Een cycloon van categorie vier is op weg naar de idyllische Fiji eilanden in de Stille Zuidzee. De cycloon, die de naam 'Tomas' kreeg, kan volgens weerkundigen uitgroeien tot de krachtigste ooit in de regio en gevreesd wordt voor een ware ravage. Heel wat toeristen zijn geëvacueerd en alle vluchten afgelast.
Het noordelijk eiland Vanua Levu zou het meest kwetsbaar zijn omdat de windsnelheden daar waarschijnlijk gaan oplopen tot 200 km/u. Er worden dan ook grote overstromingen verwacht en de aangerichte schade zal aanzienlijk zijn. Golven van meer dan acht meter hoog zijn al gesignaleerd. Toeristen zijn alvast van het eiland geëvacueerd en achtergebleven lokale bewoners vrezen ondertussen het ergste.
Orkaan wordt krachtiger
Gisteren eiste de cycloon een eerste dodelijk slachtoffer. Een 31-jarige vrouw werd weggespoeld door metershoge golven toen ze haar gezin in veiligheid wou brengen. 'Tomas' beweegt zich blijkbaar traag over de oceaan maar wint zo wel enorm bij aan kracht, verduidelijken weerkundigen. De komende 12 uren worden dan ook cruciaal. Uit voorzorg zijn alle vluchten naar de eilandengroep afgelast.
Bron Hln
Cycloon Tomas heeft op Fiji in de Stille Oceaan een spoor van verwoestingen achtergelaten. De schade is "overweldigend", zei de militaire machthebber Voreqe Bainimarama. De cycloon had de zee tot metershoge golven opgezweept, die vooral de eilanden in het noorden en oosten met groot geweld overspoelden. Het was de zwaarste storm in 30 jaar, zegden bewoners op Radio New Zealand.
Dorpen onder water
"De meeste eilanden en de dichtstsbevolkte gebieden bleven echter gespaard", zei Bainimarama volgens een bericht op nieuwssite Fijilive. Tomas trok in de loop van de nacht naar het westen, maar de zee is nog altijd erg woelig. Op de getroffen eilanden werden volgens de eerste bevindingen hele dorpen onder water gezet.
Moeizaam
Tomas raasde met windsnelheden tot 200 kilometer per uur over de regio en rukte daken af, knakte elektricitieitspalen om en ontwortelde bomen. Een compleet overzicht op de situatie heeft de rampenbestrijdingsdienst nog niet, omdat de communicatie met vele eilanden erg moeizaam verloopt. Bainimarama gelastte eerst de scholen en gezondheidscentra te herstellen. Nieuw-Zeeland, Australië en Frankrijk stuurden vliegtuigen met voedingsmiddelen, medicamenten, dekens en tenten. De marine van Fiji stelde schepen ter beschikking om het materiaal naar de verafgelegen eilanden te varen.
Bron Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 10:49 uur, door Joyce.s