De laatste maand van de meteorologische winter sloot waardig af. Was het in december en januari al te koud voor de tijd van het jaar, ook in februari leefden we onder onze stand. Er zaten wel flinke verschillen in het weer. De eerste dagen van de maand zag het er lang niet overal winters uit. De winterkou werd even op een zijspoor gezet, wat op de 2de gepaard ging met behoorlijk wat regen. In De Bilt viel 18mm, het was zo'n beetje de natste plek in Nederland. Daarna probeerde de winter terug te komen, maar slaagde er niet direct in. Het resulteerde op de 4de in een waarschuwing voor extreem weer (van het KNMI). Er trok ijzel over het land. Maar omdat het in de nacht gebeurde hebben weinig mensen er echt last van gehad. Rond de ochtendspits waren alle problemen al weer voorbij.
Tot de 7de dooide het in grote delen van het land. We bevonden ons in het grensgebied tussen kou en stevige dooi. Hierdoor was het soms behoorlijk mistig. In het zuidwesten van het land was het vooral 6 februari vrijwel de hele dag een grijze en mistige boel. Af en toe viel er ook wat motregen, maar de hoeveelheden neerslag waren niet groot.
In de loop van 7 februari stroomde de koude lucht weer terug over het land. In de periode van de 8ste tot en met de 17de lag de gemiddelde dagtemperatuur onder het vriespunt en konden we weer punten bijschijven bij het Hellman-getal. In deze periode zaten 5 ijsdagen, een dag waarop de temperatuur helemaal niet boven nul komt. Landelijk gezien waren de verschillen in dit tijdvak heel groot. In het zuidwesten vroor het vaak maar 2 graden, terwijl het kwik in het oosten en noordoosten soms onder de -10 dook. Oh ja, je raakt er bijna aan gewend, maar er viel ook weer flink wat sneeuw. Op 10 februari viel in een groot deel van het land 1 tot 10 centimeter.
De laatste 10 dagen van de maand leverde minder koud weer op. In de nacht vroor het nog wel een enkele keer, overdag warmde het flink op. In het midden en zuiden van het land kwam de temperatuur soms boven de 10 graden uit. Het noorden daarentegen had veel lagere maxima. Neem bijvoorbeeld de 22ste. Toen haalde Terschelling maar 2,3°C, terwijl het in Maastricht 12,4°C werd.
En zo leek de maand langzaam naar het einde te kwakkelen. Ondanks de hogere temperaturen aan het eind van de maand was het 1,4°C te koud (1,6 graden tegen 3,0 normaal). De zon scheen zo'n 20 uur te weinig (ongeveer 55 uur tegen 79 normaal) en er viel meer regen dan normaal. En toen kwam de laatste dag van de maand. Vooral voor de neerslag leverde dit nog een flinke bijdrage. Op sommige plaatsen kwam er nog eens 20mm bij en daarmee werd de maand echt nat (76mm, tegen 48mm normaal). Voor de zon en de temperatuur deed deze dag er niet meer zo toe. Wat verder heel opvallend was, was de wind. Er trok zondag 28 februari een gemene depressie over het land. Ontstaan op de Oceaan ergens tussen Madeira en de Canarische Eilanden, trok Xynthia over het noorden van Portugal, het noordwesten van Spanje en over Frankrijk naar de Benelux. Langs de kusten stormde het en boven land kwamen windstoten voor tot 140km/uur. In ons land had de kust de meeste wind, west 8bft. Boven land werden zware windstoten gerapporteerd tot 110km/uur. Al met al een bewogen maand.
Bron Weerplaza | Gewijzigd: 10 februari 2017, 10:14 uur, door Joyce.s
Maar februari inderdaad aan zeer natte kant. want het regent nog wel ff verder...
Nu de wind nog
Mijn (on)weer foto's : Foto's