Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 maart 2010, 21:34 uur | Bericht #106144
2010 gaat een actief orkaanseizoen worden

De meteorologen van AccuWeather, onder leiding van Joe Bastardi, die zich bezig houdt met lange termijnvoorspellingen en orkanen, verwacht dat het orkaanseizoen 2010 vroeg van start zal gaan en dat de prognose pleit voor een bovengemiddeld orkaanseizoen. Bastardi zegt: "Dit jaar is de kans op een extreem seizoen erg groot. Het zullen er zeker veel meer zijn als in 2008 en 2009 en er zal ook dreiging zijn voor de kust van Amerika."

Bastardi voorspelt zeven orkanen die aan land gaan komen. Vijf orkanen van categorie één of twee en twee orkanen van categorie drie tot en met vijf. Ook voorspelt hij 16 tot 18 tropische stormen in totaal, waarvan er 15 zullen gaan voorkomen in de westelijke Atlantische Oceaan of de Golf van Mexico en dus een bedreiging voor het land. In een normaal seizoen zijn er ongeveer 11 stormen, waarvan twee á drie de kust van de Verenigde Staten bereiken.



Er zijn een aantal factoren waarop Bastardi dit baseert:

*De snelle afzwakking El Niño.

*Warmere oceaan temperaturen in de tropische broeikassen in vergelijking met vorig jaar. (Tropische stormen onttrekken hun energie uit warm water.)

*Verzwakking van de passaatwinden, die de hoeveelheid droge lucht in de tropen van Afrika verminderen.

*Hogere luchtvochtigheid, die extra opwaartse beweging brengt in de lucht. Dat is gunstig voor ontwikkeling van een tropische storm.



Bastardi heeft een aantal orkaanseizoenen (1964, 1995 en 1998) uit het verleden vergeleken met het komende seizoen. Allen waren van grote invloed voor de Amerikaanse kust. In 1964 sloeg de orkaan Cleo toe in het zuidoosten van Florida, in de buurt van Miami, als een categorie 2 storm en doodde 217 mensen. In 1995 kwam orkaan Opal aan land in Pensacola (Florida) als een categorie 3 storm. Die storm veroorzaakte een een schadepost van ongeveer 3 miljard dollar. In 1998 trof orkaan Bonnie Wilmington (North Carolina), een categorie 2 storm en later nam de orkaan toe tot categorie 3. Bonnie veroorzaakte aanzienlijke schade aan gewassen en in totaal was er ongeveer voor 1 miljard dollar schade.

Zoals Bastardi vorig jaar had voorspeld, lag het Atlantisch orkaanseizoen (2009) ver onder het gemiddelde met elf tropische depressies. Slechts negen van deze werden tropische stormen. Dat was het laagste aantal sinds 1997. Het Atlantisch orkaanseizoen begint officieel op 1 juni en gaat door tot 30 november. Deze data werden geselecteerd omdat 97 procent van de orkaanactiviteit voorkomt gedurende deze periode van zes maanden.

©Onweer-online. Dit bericht mag worden overgenomen na toestemming.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
19 maart 2010, 14:34 uur | Bericht #107568
Actief orkaanseizoen verwacht

Het hele jaar door komen op verschillende plekken op aarde wel orkanen voor, de meeste in zeerijke gebieden in de buurt van de evenaar waar een tropisch klimaat heerst. In Azië zijn in de afgelopen maanden al diverse stormen actief geweest en op de Fiji-eilanden raasde deze week nog orkaan Tomas langs. Er werd veel schade aangericht en de noodtoestand werd er uitgeroepen. In de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico is het nu nog rustig. Daar begint het orkaanseizoen officieel vanaf 1 juni en duurt ongeveer tot eind november. Veel meteorologen verwachten op deze wateren dit jaar een actief orkaanseizoen.

Tegenwoordig wordt maanden van te voren al een verwachting gemaakt omtrent de activiteit van het komende orkaanseizoen. De verdeling van de zeewatertemperatuur wereldwijd speelt daarbij een belangrijke rol. Een minimale afwijking in de toestand kan namelijk in grote verschillen ten opzichte van de voorgaande jaren resulteren. Daarnaast zijn satellietwaarnemingen van groot belang en sinds enkele jaren worden ook vliegtuigen ingezet die ter plaatse de situatie gaan bekijken. Zij houden vooral de wind en de mogelijke wolkenclusters goed in de gaten.


