Aardverschuivingen in het oosten van Uganda hebben aan meer dan dertig mensen het leven gekost. Ruim honderd mensen worden vermist. Dit heeft de chef van de plaatselijke politie dinsdag bekendgemaakt.
De aardverschuivingen deden zich in de nacht van maandag op dinsdag voor in de bergachtige regio Bududa, 275 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kampala. In het gebied doen zich vaker aardverschuivingen voor.
Bron: Nieuws.nl
Een aardverschuiving in het oosten van Uganda heeft aan zeker honderd mensen het leven gekost. Dat heeft minister Musa Ecweru dinsdag gezegd tegen de BBC. De aardverschuiving volgde na langdurige hevige regenval. Naar verluidt worden meer dan driehonderd mensen vermist. Een heel dorp in het district Bududa in de buurt van de berg Elgon zou zijn weggevaagd. Het gebied heeft vaker te kampen met aardverschuivingen, maar nooit vallen daarbij zoveel doden. Eerder werd nog gerept van 45 doden. Ecweru is naar het rampgebied afgereisd om te inventariseren welke hulp nodig is.
Bron: AD
Bij een aardverschuiving in Oeganda zijn zeker 55, maar waarschijnlijk enkele honderden doden gevallen. Dat hebben functionarissen in Kampala gezegd. De aardverschuiving trof een resem dorpen op de hellingen van Mount Elgon, in het bergachtige oosten van het Oost-Afrikaanse land. Officieel zijn, naargelang van de bron, 55 of 71 doden geteld, maar meer dan 300 mensen worden nog vermist en zijn allicht in de modderstroom omgekomen.
Stortregens
De aardverschuiving is het gevolg van de stortregens die het gebied aan de grens met Kenia teister(d)en. Door overvloedige regens veroorzaakte modderstromen komen in de streek wel vaker voor.
Bron Hln
Meer dan 300 mensen liggen nog bedolven onder de modder die op 1 maart drie dorpen in het oosten van Oeganda wegvaagde. Tot nog toe zijn 92 lichamen geborgen. Volgens experts blijft de regen aanhouden en moeten inwoners van laaggelegen dorpen in het hele land worden geëvacueerd. Terwijl de 14-jarige Isaac Wadyegere uit het dorpje Bundesi op school zat, verwoestte een stroom van modder en stenen van de Mount Elgon een deel van het gebouw. Hij vluchtte meteen naar huis, naar zijn ouders om tot de verschrikkelijke ontdekking te komen dat die er niet meer waren. "Mijn vader, moeder, broertjes en zusjes waren allemaal dood, het huis was bedolven onder modderlawines." Wadyegere woont nu in een opvangkamp van het Rode Kruis.
Reddingswerkers en soldaten zijn gestopt met het zoeken naar de 300 vermisten omdat ze besmet raakten met dysenterie. "Het werd te riskant voor ze", zegt Musa Ecweru, minister voor Rampenbestrijding. De regering heeft het gebied nu officieel tot massagraf verklaard.
Regen tot juni
Volgens experts moet het ergste nog komen. Een regionaal klimaatcentrum in Nairobi voorspelt dat de zware regens nog tot juni zullen aanhouden. De Malabarivier in het district Busia, nabij de Mount Elgon, is al buiten haar oevers getreden. De regering heeft bewoners van laaggelegen gebieden in de regio verzocht hun huizen te verlaten. Meer dan 300.000 mensen zullen naar verwachting vertrekken.
West-Oeganda
Ook het westen van het land is getroffen door aardverschuivingen. Honderden mensen in het district Kabale, aan de grens met Rwanda en Congo, zijn ontheemd. Het duurde een dag voordat reddingswerkers de enige toegangsweg naar de gemeentes Rubaya en Butanda weer begaanbaar hadden gemaakt. Het grootste probleem is veilig drinkwater, zegt Mark Choono, de noodhulpcoördinator van Unicef Oeganda. "We hebben water uitgedeeld om de uitbraak van ziekten te voorkomen." In Bududa, in het oosten, zijn al 60 gevallen van cholera gemeld.
Menselijke factoren
Volgens de geograaf Festus Bagoora is de ramp mede veroorzaakt door menselijke factoren. De grondlagen hechten minder goed door het weer, maar dat wordt in de hand gewerkt door mensen die alle natuurlijke begroeiing hebben weggehaald om plaats te maken voor hun akkers. Met de hevige regen zijn aardverschuivingen dan te verwachten. Bagoora had eerder met andere collega's gebieden in kaart gebracht die kwetsbaar zijn voor aardverschuivingen, zodat mensen zich elders konden vestigen. Maar daar werd door de Nationale Milieuautoriteit niets mee gedaan.
Bron Hln | Gewijzigd: 22 februari 2017, 15:21 uur, door Joyce.s