Het is alweer een tijdje geleden dat de wind eens flink heeft huisgehouden in ons land. Aanstaande zondag kan daar zo maar eens verandering in komen. Er is namelijk een storing onderweg, die door één van de collega’s in de weerkamer al beschreven is als een ‘synoptische bom’.
We noemen deze storing een synoptische bom omdat er nu nog weinig aan de hand lijkt. Op de weerkaart van vandaag ligt het slechtweergebied als een regulier lagedrukgebied met een kerndruk van zo’n 995 hectopascal ver ten westen van Marokko. Dat systeem trekt de komende 48 uur richting Nederland en daarbij gaat de luchtdruk steeds verder omlaag: morgen (zaterdag) naar 974 hectopascal en zondag naar 967 hectopascal.
Een lagedrukgebied trekt dit weekeinde naar ons land. Nu ligt dat systeem nog ten westen van Marokko en ziet het er vrij onschuldig uit.
Maar morgen komt het bij Spanje en Portugal te liggen en dan is de luchtdruk al fors gedaald.
Laatste storm
Voor een terugblik naar de laatste echte storm in Nederland moeten we diep in ons geheugen en de archieven graven. We nemen u dan ook even mee terug naar het jaar 2007. Na een rustig begin van de dag trok er op donderdag 18 januari een actief stormgebied het land binnen. Er werden zeer zware windstoten gemeten, met aan zee snelheden tot rond 130 kilometer per uur. De reguliere wind (een gemiddelde over 10 minuten) bereikte aan de west- en noordwestkust enige tijd windkracht 10.
Ook in het binnenland trok de wind aan tot windkracht 9. Hier bij Meteo Consult waaide de dakplaat van de airconditioning van het dak. Er deden zich echter op veel meer plaatsen problemen voor. Er vielen 5 doden, wegen werden afgesloten en het treinverkeer werd in een deel van het land platgelegd. Het was de zwaarste storm in 5 jaar tijd en door het KNMI werd er een weeralarm afgegeven. Daarnaast viel er ook veel regen, in het noorden maarliefst 20 tot 40 millimeter.
En aanstaande zondag?
Het eerder genoemde lagedrukgebied arriveert zondag boven de Noordzee ten westen van ons. Daarmee houdt het de meest ongunstige koers aan, want aan de zuidoostflank van dit lagedrukgebied staat de meeste wind. Daar waar je dan ook meestal de sterkste wind aan zee ziet, is dat aanstaande zondag in het zuiden en vooral zuidoosten van het land het geval.
Maar wordt het eigenlijk wel een echte storm? Als je puur naar de officiële terminologie kijkt, dan is het antwoord op deze vraag nee. De windsnelheden blijven namelijk beperkt tot windkracht 7 of 8 en pas vanaf 9 Beaufort spreken we van een storm ‘volgens het boekje’. In de beleving van veel mensen zal het echter wel als een storm voelen. Zeker in het zuidoosten, waar het maar zelden tot dergelijke windsnelheden komt.
Zondag komt het als flink uitgediept lagedrukgebied ten westen van ons land te liggen. Samen met de voorgaande twee foto’s is goed te zien waarom we van een ‘synoptische bom’ spreken.
Het lagedrukgebied veroorzaakt vooral in het zuidoosten veel wind. Toch is er met windkracht 8 officieel nog geen sprake van een storm.
De bijbehorende windstoten zijn van volgens de laatste berekening van het Europese model fors. In Zuid-Limburg komt het model zelfs met windstoten tot 66 knopen. Dat komt overeen met ruim 120 kilometer per uur.
Zachte lucht en regen
De storing van aanstaande zondag voert veel regen en zachte lucht met zich mee. Er worden neerslaghoeveelheden van tenminste 20 tot 25 millimeter verwacht en de temperatuur loopt op tot tussen 7 en 12 graden. Door die hoge temperaturen wordt de lucht erg onstabiel. Warme lucht is namelijk lichter dan koude lucht. Hierdoor stijgen luchtbellen gemakkelijk op en tijdens hun weg naar boven blijven ze warmer (en lichter) dan hun omgeving, waardoor ze kunnen blijven stijgen.