Een orkaan kenmerkt zich door een duidelijk oog in de wolkenmassa en windsnelheden die boven het gemiddelde van 117 km/u uitkomen.

Al deze elementen zijn namelijk nodig voor het ontstaan van een orkaan of in eerste instantie een tropische storm. De meeste van dit soort agressieve stormen op de Atlantische Oceaan ontstaan uit onweersbuien die zich voor de kust van Afrika bevinden. Met een oostelijke wind worden deze buien over het in deze periode inmiddels flink opgewarmde zeewater richting het Caribische gebied geblazen en voeden zich ondertussen met het warme zeewater waardoor ze in activiteit toenemen. Als de ingrediënten allemaal ‘gunstig’ zijn, zoals zeewatertemperaturen van minstens 26 graden en zo min mogelijk windschering - een verandering van de windrichting en/of -sterkte met de hoogte -, groeien de buien vooral in dat gebied uit tot een tropische storm. Komt de wind uiteindelijk boven het gemiddelde van 117 kilometer per uur uit (windkracht 12), dan verandert de tropische storm in een orkaan.

Verwachting voor dit jaar
Amerikaanse meteorologen gaan dit jaar uit van een groot aantal orkanen, waarvan enkele ook de Amerikaanse kust zullen gaan bereiken. De hoge activiteit wijten zij onder andere aan de snelle afzwakking van El Niño. Deze hield afgelopen jaren de hoeveelheid stormen en orkanen beperkt, maar door de vrij snelle afzwakking wordt juist weer een toename van het aantal tropische stormen en orkanen verwacht. Door de veranderingen van het stromingspatroon in de oceanen die hieraan te wijten zijn, warmt het zeewater sneller en verder op dan in voorgaande jaren.

Niet alleen het veranderde stromingspatroon in de oceanen maakt dat het zeewater sneller opwarmt, ook het verzwakken van de passaatwinden heeft hier invloed op. Bovendien wordt de lucht in de tropen van Afrika vochtiger door het verzwakken van deze passaatwinden en dat is gunstig voor het ontwikkelen van een tropische storm of orkaan. Op grond van deze genoemde feiten wordt dit jaar een boven gemiddeld orkaanseizoen verwacht.


Veel orkanen op de Atlantische Oceaan ontstaan voor de westkust van Afrika en worden met een oostenwind richting het Caribisch gebied geblazen. Enkele daarvan groeien onder 'gunstige' omstandigheden uit tot een tropische storm of orkaan.

Gemiddeld orkaanseizoen
Sinds 50 jaar worden de orkanen goed in de gaten gehouden en met deze gegevens werd uiteindelijk een gemiddeld orkaanseizoen in kaart gebracht. In zo’n gemiddeld seizoen ontstaan 10 tropische stormen en 6 daarvan groeien daadwerkelijk uit tot een orkaan. Deze orkanen worden uiteindelijk weer onderverdeeld in categorieën middels de schaal van Saffir-Simpson. Met windsnelheden van 119 tot 153 km/u is het een categorie 1 orkaan. Categorie 2 heeft windsnelheden van 154 tot 177 km/u. Bij 178 tot 209 km/u spreken we van categorie 3. Categorie 4 is een orkaan met windsnelheden van 210 tot 249 km/u en de zwaarste categorie is 5 met snelheden van meer dan 250 km/u. Uiteindelijk groeien in zo’n gemiddeld orkaanseizoen 2 of 3 orkanen uit tot categorie 4 of 5, de meest krachtige en vernietigende soort.

Komend jaar verwacht men 7 orkanen die aan land gaan komen, twee daarvan in de meest zware categorieën, 3 tot 5. In totaal zullen volgens Amerikaanse meteorologen echter zo’n 17 tropische stormen ontstaan, waarvan 15 in de westelijke Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. Toch blijft zo’n verwachting erg lastig. Ook vorig jaar werd namelijk een vrij actief seizoen verwacht, maar verliep het allemaal uiteindelijk vrij rustig. In een rustig seizoen kan namelijk misschien één verwoestende orkaan ontstaan en in een heel actief seizoen 10 orkanen die het land niet bereiken.


