Vrijwel de hele winter bevond de straalstroom rondom de Middellandse zee. Hierdoor was het in ons land koud en in Zuid-Europa nat weer. Inmiddels heeft die straalstroom voor een andere koers gekozen. En die koerswijziging heeft gevolgen voor het weer in ons land. Kampte men tijdens de vorige zomer in bijvoorbeeld Spanje en Portugal nog met bijna lege stuwmeren, inmiddels staan deze overvol. Van een watertekort is dan ook geen sprake meer en soms moeten de meren zelfs water lozen. Hiermee lijkt de uitgangssituatie voor het komende zomerseizoen goed voor de inwoners en toeristen op het Iberisch schiereiland.
Tijdens de afgelopen winter lag de straalstroom erg zuidelijk.
Straalstroom
Reden voor de vele waterval was de zuidelijke positie van de straalstroom. Maar wat is de straalstoom eigenlijk? Hiermee bedoelen we een zone met een sterke wind op zo’n 10 kilometer hoogte in de atmosfeer. De windsnelheden kunnen oplopen tot enkele honderden kilometers per uur. Deze wind wordt vaak gezien als de motor achter de verschillende weersystemen. De straalstroom bepaalt namelijk waar lagedrukgebieden en storingen zich naar toe bewegen. Tijdens de afgelopen winter was dat dus richting Zuid-Europa.
De straalstroom is een sterke wind op zo’n 10 kilometer hoogte in de atmosfeer.
De straalstroom ontstaat door temperatuurverschillen. Hij vormt de grens tussen koudere lucht ten noorden en warmere lucht ten zuiden ervan. Hierbij kunnen we stellen dat de kracht van de straalstroom toeneemt naarmate de temperatuurverschillen groter worden. In de zomer zijn de temperatuurverschillen tussen noord en zuid kleiner dan in de winter. Het gevolg is dan ook dat de straalstroom in het winterhalfjaar sterker is.
Zonale en meriodale stromingen
De sterkte van de straalstroom is ook van invloed op de vorm ervan. Hij kan zich voordoen als een rechte of als een meanderende lijn met veel verschillende bochten. Die kronkels, horend bij een meanderende straalstroom, kunnen zich voordoen als de straalstroom afzwakt. Bij zo’n patroon is het weerbeeld vaak grillig en wisselvallig. Een tegenhanger hiervan is de zonale stroming. De straalstroom is dan sterker en loopt in een relatief rechte lijn van west naar oost. Kronkels en bochten komen dus niet of nauwelijks voor. Deze situatie doet zich vaker voor in de winter en staat voor een stabieler weertype. Dat kan dus ook dagenlang stabiel slecht of nat weer betekenen.
De straalstroom vormt de begrenzing tussen koude lucht ten noorden en warme lucht ten zuiden ervan.
Daarnaast bepaalt deze wind de bewegingsrichting van verschillende weersystemen.
Huidige veranderingen
Tijdens de afgelopen winter lag de straalstroom dus in een rechte lijn (zonale stroming) boven het zuiden van Europa. Inmiddels is de atmosfeer echter druk bezig met de overgang naar de warmere seizoenen. Het gevolg is dan ook dat de straalstroom afzwakt. En die zwakkere straalstroom betekent…. Inderdaad, een meer meanderend patroon en dus wisselender weer. Als gevolg hiervan ligt de straalstroom inmiddels boven ons land. Naar verwachting blijft hij hier ook een tijdje liggen en daarmee krijgen we een wisselvalligere periode met een zuidwestelijke stroming. Het gevolg is dat er geregeld lagedrukgebieden en fronten onze kant op komen.
Inmiddels ligt de straalstroom boven ons land.
En zaterdag ligt hij daar nog steeds.
Warmer
De straalstroom heeft zich dus van Zuid-Europa in een noordelijke richting verplaatst. Daarmee komen niet alleen storingen onze kant op. Ook zachtere lucht wint vanuit Zuid-Europa terrein. En dat is de komende dagen te merken aan de temperaturen. Iedere dag worden er maxima met dubbele cijfers verwacht. Donderdag zou het in Limburg lokaal zelfs 17 graden kunnen worden.
Bron: Meteo Consult.
ik dacht ooit ergens gelezen te hebben dat in zo'n bocht vaak een lage- of hogedrukgebied lag.
klopt dat ook?
de straalstroom is trouwens erg vaak mooi te zien op de sattelietbeelden, zo'n band bewolking (vaak) die veel sneller beweegt dan de rest