Door deze stijgbeweging ontstaat er een zogenoemde uitwisseling tussen de luchtlaag aan de grond en de luchtlagen hoger in de atmosfeer. Op grotere hoogte staat altijd een sterkere wind dan aan de grond. Het aardoppervlak remt de wind namelijk enigszins af. Door de uitwisseling tussen de verschillende luchtlagen wordt de wind aan de grond versterkt door de wind op grotere hoogte in de atmosfeer.
Zeer zware windstoten
Door de onstabiele opbouw van de atmosfeer en de uitwisseling tussen de verschillende luchtlagen kunnen er zondag zeer zware windstoten optreden. In het zuidoosten kunnen deze snelheden bereiken van zo’n 120 kilometer per uur. Met dergelijke rukwinden is schade natuurlijk goed mogelijk.
Bron: Meteo Consult.
Een gevaarlijke depressie trekt zaterdag en zondag over het westen van Europa. De depressie, door de Duitse weerdienst Xynthia genoemd, trekt van Portugal via Frankrijk en België naar Nederland. Weerplaza geeft aan dat de storm vooral gevaarlijk is voor de bossen in het noordoosten van Frankrijk, het Ardennengebied, de Eifel en het Sauerland. Met windstoten van orkaankracht, meer dan 120 km/uur, is er een reëel risico dat bomen in de heuvelgebieden de windkracht niet kunnen verwerken en dus omwaaien. Het slechte weer is ook lastig voor het verkeer. Veel Nederlanders reizen dit weekend van en naar de wintersportgebieden in de Alpen en moeten dus ook door de regio's die te maken krijgen met de forse wind. Weerplaza geeft aan dat de route via Brussel en Parijs aanmerkelijk minder risico loopt dan de routes via Luxemburg en het westen van Duitsland.
Hoewel extreem weer meestal moeilijk twee tot drie dagen van te voren te verwachten is, geven meerdere weermodellen deze ontwikkeling in opeenvolgende berekeningen aan. Zaterdag is de meeste wind in Portugal en het zuidwesten van Frankrijk te vinden. Langs de kust van de Golf van Biskaje neemt de wind zaterdagavond toe tot een zware storm, 10 bft. In de nacht naar zondag breidt de wind zich over het noorden en noordoosten van Frankrijk uit. Zondagochtend staat de meeste wind in de noordelijke departementen van Frankrijk en in de Ardennen. In het laagland is sprake van windkracht 6 tot 8 met zware tot zeer zware windstoten. In de heuvelgebieden gaat het stormen met windstoten die boven de 120 km/uur uitkomen.
Zondagmiddag ligt het zwaartepunt van de storm boven Midden-Duitsland en het zuidoosten van Nederland. Ook bij ons zijn dan zeer zware windstoten mogelijk. Verder gaat de wind samen met veel regen. In Nederland gaat er 15 tot 30 mm regen vallen. Xynthia roept herinneringen op aan de zware storm Kyrill. Kyrill trok op 18 januari 2007 via Midden-Frankrijk naar het zuiden van Duitsland en veroorzaakte op uitgebreide schaal extreme schade. De berekeningen voor Xynthia zijn op dit moment dusdanig dat het niveau van Kyrill niet bereikt gaat worden.
Bron Weerplaza
Door het verwachte stormweer vannamiddag zijn de Brusselse parken voor het publiek gesloten. Dat heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beslist. In Ukkel wordt de Lorrainedreef gesloten. De dreef wordt vanaf deze middag tot maandagochtend gesloten tussen de Terhulpensesteenweg en de Waterloosesteenweg.
Vannamiddag wordt over het hele land een krachtige tot stormachtige wind uit het westen tot noordwesten verwacht met rukwinden van 90 tot 110 km/u. Op de Ardense hoogten kan het nog iets harder waaien. Er zal ook veel regen vallen. De hoogste windsnelheden zouden vanmiddag tot rond 18 uur genoteerd worden, maar vanavond zouden er nog altijd windstoten tot 90 km/u zijn. In de loop van de nacht van zondag op maandag zal de wind dan afnemen. In de provincie Luxemburg werden vanochtend de eerste weggewaaide dakpannen gemeld in Neufchâteau en Paliseul. De brandweer moest ook op verschillende plaatsen bomen van de rijbaan verwijderen.