Bronnen: Meteo Consult, KNMI, National Hurricane Center, AccuWeather
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 april 2010, 20:27 uur | Bericht #112058
Amerika verwacht deze zomer heel zware orkaan

Weerkundige diensten verwachten dat de Verenigde Staten of het Caraïbische gebied deze zomer zullen getroffen worden door een heel zware orkaan. Met warmer water in de Atlantische oceaan en een afzwakking van El Nino ligt het recept voor extreme storm in ieder geval klaar. Het orkaanseizoen begint op 1 juni aan de Amerikaanse kust. De kans dat er zich een orkaan met windsnelheden van meer dan 178 kilometer per uur zal vormen is 69 procent. Gemiddeld ligt dat jaarlijkse risico op 52 procent. Vooral Florida moet vrezen met een risico van 45 procent.



Ook de Amerikaanse Golfkust ligt in de gevarenzone. Daar bevinden zich de belangrijkste Amerikaanse olieraffinaderijen. De Caraïben zullen hoogstwaarschijnlijk door minstens één orkaan getroffen worden. Daar staat het percentage op 58 procent.

De lijst met namen voor de orkanen van 2010 ligt al klaar. De storm van het jaar zal dus één van de volgende namen krijgen: Alex, Bonnie, Colin, Danielle, Earl, Fiona, Gaston, Hermine, Igor, Julia, Karl, Lisa, Matthew, Nicole, Otto, Paula, Richard, Shary, Tomas, Virginie en Walter.

Bron De Morgen
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 mei 2010, 20:56 uur | Bericht #120395
Veel orkanen verwacht dit jaar

Het orkaanseizoen in het Atlantisch gebied kan deze zomer extreem hevig worden, zo heeft de Amerikaanse weerdienst NOAA laten weten. Er is 85 procent kans op een orkaanseizoen dat het gemiddelde overtreft. De weerdienst verwacht drie tot zeven orkanen met verwoestende kracht. Het gaat om wervelstormen van categorie 3 of hoger op de Saffir-Simpsonschaal met windsnelheden van minstens 178 kilometer per uur.

Hevige orkaanwind kan nog meer olie van het gezonken BP-platform naar de kwetsbare kusten en moerassen brengen, zo vrezen functionarissen in Louisiana. Er zouden nog tot 14 orkanen kunnen zijn waarbij de wind minstens 119 kilometer per uur haalt. In het vorige seizoen waren er drie orkanen, in 2008 waren er acht waarvan er vijf krachtig waren.

Het orkaanseizoen duurt van 1 juni tot 1 november.

Bron: Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 10:01 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
onweeer
Lid
Woonplaats: heeten
Berichten: 1066
Lid sinds: 22 nov. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 mei 2010, 10:07 uur | Bericht #120628
Dat word dan meer depressies voor ons
Onweer spotten natuurlijk ;)Sneeuw is BAD
Woonplaats: Hoorn
Berichten: 962
Lid sinds: 6 dec. 2009
29 mei 2010, 17:05 uur | Bericht #120762
Aanstaande dinsdag begint niet alleen de meteorologische zomer maar ook het ‘Atlantic Hurricane Season’. Volgens het Amerikaanse NOAA’s Climate Prediction Center, een divisie van de National Weather Service, wordt het een “active to extremeley active” orkanenseizoen. Men verwacht tussen 14 en 23 ‘Named Storms’ (tropische storm of orkaan) waarvan er tussen 8 en 14 tot een hurricane kunnen uitgroeien (gemiddelde windsnelheid 120 km/uur of meer) en tussen 3 en 7 de status “Major Hurricane” kunnen vergaren. We hebben het dan over klasse 3,4 of 5 op de Saffir-Simpson schaal.
Men baseert deze verwachting onder meer op het feit dat de sterke windschering, waardoor toppen van buienclusters worden afgerukt, vanwege een verdwijnende El Niño sterk is afgenomen. Verder uitzonderlijk (tot zelfs recordwarm) oceaanwater in onder meer de wateren nabij de Kaap Verdische eilanden.


@jan visser
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 135 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 135, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving over het hoge water door smeltwater".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden