Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:53

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:53

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 16:57:14

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:03

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:01

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:00
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 maart 2010, 16:41 uur | Bericht #104053
Negen graden onderuit

Een voor de liefhebbers fraaie winter is afgelopen nacht tot een einde gekomen. Met het omslaan van de kalender naar 1 maart begon volgens de meteorologie het voorjaar. De overgang van februari naar maart geeft dit jaar geen scherpe breuk. De temperaturen liggen de komende dagen duidelijk onder normaal, met zeker tijdens de nacht en ochtend nog winterse koudetrekken.

De frisse start van de meteorologische lente staat in contrast met de zachte start van de afgelopen winter. In de eerste dagen van december kwamen de temperaturen overdag nog tussen 5 en 10 graden uit, en ook de nachten waren bovengemiddeld zacht. De omslag die volgde was echter zeer scherp en het contrast met de voorliggende negen maanden zeer groot.

Temperatuursanomalie, 31-daags voortschrijdend gemiddelde
Het meest sprekend is de hiernaast afgebeelde grafiek over de afgelopen 12 maanden. Daarin staat weergegeven het 31-daags voortschrijdend gemiddelde van de temperatuursafwijking ten opzichte van de klimatologische ‘normaal’. Dat houdt in dat voor elke dag tijdens de afgelopen 12 maanden de temperatuursafwijking ten opzichte van het klimatologisch gemiddelde is berekend. Maar dan niet alleen voor de dag zelf, maar ook de omliggende 30 dagen – dus inclusief zowel de 15 voorafgaande dagen als de 15 volgende dagen.


Het 31-daags gemiddelde van de afwijking ten opzichte van de klimatologische 'normaal' in De Bilt in de afgelopen 12 maanden. Na een normale tot warme/milde omstandigheden in de lente, zomer en herfst van 2009, sloeg de positieve afwijking in december snel om. Van 4 graden 'te warm' gingen we naar bijna 5 graden 'te koud'. Een verschil van bijna 9 graden. Een markante omslag.

Een kou-inval resulteert daardoor niet in het laagste punt in de grafiek, maar in de sterkste daling van de grafiek. De bijgaande grafiek is dan ook bedoeld inzicht te geven in langduriger afwijkingen in temperatuur, niet zozeer om de koudste dagen af te kunnen lezen.

Extreme overgang halverwege december
De scherpste daling van het 31-daags afwijkingsgemiddelde laat zich duidelijk zien. Dat gebeurde in de periode tussen 13 december en 24 december vorig jaar toen het kwik in De Bilt de middag op zijn hoogst iets boven het vriespunt uitkwam en het tijdens de nacht licht tot matig, een enkele keer streng vroor. Het 31-daags afwijkingsgemiddelde daalde van +4 naar bijna -5. Het zou niet de laatste vorstperiode zijn. Het meest opvallend echter waren de tussenliggende perioden: die waren in het geheel niet zacht. Het duurde tot vorige week voordat in De Bilt – en ook op veel andere plaatsen – weer eens rond 10 graden uitkwam. Zo zacht was het in maanden niet geweest.


De omslag was overal in Nederland nagenoeg even scherp. Zie bijvoorbeeld ook de temperatuursafwijkingen nabij Groningen (Eelde).


En de afwijkingen nabij Maastricht.


Den Helder. De matigende invloed van het zeewater temperde de tegenstellingen tussen de zachte en koude periode, maar het verschil van 7 graden in korte tijd in de decembermaand mag er nog steeds zijn.

Straalstroom uitzonderlijk zuidelijk
Vooral het totaal afwezig zijn van dat soort milde periodes maakte de afgelopen maanden bijzonder. Plaatsen we het in context dan is het verband tussen temperatuur en stromingspatroon meer dan duidelijk. Sinds de tweede decade van december bevond de straalstroom zich ter hoogte van Europa vrijwel onafgebroken veel zuidelijker dan gebruikelijk. De straalstroom – in grote lijnen de scheidslijn tussen koude en zachte lucht – zwabbert in de winter veelal dicht bij onze breedtegraad. Op die overgang bevinden zich de meest actieve slechtweergebieden en wordt bij lucht aangevoerd van boven de koutemperende oceaan en Noordzee. Met de stevige west-ooststroming daarbij hoog in de atmosfeer domineert, krijgen koude-uitbraken vrijwel geen kans.


Dit is een grafiek met het verloop van de minimumtemperatuur per dag tot nu toe in 2010 in De Bilt. De laatste dagen laten een stijging tot vaak iets boven de normaal zien. De komende periode zal het kwik daar weer meestal duidelijk onder liggen.


Dezelfde ontwikkeling gaan we naar verwachting zien voor de maximumtemperaturen, zij het aanvankelijk iets minder scherp.

Sinds de tweede decade van december ligt de straalstroom gemiddeld ter hoogte van de Middellandse Zee. Er zijn zelfs weken gewest, waarbij haar as boven de noordelijke Sahara lag. Het resultaat: overvloedige regenval in delen van het Middellandse Zeegebied. En wij diep in de koude lucht met aan de noordflanken van lagedrukgebieden met regelmaat aflandige (en dus koude) winden.

Omslag naar nieuw patroon op komst?
Een structurele omslag naar een normaler stromingspatroon is de afgelopen maanden dus niet voorgekomen. Pas in de loop van volgende week lijken de kaarten zich klaar te maken om herschud te worden. Inmiddels kennen we op deze manier al drie maanden achtereen met ondergemiddelde temperaturen. En ook maart start dus koud. Zo koud, dat het moeilijk zal worden de opgelopen achterstand weer in te lopen gedurende de rest van deze eerste lentemaand. Vier maanden op rij te koud, dat zou alweer lang geleden zijn. De laatste keer was de periode december 1995 tot en met maart 1996.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI (Min. V & W)
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
2 maart 2010, 14:20 uur | Bericht #104260
'Hoogezand-Sappemeer moet gladheid beter bestrijden'

Ouderenbond ANBO wil dat de gemeente Hoogezand-Sappemeer de strooiroutes wijzigt. Volgens de bond zijn diverse senioren deze winter in een isolement beland, omdat ze hun huis niet meer uit durfden. Bij extreme gladheid zou daarom meer gestrooid moeten worden in wijken, waar veel ouderen wonen, vindt de ANBO. De bond wil dat de gladheidsbestrijding een onderwerp wordt bij de college-onderhandelingen.