Bron: Hln
Bij de meldkamer van de brandweer in Zuid-Limburg regent het zondag meldingen van schade als gevolg van een storm. Om kwart voor een zondagmiddag telde de brandweer in Zuid-Limburg al zeker dertig meldingen van afgewaaide dakpannen, vallende zware takken en omgewaaide bomen, zei een woordvoerder van de hulpdiensten.
De brandweer moest uitrukken in onder meer Heerlen, Maastricht, Landgraaf, Sittard-Geleen, Schinnen, Vaals, Eijsden en Nuth. Ook in Roermond ging een boom aan de Lindelaan tegen de vlakte. De Brandweerkorpsen in Limburg hebben al een voorwaarschuwing voor storm gegeven en roepen extra personeel op.
Bron: De Pers
Op vele plaatsen in het land wordt de brandweer overstelpt met oproepen over het stormweer. De provincies Oost- en Westvlaanderen blijven voorlopig grotendeels gespaard, maar elders waait en regent het vrij hard. Het gaat om de uitlopers van de storm Xynthia, die vooral in Frankrijk lelijk heeft huisgehouden.
In de provincie Luxemburg werden vanochtend de eerste weggewaaide dakpannen gemeld in Neufchâteau en Paliseul. De brandweer moest ook op verschillende plaatsen bomen van de rijbaan verwijderen. Ook in Charleroi kreeg de brandweer al een 15-tal oproepen. Het betrof vooral omgewaaide bomen of elektriciteitskabels die op de weg waren terechtgekomen.
Ook in Limburg krijgen de brandweerkorpsen oproepen binnen voor omgewaaide bomen en daken waarvan pannen zijn gaan vliegen. In Wellen vluchtte een vrouw haar huis uit, nadat ze een hevig gekraak had gehoord. Een deel van het dak van haar huis raakte beschadigd. In Tongeren moet de brandweer heel wat omgevallen bomen opruimen en in Bekkevoort in Vlaams-Brabant ligt er een boom over de Schillekensberg. In Diest, ten slotte, dreigt een lichtbak los te komen boven de rijbaan.
In Brussel zijn de parken en bossen preventief gesloten. De Lorrainedreef in Ukkel, die door het Zoniënwoud loopt, is afgesloten voor het verkeer.
Heel wat carnavalsstoeten zijn intussen al afgelast als gevolg van het barre weer. Dat is het geval in Asse bij Brussel en Leopoldsburg. In Denderleeuw is beslist om de stoet te laten doorgaan, maar zonder praalwagens. De carnavalsstoet in Belsele ging eveneens door, maar de deelnemers moesten wel een document ondertekenen dat hun praalwagen op eigen verantwoordelijkheid reed. Dat had tot gevolg dat heel wat groepen afhaakten.
Bron: De redactie | Gewijzigd: 26 januari 2017, 13:30 uur, door Justin
De aangekondigde storm heeft rond de middag de kust bereikt, en raast nu door het binnenland. Omgewaaide bomen en in het rond vliegende voorwerpen hinderen het verkeer, en op verschillende plaatsen werden pannen van de daken gerukt en knapten elektriciteitskabels. In de provincie Luik kreeg de brandweer al ongeveer 2.000 oproepen binnen. In Luik zelf stortte een stelling in, en in Rochefort begaf een gevelmuur van een rusthuis het. Verwacht wordt dat de wind tegen de avond zal gaan liggen. Volgens de 100-centrale in Brugge komen de meeste meldingen uit de regio Oostende. De Kustwacht heeft geen weet van problemen op zee. Uit veiligheidsredenen zijn de staketsels aan de havens voor wandelaars gesloten omdat de golven er dreigen over te slaan.
