnen deze nog vaker voorkomen. Ook zullen stedelijke gebieden last krijgen van de stijgende zee.
Bronnen: Reuters, Treehugger en CSIRO
Ik noem dat gewoon de groots mogelijke onzin die er bestaat. Ik vind het raar dat ze er niet bij vermelden dat opwarming van de aarde betekend kou. Heel die klimaathoax want je kan niet eens verder kijken wat het klimaat gaat doen en al helemaal niet de temperaturen. Dadelijk komt er een super vulkaanuitbarsting en dan zijn al die cijfertjes teniet gedaan want dan zitten we in een ijstijdje. Ook is er laatst aangegeven dat de aarde aan een koude periode begonnen is.