Bron: RTV Noord
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 maart 2010, 12:46 uur | Bericht #104496
Auto te water in Rottum

Een 26-jarige automobilist uit Bedum is dinsdag met de auto in de sloot beland. De man reed over de Hogeweg in Rottum. Door plaatselijke gladheid verloor hij in een bocht de controle over de auto en gleed achterstevoren de sloot in. De man kwam met de schrik vrij.

Bron DvhN

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 maart 2010, 17:01 uur | Bericht #104557
"Dooi slechts deels oorzaak van vele gaslekken"

De vele gaslekken die deze winter werden ontdekt, worden slechts gedeeltelijk verklaard door de dooi. Dat meldt Philippe Massart, woordvoerder van de Brusselse distributienetbeheerder Sibelga. Tijdens een korte dooiperiode wordt het water van de waterleidingen die beschadigd raakten door de vrieskou opnieuw vloeibaar. Hierdoor ontstaan er gaten in de bodem. "De gasleidingen worden dan niet meer ondersteund en dus bestaat er het risico op een lek", aldus de woordvoerder.



Werken aan wegennet
De echte vijand van de gasleidingen zijn de werken aan het wegennet. "De aannemers zijn door de wet verplicht om navraag te doen naar de toestand van alle leidingen die er zich bevinden. In veel gevallen wordt deze stap echter verwaarloosd", zo zegt Massart. Als de aannemers bij een leiding komen, mogen ze in theorie enkel met de hand verder graven. Er mogen dan geen machines meer gebruikt worden. Onder andere onwetendheid en de bezorgdheid voor de rendabiliteit zorgen ervoor dat bedrijven steeds vaker deze veiligheidsmaatregel negeren.

Het resultaat is dat werknemers regelmatig de leidingen raken, zonder ze te doorbreken. Hierdoor ontstaat er niet onmiddellijk een gaslek en wordt het vaak niet gemeld. De beschadiging kan echter enkele maanden of jaren later wel leiden tot een lek, aldus de woordvoerder.

Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:25 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 maart 2010, 08:15 uur | Bericht #104679
Opnieuw sneeuw verwacht

Wie door het zonnige weer van de afgelopen dagen dacht verlost te zijn van het winterse weer, komt bedrogen uit. Het KNMI verwacht donderdagnacht lichte sneeuw in het noorden en het westen van het land. Aan de kust wordt vooral natte sneeuw of regen verwacht. Vrijdag gaat de sneeuw in de loop van de middag overal over in natte sneeuw. Ook zaterdag wordt sneeuw verwacht. Daarna wordt het weer droog en zonnig. In de nacht blijft het voorlopig koud.

Bron Nieuws.nl
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 maart 2010, 10:31 uur | Bericht #104719
'NS onvoldoende voorbereid op winterweer'

De Nederlandse Spoorwegen (NS) is medeschuldig aan de chaos op het spoor in december. Samen met spoorwegbeheerder ProRail was het bedrijf onvoldoende voorbereid op het strenge winterweer. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van verkeersminister Camiel Eurlings. Zo blijkt voor het eerst dat de NS tussen 20 en 22 december meer dan de helft van alle treinen heeft geschrapt. Volgens de onderzoekers hebben beide ondernemingen na de winter van 2006 maatregelen genomen maar hadden deze amper effect.

Bron: AD
Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 maart 2010, 13:23 uur | Bericht #104738
Even weer winter

De afgelopen dagen scheen de zon volop. In de nachten vroor het licht, maar de zon en de opbloeiende sneeuwklokjes en krokussen creëerden een klein beetje lente-gevoel. Nu moeten we weer denken aan sneeuw. Het zonnige weer van de afgelopen week in combinatie met de hoge temperaturen aan het einde van februari heeft de natuur wakker geschud. De bloembollen beginnen zich snel te ontwikkelen en daarmee worden de tekenen van de naderende lente steeds sterker. En dat terwijl de afgelopen nachten toch ook steeds (enkele graden) vorst opleverden. Gelukkig kunnen de meeste bloembollen daar prima tegen.

Het fraaie weer hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Dit hoog heeft de wolken op laten lossen en dus kan de zon overdag flink wat uren maken. In de nachten zijn er ook weinig wolken, en dat betekent dat de temperatuur onder een heldere sterrenhemel steeds weer flink kan afkoelen.

Vrijdag trekt het hogedrukgebied iets naar het zuiden en daardoor wordt de weg vrij gemaakt voor een kleine depressie. Deze depressie ligt vandaag nog op het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan en trekt vrijdag via de Noordzee naar Denemarken.

In de weersverwachting hieronder is de omslag goed zichtbaar, met name in de neerslag en de zon/bewolking. De neerslag laat een scherpe piek zien in de periode van vrijdagmiddag tot zaterdagochtend. Daarvoor en daarna is het zo goed als droog. Ook de bewolking (grijze gebied) neemt in die periode scherp toe. Tot die tijd geeft de verwachting aan dat de lucht zo goed als wolkenvrij zal zijn. Ook na de passage van de neerslag keert de zon weer vol overtuiging terug, al zijn er dinsdag en woensdag ook weer wat meer wolkenvelden. De zondag ziet er echter zonovergoten uit.



De temperatuur ligt tijdens de passage van het neerslaggebied dicht bij nul. De koude lucht zorgt ervoor dat de neerslag niet alleen als regen gaat vallen, maar ook als (natte) sneeuw. Drenthe en Groningen maken de meeste kans op sneeuw, in het zuidwesten valt waarschijnlijk alleen regen. Hiermee wordt het lente-gevoel verdreven en beseffen we dat ook maart een wintermaand is.

Bron Weerplaza
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 maart 2010, 15:52 uur | Bericht #104782
Regen of sneeuw?

De afgelopen winter hebben we niet alleen relatief veel vorst gehad, ook viel er regelmatig sneeuw. Deze winter telde in totaal 41 landelijke sneeuwdagen. Sinds 1979 lag dit aantal dagen niet zo hoog. Net als altijd was ook deze winter pas op het laatste moment duidelijk waar, wanneer en hoeveel sneeuw er ging vallen. Op de eerste dag dat er sneeuw viel, 17 december, werden we vooral verrast door de grote hoeveelheid sneeuw in de noordelijke helft van het land en een paar dagen later (20 december) kreeg vooral een strook lopend van Zuid-Holland, via Noord-Brabant en Utrecht naar Gelderland met flinke sneeuwval te maken. Op veel plaatsen lag aan het eind van de dag 20 tot 25 cm sneeuw. Ook in januari en februari viel er nog geregeld sneeuw. Vooral in Noord-Holland stapelde de sneeuw zich soms goed op en verder kreeg het uiterste zuiden van Limburg halverwege februari nog een aardige sneeuwveeg mee.


Zaterdagochtend kan er in het zuidoosten op sommige plaatsen een papperig laagje sneeuw liggen. Het lijkt er nu op dat het niet veel zal voorstellen. Foto: Margreet van Vianen.

Het maken van een goede sneeuwverwachting is een behoorlijk lastige taak. Zo hebben wind, temperatuur en instraling behoorlijk wat invloed op de neerslagvorm. Een beetje extra wind zorgt ervoor dat de koude lucht gemengd wordt met wat zachtere lucht die eigenlijk altijd wel aanwezig is boven de Noordzee. Ook nu, na een vrij koude winter is de Noordzee nog altijd een graad of 3 a 4 en dat is ook vaak de temperatuur die de lucht aanneemt die zich boven het zeewater bevind. Door menging warmt de lucht in de kustprovincies vaak net iets teveel op waardoor sneeuw net boven het aardoppervlak overgaat in regen.

Wat in deze tijd van het jaar ook meespeelt, is de instraling van de zon. De afgelopen dagen was dat al heel goed te merken. In de zon en uit de wind voelt het al een beetje lenteachtig aan. Terwijl de afgelopen nachten het kwik landinwaarts naar 4 of 5 graden onder nul daalde, zorgde de zon er in de ochtend voor dat de temperatuur al heel snel boven nul uitkwam. Zelfs bij bewolkt weer heeft de zon in deze tijd van het jaar al behoorlijk wat invloed waardoor neerslag in de ochtend nog als sneeuw kan vallen, maar ’s middags gewoon vloeibaar is.

Lastige situatie
Naast de factoren wind, temperatuur en instraling is voor morgen ook de precieze positie van het lagedrukgebied van groot belang. De positie is namelijk doorslaggevend voor de windrichting (over relatief koud land of juist over warmer zeewater), maar ook de timing van het neerslaggebied. Komt de depressie midden op de dag over, dan valt er voornamelijk regen. Op dat moment heeft de temperatuur zijn maximale waarden bereikt waardoor regen de meest logische neerslagvorm is. Een vertraging zorgt voor neerslag in de avonduren en op dat moment is van instraling geen sprake. De neerslag kan dan transformeren in sneeuw. Komt de neerslag vroeger, dan is er nog veel koude lucht aanwezig na een nacht met overwegend lichte vorst. Ook dan lijkt sneeuw de meest logische neerslagvorm.

Merendeel regen
De laatste computerberekeningen geven aan dat het lagedrukgebied ons land bereikt tijdens de dagperiode en dat daardoor een groot deel van de neerslag als regen gaat vallen. Misschien dat aan de kop van het neerslaggebied nog een paar winterse buitjes zitten die al komende nacht over het land schuiven, maar dat levert slechts lokaal wat (natte) sneeuw op. Omdat de neerslagzone in de avonduren ons land nog niet heeft verlaten, en omdat op dat moment de wind draait naar het oosten, is het goed mogelijk dat er morgenavond langs de oostgrens toch weer wat (natte) sneeuw gaat vallen. Of dat ook direct gladheid gaat veroorzaken is nog maar de vraag. De kans is groot dat de wegen sneeuwvrij blijven en dat vooral natuurgrond (grasveld, akkers etc.) bedekt wordt door een drapperig sneeuwlaagje. De wegen hebben overdag aardig wat warmte opgenomen en dat is in de avonduren niet direct verdwenen. Natuurgrond koelt over het algemeen veel sneller af.


De verwachting voor zaterdag 01 uur lokale tijd. Het lagedrukgebied ligt boven het noordwesten van Duitsland. De kleuren geven aan waar sneeuw valt. Vooral in Duitsland, de Ardennen en de Alpen gaat sneeuw van betekenis vallen, maar ook langs de oostgrens is wat sneeuw mogelijk. Eventuele sneeuwbuitjes kunnen morgenochtend in het midden van het land ook een heel klein beetje sneeuw achter laten (< 0,5 cm).


De berekeningen van het UKMO model voor zaterdag 01 uur zijn vrijwel gelijk aan die van het ECMWF. Ook daar zien we dat de sneeuw vooral ten zuiden en oosten van ons land wordt berekend.


De nacht naar zondag wordt overigens een koude met lokaal matige vorst. Boven de sneeuw in Duitsland is komt het gemakkelijk tot strenge vorst.

Daarna nog steeds geen zich op lenteweer
Afgelopen dinsdag waren de berekeningen voor vrijdag veel sneeuwrijker met zelfs de mogelijkheid dat er zaterdagochtend op veel plaatsen een aardig laagje sneeuw zou liggen. De berekeningen van het Amerikaanse weermodel waren veel minder winters, maar elke keer dat dit model met nieuwe berekeningen kwam, wisselde de uitkomst enorm. Waar de modellen het voorlopig wel over eens zijn is het feit dat er nog geen zicht op een lentedoorbraak is. Gelukkig breekt zaterdagmiddag de zon alweer goed door en zondag belooft een zonnige maartdag te worden. Uit de wind en in de volle zon is dan toch weer sprake van een vleugje lente!


Bron: Meteo Consult, UKMO en ECMWF.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 maart 2010, 09:42 uur | Bericht #104915
Winters weekend: weer sneeuw op komst

Het einde van kou en sneeuw is nog niet in zicht. De komende dagen gaat het weer flink sneeuwen, pakken van vijf tot tien centimeter dik. De afgelopen dagen leek het weer wat warmer te worden, maar daar komt dit weekend een einde aan.

Sneeuw
In het hele land worden regen- en (natte) sneeuwbuien verwacht. In de loop van de dag zal het vooral regenen. Later vandaag gaat het sneeuwen. In het binnenland kan vijf tot tien centimeter sneeuw vallen. Volgende week vriest het 's nachts en wordt het overdag weer flink koud.

Bron Elsevier
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
6 maart 2010, 17:03 uur | Bericht #105303
Weer skiweekend in Oostkantons

Er wordt opnieuw geskied in de Oostkantons. Enkele pistes zijn weer open. Die waren sinds 23 februari gesloten, maar zijn vandaag weer opengegaan.

Tot 20 centimeter sneeuw
Drie langlaufpistes - die van Baraque Michel en van Mont Spinette in Malmédy en die van Rodt in Sankt-Vith - evenals de piste voor alpijns skiën van Ovifat zullen het ganse weekend toegankelijk zijn ten gevolge van de overvloedige sneeuwval van gisteravond.

De dienst voor toerisme van Malmedy stelt dat de kwaliteit van de sneeuw uitstekend is en dat de dikte van de sneeuwlaag varieert tussen 10 en 20 cm.

Bron: HLN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 maart 2010, 17:23 uur | Bericht #105308
Winter even terug in Nederland

Hoewel vrijwel iedereen er wel tabak van heeft, is de winter gisteren en de afgelopen nacht toch weer even in Nederland teruggekeerd. Nu waren de nachten al een tijdje koud, maar de afgelopen twee dagen kwam daar ook weer sneeuwval bij.

Gisteren kwam daar, toen het weer in Nederland onder invloed raakte van een klein lagedrukgebied dat vanaf de Noordzee naar het zuidoosten trok, vooral in het noordoosten en oosten nieuwe sneeuw bij. Hier en daar werd het tijdelijk wit en in het oosten van Drenthe en van Groningen bleef uiteindelijk ook een laagje van tussen 1 en 4 centimeter liggen. Elders bleef het bij wat restjes, maar op de meeste plaatsen lag helemaal niets en viel de neerslag grotendeels in de vorm van regen. Zo tussen 5 en 10 millimeter kwam daarbij omlaag.


Sneeuw, gisteren bij De Kiel in Drenthe. Het werd er weer helemaal wit. Foto: Karin Broekhujsen.

Koers lagedrukgebiedje
Het lagedrukgebiedje volgde uiteindelijk een koers over het westen van Duitsland naar het zuidoosten. Eerder vorige week bestond nog enige onduidelijkheid over die koers. Met name het Europese model (ECMWF) tekende enige tijd een andere route in, die de kern van het lagedrukgebied west van Nederland langs naar het zuiden zou brengen. Zou dat de koers zijn geworden, dan had heel Nederland een laag sneeuw gekregen. Nu viel die sneeuw in Duitsland, waar ze toch al zo’n sneeuwrijke winter meemaken. Ook Denemarken kreeg weer aanvulling. Daar was in het noorden de sneeuw van de laatste winter zelfs nog niet weggesmolten. Op de satellietfoto naast dit verhaal is het sneeuwgebied in Duitsland mooi te zien. De Nederlandse grens vormt op veel plaatsen ook de sneeuwgrens. Alleen het oosten van Drenthe en van Groningen springen er door het sneeuwlaagje wel relatie wit uit.


Het lagedrukgebied, dat gisteren en de afgelopen nacht regen, sneeuw en wind veroorzaakte, en dat uiteindelijk de winter weer naar Nederland terugbracht, op de weerkaart van de afgelopen nacht. Dit is de situatie net na middernacht. Vooral in het Waddengebied werd op dat moment veel wind berekend. Die kwam er daadwerkelijk. Even trok de wind er aan tot een volle windkracht 8 met windvlagen tot maximaal 85 kilometer per uur.

Behalve neerslag bracht het lagedrukgebied ook een windveld met zich mee. Gistermiddag waaide het op veel plaatsen al stevig uit richtingen tussen west en noordwest. De sterkste wind deed zich in de uren na middernacht voor toen een vore van lage druk, horend bij het lagedrukgebied, dat toen al lang en breed boven Duitsland lag, over ons land naar het zuiden trok. Vooral op het moment dat de wind van noordwest naar noordoost draaide, haalde hij even flink uit. In het Waddengebied kwam korte tijd een volle windkracht 8 te staan met als maximale uithaal een windstoot van 85 kilometer per uur op de Vliehors op Vlieland. Later in de nacht nam de wind weer snel af, maar bleef overal toch een straffe noordooster over.