Verkeer
De alarmcentrale van Touring wordt overstelpt met telefoontjes voor het melden van vallende bomen en signalisatiepanelen die het verkeer op vele plaatsen hinderen. Dit is het geval op alle autosnelwegen en gewestwegen. Touring roept de automobilisten op om hun rijgedrag aan te passen, afstand te bewaren tussen de voertuigen, bruuske manoeuvres te vermijden en vooral om snelheid te minderen. Vooral bij hevige regen en onverwachte windstoten is de kans op aquaplaning tweemaal zo groot.
Limburg
De hevige storm veroorzaakte in Limburg tot nu toe geen grote schade. Op de Kukkelbergstraat in Wellen waaide een deel van een dak weg. De brandweer van Genk kreeg de meeste oproepen, naar schatting tussen de 100 en 150 oproepen. Het gaat vooral om bomen op de wegen en een omgewaaide elektriciteitspaal. Sinds 13 uur staat de telefoon roodgloeiend. De brandweer van Heusden-Zolder kreeg een tiental meldingen. Onder meer op de E314 aan het klaverblad in Lummen moesten de brandweermannen hekken weghalen, omdat die op de autosnelweg dreigden terecht te komen. De brandweerkorpsen van Bilzen en Hoeselt zijn ook al moeten uitrukken voor meldingen over stormschade. De Hoeseltse brandweer kreeg twintig oproepen. Het gaat vooral om weggewaaide dakpannen. Op de Tongersesteenweg in Hoeselt dreigde een dak weg te vliegen.
Bij de brandweer van Bree kwam een twaalftal oproepen binnen, waarvan het merendeel voor bomen op de weg. Op de Bossttraat in Bree zakte een schouw door het dak van een huis, de brandweer moest het gat dichten. De brandweer van Lommel moest een omgewaaide boom opruimen op de Jos Verlindenstraat in Neerpelt.
Henegouwen
In Charleroi kreeg de brandweer voor de middag een vijftiental oproepen. Het ging daarbij vooral om omgewaaide bomen of elektriciteitskabels die op de weg terechtkwamen. Er vielen geen slachtoffers. Voornamelijk Gerpinnes, Ham-sur-Heure en Montigny-le-Tilleul kregen het zwaar te verduren. Tegen de middag was er ook een oproep voor een dak dat dreigde weg te waaien in Monceau-sur-Salbre.
Namen
In de provincie Namen is in Rochefort rond 11.15 uur een gevelmuur van het rusthuis Préhyr ingestort als gevolg van de felle wind. Niemand raakte gewond. "De bewoners hoorden iets wat op een explosie leek", zegt burgermeester François Bellot (MR). "De wind had vrij spel tussen de gevelmuur en de draagmuur, die nog niet volledig geïsoleerd was. De muur van 6 op 10 meter is ingestort." De brandweer van Rochefort heeft een zeil over de muur geplaatst, in afwachting van de herstellingswerken.
Luik
In de provincie Luik kreeg de brandweer al ongeveer 2.000 oproepen binnen. In Battice, Verviers, Herstal en Huz-Waremme moesten brandweerlui al tientallen keren uitrukken voor schade aan daken, bomen, schoorstenen en elektriciteitskabels. Van slachtoffers is er tot nu toe geen sprake. In Luik zelf sloot de brandweer vanmiddag de wijk Droixhe af nadat een stelling aan een gebouw was ingestort. De brandweer en politie verwijderden gasflessen die erachter opgeslagen waren. In verschillende straten is geen verkeer meer toegelaten en de brandweer werd rond 13.30 uur al tientallen keren opgeroepen. Op de boulevard d'Avroy in Luik belandde een ontwortelde boom op vier geparkeerde auto's.
Bron Hln
De brandweer in Limburg moest zondag talloze malen uitrukken na meldingen over stormschade. De meldkamers kregen tientallen telefoontjes per uur te verwerken, alle over omgewaaide bomen, vallende dakpannen, weggewaaide verkiezingsborden, en omgewaaide muren. Dat meldden de hulpdiensten. Door met takken bezaaide wegen was het verkeer in Zuid-Limburg zondagmiddag nu en dan een chaos, aldus de politie. Op enkele plaatsen was ook geen busverkeer mogelijk.
Het treinverkeer kwam in Limburg op verschillende plaatsen stil te liggen als gevolg van bomen over de rails. Zo reden er geen treinen tussen Heerlen en Valkenburg, tussen Sittard en Heerlen, tussen Kerkrade en Landgraaf en tussen Heerlen en Aken. Vlak over de grens in Duitsland, bij Viersen-Boisheim, viel rond 17.00 uur een boom op de elektriciteitsleiding van de spoorwegen, zodat treinverkeer tussen Venlo en Duitsland niet meer mogelijk was.
Bij de pas gerenoveerde Rodahal in Kerkrade waaiden enkele platen van het dak los en kwamen op straat terecht. De straten in de omgeving zijn afgezet. Het dak van een tegenovergelegen huis is er deels afgewaaid. In onder meer Hoensbroek en Helden vielen bomen op geparkeerde auto's. In Roermond waaiden enkele grote dakplaten van het bedrijf SIF af, waarna de nabijgelegen Mijnheerkensweg werd afgezet. In Valkenburg waaiden zinken dakplaten van het monumentale Huis aan de Geul. Het nabijgelegen plein werd tijdelijk afgezet.
Op de A2 bij Boshoven, Weert, veroorzaakten hevige rukwinden een verkeersongeval waarbij een personenauto en een vrachtwagen met glas betrokken waren. De rijbaan in de richting Eindhoven lag vol glas, het verkeer in noordelijke richting werd volgens Rijkswaterstaat tijdelijk omgeleid vanaf het knooppunt Vonderen over de A73. Niemand raakte gewond.
Bron: De Pers
Het KMMI heeft zondagavond de weerwaarschuwing voor extreem weer in Limburg en Noord-Brabant ingetrokken. De wind neemt af, maar op de meeste plaatsen in het land regent het nog filnk. De wind wordt geleidelijk overal west tot noordwest. Boven land is de wind dan krachtig en aan de kust soms stormachtig.
In het zuiden was er sprake van flinke schade door de harde windstoten, waardoor dakpannen van de daken vlogen en bomen omvielen. Er zouden 1500 meldingen van schade zijn binnengekomen. Rond 19.45 uur waren er geen berichten over mogelijke gewonden door de storm. Wat de totale schade is, is nog niet bekend.
Bron: Nieuws.nl
De storm die zondagmiddag over delen van het land raasde, heeft voor 23 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat blijkt uit de voorlopige schattingen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Limburg neemt de meeste schade voor haar rekening. Minstens 90 procent, zo’n 21 miljoen euro, van de totale schade werd daar gemeld. De schade bestaat vooral uit omgewaaide bomen en rondvliegende dakpannen. De totale stormschade van 2009 kwam niet boven de drie miljoen euro uit. Met de storm van zondag is 2010 dus al stormachtiger dan vorig jaar.
De zwaarste storm uit de recente geschiedenis was die van 18 januari 2007. Toen zorgde het noodweer voor 295 miljoen euro schade bij particulieren en bedrijven.
© NU.nl/ANP
De radiokamer van de lokale politie Antwerpen heeft tussen 15.10 uur en 20.00 uur 63 oproepen van stormschade verwerkt. Bij geen enkele van die oproepen was er melding van gewonde personen. In een aantal gevallen ging het om lichte schade zoals vallende stenen, losgerukte kabels en omgevallen hekwerken. Zowel in de Meetjeslandstraat als in de van Heystveltstraat werden aanhangwagens weggeblazen. Daarbij raakten enkele geparkeerde wagens beschadigd.
Op zeven plaatsen was er plaatsen er schade door omgewaaide bomen die ofwel op geparkeerde wagens of op een woning of garage waren terechtgekomen. Ook drie mobiele toiletten waren niet tegen de rukwinden bestand. Zij richtten gelukkig niet teveel schade aan. Tot slot zorgden verschillende omgewaaide reclamepanelen, waaronder twee op de Italiëlei voor extra schade aan geparkeerde wagens.
Bron Hln