Op de satellietfoto van vanochtend is goed te zien hoe er vooral in Duitsland sneeuw lag. In Nederland doen alleen het oosten van Groningen en Drenthe nog mee. Had het voor de sneeuwval verantwoordelijke lagedrukgebied een westelijker koers gevolgd, zoals eerder deze week nog de verwachting was, dan was ook heel Nederland onder een sneeuwlaag terechtgekomen.

Koud weekend
Het laatste dat opviel, toen de wind eenmaal draaide, was de daling van de temperatuur. Zorgde de westelijke wind gisteren overdag nog voor maximumtemperaturen tussen 4 en 6 graden, tijdens de sneeuwval in het noordoosten en oosten kwam het kwik al dichtbij nul uit. Toen de wind noordoostelijk was geworden, daalde de temperatuur snel tot beneden het vriespunt, zelfs op plaatsen in het midden en oosten waar op het moment van de daling nog bewolking hing. In de opklaringen, die snel achter het gebied met bewolking aan kwamen, duikelde het kwik in het noordoosten (boven de sneeuw) nog tot rond 4 graden onder het vriespunt. En ondanks het feit dat vandaag de zon scheen (uiteindelijk overal) liepen de temperaturen maar heel traag op. Om een uur vanmiddag lag de temperatuur in Nieuw Beerta nog onder nul.


De zon breekt door terwijl de laatste wolken in Brabant wegtrekken. Foto, genomen in de buurt van Wernhout door Corina Magielse.

De rest van dit weekend staat het weer in Nederland onder invloed van een hogedrukgebied, waarvan het centrum over de Noordzee, langzaam naar het zuiden trekt. Tot en met morgenavond is het op de meeste plaatsen helder. Verder waait er een koude noordoostelijke wind die heel geleidelijk in kracht afneemt. Vanavond en de komende nacht gaan de temperaturen snel omlaag. Op veel plaatsen gaat het matig vriezen met minimumtemperaturen tussen -5 en -8 graden. Morgen overdag wordt het in de zon opnieuw niet warmer dan 3 of 4 graden.

Volgende week: nog geen lente
Ook begin volgende week blijft het hogedrukgebied van belang voor het weer bij ons. Wel zorgt een kleine verplaatsing van het zwaartepunt ervoor dat de wind op maandag tijdelijk noordelijk wordt. Daardoor kan een storing, die om het hogedrukgebied heen naar het zuiden trekt, in afgezwakte vorm onze omgeving bereiken. In de nacht naar maandag levert die al een toename van de bewolking op, later in de nacht en maandagochtend vroeg gevolgd door een beetje sneeuw, later op maandag ook wat regen. Vooral in het zuiden kan het in de nacht nog een keer matig vriezen. Overdag stijgt het kwik tot ongeveer 5 graden. Na maandag wordt de wind weer noordoostelijk en gaat opnieuw de zon vaker schijnen. In de nachten blijft het licht, lokaal matig vriezen. Overdag komt het kwik steeds rond 5 of 6 graden boven nul uit.

Bron: Meteo Consult.

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 maart 2010, 14:30 uur | Bericht #105628
Alweer sneeuw!

Koning winter weet maar van geen wijken. Was het tijdens het afgelopen weekeinde nog zonovergoten, vandaag werden veel mensen wakker in een witte wereld. De grote vraag is dan ook of de winter zich de komende dagen wel laat verdrijven. Kortom, keert de zon terug, wordt het koud, of kunnen we nog meer winterse neerslag verwachten?

Wat was het dit weekeinde op veel plaatsen prachtig weer. De zon scheen volop en dat was voor veel mensen reden om in de buitenlucht te genieten van dit lenteachtige weer. Alhoewel, eenmaal buiten bleek het door de schrale noordoostenwind vooral zaterdag wel erg koud aan te voelen. De maximumtemperatuur bedroeg zo’n 3 graden, maar voor het gevoel was het veel en veel kouder. Uit de wind en in de zon was het echter echt genieten.


Onder invloed van dat warmtefront werd Nederland vandaag wakker in een witte wereld. Foto: Ria Luttikhold-Lurvink.

Totaal andere koek
Vanmorgen zag het er totaal anders uit. De bewolking overheerste en ook trok een sneeuwstoring van noord naar zuid over ons land. Dit had, hoe kan het ook anders, grote gevolgen voor de ochtendspits. De totale filelengte was ruim 300 kilometer, terwijl dit volgens de VerkeersInformatieDienst normaal zo’n 250 kilometer is. Met 20 tot 25 kilometer voerden de A12 en de A28 de lijst met langste files aan. Volgens onze vrijwillige waarnemers, is er op de meeste plaatsen een centimeter gevallen. In een aantal gevallen is het sneeuwdek dikker. De meeste sneeuw wordt gerapporteerd door Hans Rikhof uit Enschede. Zijn meting van vanmorgen 7 uur kwam uit op 3 centimeter.

Tegenstellingen
Het zonovergoten weer van het afgelopen weekeinde had alles te maken met een hogedrukgebied. De kern van dit systeem lag net ten noordwesten van ons land. Inmiddels is het mooiweergebied naar het westen opgeschoven. Hierdoor kan een warmtefront ons land schampen en dat is dan ook de veroorzaker van de sneeuwval geweest. In een groot deel van het land keert de zon morgen echter weer terug. Voor de tweede keer een dag met een weerbeeld dat totaal tegengesteld is aan het weerbeeld van de dag ervoor. Maar ook binnen ons land zelf zien we tegenstellingen. Op veel plaatsen is er een hoofdrol weggelegd voor de zon. Dat is zowel morgen als woensdag het geval, maar dan niet in het hele land.


Het zonnige weer had alles te maken met een hogedrukgebied. Op de weerkaart van vandaag (maandag) is dat systeem met zijn kern naar Schotland verschoven. Hierdoor krijgen wij deels te maken met het warmtefront dat ten noordoosten van ons land langs trekt.

Inversie
In het noorden en noordwesten hebben we beide dagen te maken met wolkenvelden. Deze drijven vanaf de Noordzee binnen en kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Dit heeft alles te maken met een inversie, die nabij de kern van het hogedrukgebied aanwezig is. Een inversie is een luchtlaag op enige hoogte in de atmosfeer waarin de luchtvochtigheid en temperatuur ineens anders zijn, dan in de luchtlagen eronder. We kunnen dit het beste illustreren met behulp van het diagram dat u naast dit verhaal ziet staan. Hierin ziet u twee rode lijnen lopen. De linkerlijn geeft de dauwpuntstemperatuur (de temperatuur waarop de luchtvochtigheid 100 procent is) aan en de rechterlijn de daadwerkelijke temperatuur van de lucht.


De zon gaat morgen en woensdag niet overal schijnen. In het noorden en noordwesten heeft men te maken met hardnekkige wolkenvelden. In dit diagram van Leeuwarden is dat goed te zien.

Geen uitwisseling tussen de luchtlagen
Hoe verder deze lijnen uit elkaar liggen, hoe droger de lucht. Op zo’n 300 meter boven het aardoppervlak liggen de lijnen erg dicht bij elkaar. Dit geeft aan dat de wolkenvelden zich op dit niveau bevinden. Hier is de luchttemperatuur immers gelijk aan de dauwpuntstemperatuur. De luchtvochtigheid is 100 procent, waardoor waterdamp condenseert en wolken ontstaan. Vanaf ruim 600 meter lopen de lijnen uit elkaar. De lucht wordt hier warmer en droger (de temperatuur kunt u aflezen op de horizontale as, een curve naar rechts betekend dus een hogere temperatuur), waardoor er daar van bewolking geen sprake meer is.

Omdat luchtsoorten met een verschillende temperatuur en/of luchtvochtigheid moeite hebben om met elkaar te mengen, zullen deze twee luchtlagen op hun plaats blijven. Het gevolg is dan ook dat de koudere en vochtigere luchtlaag met de wolkenvelden niet verandert. Er vindt geen uitwisseling plaats tussen enerzijds de koude en vochtige luchtlaag (met de wolkenvelden) en de anderzijds hoger gelegen luchtlaag die warmer en droger is. Hierdoor blijft het in het noorden en noordwesten bewolkt, terwijl het dieper landinwaarts (verder bij het hogedrukgebied vandaan) zonniger is.


Morgen en woensdag is er op veel plaatsen weer een hoofdrol weggelegd voor de zon. Dat heeft wel tot gevolg dat het ’s nachts onder de heldere hemel koud kan worden met lichte tot matige vorst. Hier ziet u de minimumtemperaturen die komende nacht verwacht worden.

Verdere vooruitzichten?
Later deze week lijken de hardnekkige wolkenvelden zich vanuit het noordoosten over het land uit te breiden. In eerste instantie geeft dat op de meeste plaatsen geen aanleiding tot neerslag. Vanaf zondag wordt een iets opener weerbeeld verwacht, maar er kan dan ook een winterse bui vallen.

Bronnen: Meteo Consult en VerkeersInformatieDienst.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 maart 2010, 11:59 uur | Bericht #106043
2010 warmt nog niet echt op

Veel mensen hopen op een aanvang van de lente. Op zich gaan we natuurlijk de goede kant op en de laatste dagen is er al flink wat zon op de meeste plaatsen. Maar de temperatuur blijft achter. En de temperatuur blijft eigenlijk al een groot deel van het jaar flink achter. De maanden januari en februari zijn apart al beschreven. In het grafiekje zijn de temperaturen samengevoegd en de eerste dagen van maart toegevoegd. Daaruit blijkt dat over de hele linie 2010 behoorlijk koud is. De gemiddelde maximumtemperatuur tussen 1 januari en 9 maart is normaal gesproken 5,2 graden, maar dit jaar komen we nog niet verder dan 3,3. We leven gemiddeld dus al ruim twee maanden meer bijna 2 graden onder onze stand. Wat minimum betreft zijn de verschillen iets minder groot, maar ook de nachten zijn duidelijk te koud. Normaal komen we met het gemiddeld minimum op -0,7 graden uit en nu zitten we op -2,3.



Natuurlijk is het niet alle dagen zo koud geweest. Een wat minder zachte periode van enkele dagen komen we tegen tussen 15 en 22 januari, in begin februari en tijdens de laatste dagen van februari. In de lange termijn verwachting kunnen we zien dat na een koude start van maart, de temperatuur nu langzaam uit het dal begint te klimmen. Maar een duidelijke 10+ durf ik nog niet in mijn mond te nemen. Dat we de achterstand, wat temperatuur van dit jaar betreft, snel gaan inlopen is dan ook niet realistisch.



Bron Weerplaza
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
10 maart 2010, 16:39 uur | Bericht #106095
Winter wordt 686 grazers Oostvaardersplassen fataal

Mede door de strenge winter zijn dit jaar 686 paarden, runderen en herten doodgegaan in het gebied bij de Oostvaardersplassen. Dat is ruim zeventien procent van de grazende populatie in het natuurgebied, terwijl rekening werd gehouden met dertig procent. Dat meldt minister van LNV Gerda Verburg (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Op 1 januari waren er 548 heckrunderen, 1171 konikpaarden en 2172 edelherten in het gebied aan het IJsselmeer in Flevoland. Hiervan overleefden er respectievelijk 46, 190 en 450 de eerste drie maanden van 2010 niet.

Het ministerie hield rekening met een uitvalpercentage tot dertig procent. Mogelijk betekent dit dat populaties robuuster worden op basis van natuurlijke selectie, schrijft Verburg. Boswachters hebben dieren die gewond, ziek of door hun vetreserves heen waren gedood.

Dinsdag besloot de Tweede Kamer op initiatief van het CDA binnenkort een spoeddebat te houden over de situatie in de Oostvaardersplassen. CDA-Kamerleden bezochten het gebied afgelopen weekeinde. Zij zijn zich 'rotgeschrokken', zei CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel. "Tientallen uitgemergelde dieren zijn op zoek naar een laatste restje voedsel." De partij wil dat ze worden bijgevoerd.

Bron: Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 maart 2010, 07:47 uur | Bericht #106176
Tien procent meer doden door strenge winter

In de laatste twee weken van december zijn er 1.637 85-plussers overleden. Dat zijn er 179 (+12 procent) meer dan gemiddeld in dezelfde periode de voorbije vijf jaar. Ook na de tweede winterprik stierven veel ouderen, wat de sterftegevallen van bejaarden tijdens de hele winter optrekt tot 10 procent meer dan normaal. Dat schrijft het Laatste Nieuws.

In de tweede week van januari, net na de tweede koudegolf, is er zelfs een stijging van 16,5 procent sterftegevallen in vergelijking met het gemiddelde aantal. Ook in de groep van de 65- tot 84-jarigen is een verhoging merkbaar, maar dan minder fel uitgesproken.

"Vorig jaar heeft de griep een zware tol geeist, dit jaar de koude", zegt epidemiologe Françoise Wuillaume van het WIV. "Elders in Europa zullen de cijfers vergelijkbaar zijn. Daar was de winter ook erg streng."

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 maart 2010, 08:29 uur | Bericht #106179
Vorstschade wordt niet erkend als landbouwramp

De vorstschade van de nieuwjaarsperiode wordt niet erkend als landbouwramp. Dat verduidelijkt senator Ann Somers (Open Vld) vandaag.

"De vorstschade heeft afgelopen winter veel schade aangericht aan fruitplantages, veldgroenten, in de boomkwekerij- en de sierteeltsector. Dat is zeker het geval in Limburg, waar temperaturen van -20 graden aan de grond werden gemeten," zegt Ann Somers. Toch vindt landbouwminister Sabine Laruelle (MR) dat niet aan de vereiste criteria is voldaan om deze vorstperiode te erkennen als landbouwramp.

Het Rampenfonds komt alleen in actie als de terugkeerperiode van extreme weerstoestanden groter is dan 20 jaar, als de totale schade hoger ligt dan 1,24 miljoen euro, en als de gemiddelde schade per dossier hoger is dan 5.580 euro. Daarnaast kan pas staatssteun verleend worden als de vernieling meer bedraagt dan 30 pct van de gemiddelde jaarlijkse productie.

Bron Hln

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 maart 2010, 13:51 uur | Bericht #106430
Koude lucht in Zuid-Limburg

Met de afgelopen dagen flink wat ruimte voor de zon begon bij veel mensen het lentegevoel alweer volop te kriebelen. Helemaal op plekken waar de wind ver te zoeken was, voelde je de kracht van de zon goed en met daarbij temperaturen die opliepen tot lokaal 6 graden leek de lente gevoelsmatig al steeds dichterbij te komen. Toch was dat niet overal in Nederland zo. In het zuiden van Limburg werd het donderdag namelijk niet warmer dan 1,5 graad en ook was de zon in die hoek van het land amper te bekennen. Een dikke laag bewolking met af en toe ook wat lichte sneeuw of motsneeuw kenmerkten daar de dag. Een groot, maar ook eigenaardig verschil met de rest van het land.

Al enkele dagen hebben we te maken met een hogedrukgebied ten westen van ons en af en toe heeft deze de neiging om iets verder naar het oosten uit te breiden. Op die dagen was er de afgelopen dagen flink wat ruimte voor de zon, maar schuift het hogedrukgebied net als vandaag – vrijdag - net iets verder westwaarts, dan krijgen wolkenvelden al snel de overhand. Gisteren lag een uitloper van dat hogedrukgebied deels boven Nederland en daarmee kwam vooral ’s middags toch geregeld de zon tevoorschijn.

Het zuiden van Limburg lag net aan de zuidelijke flank van deze uitloper en ook daar liep de temperatuur in de ochtend gelijkmatig met de rest van het land op tot aan het vriespunt. In de loop van de middag bewoog die rug, zoals we zo’n uitloper van een hogedrukgebied noemen, heel langzaam naar het noorden en daarmee kwam een deel van Limburg ineens in een stuk koudere lucht te zitten.


Het luchtdrukpatroon van donderdagmiddag om 12 uur . Een rug van hogedruk ligt vanuit het westen tot over ons land. Limburg ligt net op de grens en daar stroomde 's middags een stuk koudere lucht binnen.

Koude lucht vanaf de Oostzee
Zoals eerder in deze rubriek geschreven is in deze winter een vrij groot deel van de Oostzee en de Baltische Zee dichtgevroren. De lucht die over deze ijsvlaktes heen waait, warmt niet op en met gisteren een noordoostelijke wind bleef het op diverse plaatsen in Duitsland dan ook de hele dag bijzonder koud met middagtemperaturen van 1 a 2 graden onder nul. Het zuiden van Limburg lag precies in het verlengde van deze strook koude lucht, waardoor de temperatuur gedurende de middag geleidelijk weer omlaag ging en zelfs weer even uitkwam onder het vriespunt.


Op deze kaart kun je goed zien dat het zuiden van Limburg koude lucht vanaf de Oostzee aangevoerd kreeg en dat deze in Duitsland vrijwel geen kans kreeg om op te warmen.

Koude plaklaag
Bovendien ligt er op verschillende plaatsen in Duitsland nog een laagje sneeuw dat de opwarming van de lucht erboven niet ten goede komt. We hebben in zo’n situatie te maken met een zogeheten koude plaklaag. De koude lucht die boven de sneeuw hangt, is ‘zwaarder’ dan de relatief ‘warmere’ lucht daarboven en is daardoor dus vrij lastig in beweging te krijgen. De lucht die echter weer over die koude plaklaag heen waait, warmt daardoor ook bijna niet op.

Isolerende wolkenlaag
Een andere reden waardoor de lucht vrijwel niet opwarmde was de stratusbewolking – laaghangende aaneengesloten bewolking – die precies op de as van het hogedrukgebied hing. Zoals eerder beschreven lag deze grens in de middag precies over het zuiden van Limburg. Deze laag met bewolking werkt isolerend en de koude lucht die daaronder hangt, krijgt daardoor weer amper kans op te warmen.

Bovendien wordt door de bewolking ook de opwarming door de zon tegen gegaan. Wel komt er een beetje zonnestraling door de wolkenlaag heen en dat zagen we gisteren ook. In Brabant scheen de zon ’s middags geregeld en in de regio Maastricht was het de hele dag bewolkt, maar de hoeveelheid straling die opgevangen werd was vrijwel gelijk. Uiteindelijk werd toch bijna 5 graden verschil in de temperatuur gemeten. In Gilze-Rijen kwam de maximumtemperatuur uit op 5,9 graden en in Maastricht op slechts 1,5 graden.


De maximumtemperatuur varieerde dan ook nogal. In Maastricht werd het maximaal 1,5 graden en in Brabant werd het ongeveer 6 graden. In De Kooy in Noord-Holland werd de hoogste temperatuur gemeten met 7,0 graden.

Koude aanvoer
Het zuidelijkste puntje van Nederland lag gisteren dus simpelweg net op een andere (koude) lucht aanvoer route. Door het naar het noorden schuiven van die rug, kwam juist dit deel van het land in een koude luchtstroom vanaf de Oostzee die onderweg op geen enkele manier kans zag om op te warmen, terwijl de rest van het land uiteindelijk een aanvoer vanaf zee kreeg en dus veel warmer werd. De winter laat dus nog steeds af en toe van zich horen, al was het in dit geval zeer lokaal.

Sneeuwval
Winters was het gisteren in Zuid-Limburg niet alleen door de kou, maar ook door de (mot)sneeuw die er lokaal viel. Net als in Duitsland hing in Limburg ook een dikke laag met koude lucht boven het aardoppervlak en de relatief zachtere lucht die vanuit andere hoeken een poging deed om ook daar terrein te winnen, werd hierdoor iets omhoog gedrukt (koude lucht is zwaarder dan warme lucht). Hierdoor ontstonden er door lichte optilling net een paar buitjes en met die kou was dat vooral in de vorm van wat lichte sneeuw en motsneeuw.

Bron: Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 maart 2010, 20:27 uur | Bericht #108564
Winter was niet uitzonderlijk koud

De meteorologische winter van 2010 (van 1 december tot 28 of 29 februari) was niet erg uitzonderlijk qua lage temperaturen. Het gemiddelde van het trimester bedraagt 1,8°C terwijl het normale gemiddelde op 3,5°C staat. De koudste winter dateert van 1963 met een gemiddelde van -2°C. Volgens Marc Vandiepenbeeck, klimatoloog bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI), heeft het "contrast met de warmere winters van de afgelopen jaren" ervoor gezorgd dat de winter extra koud aanvoelde.



Lange winter
De gemiddelde temperaturen bedroegen 2,9°C in december 2009, 0,1°C in januari en 2,5°C in februari. Volgens Vandiepenbeeck is het dus niet zo'n strenge winter geweest. "Het feit dat februari somberder was dan normaal, heeft de indruk gewekt dat het een lange winter was." Het aantal uren zonneschijn bedroeg slechts 28 uren en 53 minuten terwijl het normale gemiddelde 76 uren zonneschijn bedraagt. Ook de 31 dagen sneeuw hebben bijgedragen aan het gevoel dat het een erg koude winter was.

Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:25 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
29 maart 2010, 11:24 uur | Bericht #109622
Weer winter in aantocht

De volgende dagen krijgen we veel regen over ons heen. Vanaf woensdag wordt het ook kouder. In Vlaanderen schommelen de temperaturen overdag rond de negen graden. Het KMI voorspelt dat in de Ardennen de minima rond het vriespunt zullen schommelen. De kans op winterse neerslag is er groot. Het gaat dan vooral om smeltende sneeuw en hagel.

Groot-Brittannië

Ook in Groot-Brittannië zien de verwachtingen er niet zo goed uit. In het noorden van het land kan er op dinsdag en woensdag sneeuw vallen. Maar Britse weerkundigen zeggen dat dit niet zo abnormaal is voor de tijd van het jaar. Op de warme zomer die vorige week voorspeld werd, is het nog even wachten.

Bron Nieuwsblad
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
30 maart 2010, 11:08 uur | Bericht #109768
Acht keer meer ongelukken door gladheid

De afgelopen winter zijn 36.000 mensen terechtgekomen op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Dat zijn er acht keer zo veel als gemiddeld in de afgelopen vijf jaar. Dat meldde de Stichting Consument en Veiligheid dinsdag. Ruim driekwart van de slachtoffers was uitgegleden op straat. Meer dan de helft had een botbreuk opgelopen. 15 procent van de pechvogels moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Zeker drie mensen kwamen als gevolg van hun val te overlijden.

De directe medische kosten worden geraamd op in totaal 90 miljoen euro. De kosten als gevolg van arbeidsverzuim bedragen naar schatting 130 miljoen euro. Dat betekent volgens de stichting dat ongelukken door gladheid in totaal 220 miljoen euro hebben gekost. Consument en Veiligheid vindt dat gemeenten hun beleid om wegen en straten sneeuw- en ijsvrij te houden, nog eens kritisch moeten bekijken om het aantal ongevallen in de toekomst te beperken. Vooral stoepen en fietspaden verdienen meer aandacht, aldus de stichting.

© ANP
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.561 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 90 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 90, lezen 6 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 16".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden