Op de Atlantische Oceaan gaat zich een gevaarlijke herfstdepressie vormen. Madeira krijgt er vrijdag al mee te maken, wij pas zondag. We moeten dit systeem nauwgezet volgen. De depressie begint donderdagmiddag te ontstaan in de subtropische wateren ten westen van Madeira. Op het plaatje hieronder is de positie aangegeven met een L.
Het plaatje verdient enige uitleg. De kleuren laten de stroming op 10km hoogte zien. De rode/roze kleuren geven aan waar op 10km hoogte de wind het hardst waait, dit noemen we de straalstroom. De straalstroom is de motor van het weer en bepaalt waar lagedrukgebieden en de bijbehorende fronten naar toe bewegen. De afgelopen weken lag de straalstroom steeds heel zuidelijk zodat wolken en regen met name over de landen rondom de Middellandse Zee trokken. De winter kon daardoor lang standhouden in onze omgeving. Ook is op dit plaatje te zien dat de meeste wind nog steeds boven Zuid-Europa ligt. De winter is dus nog niet definitief verdreven.
Later vandaag begint de depressie dus te ontstaan. De windkracht stelt dan nog weinig voor. Op de scheiding van koude (van oorsprong) polaire lucht en subtropische lucht vormen zich wel dikke wolkenpartijen waaruit het op zee hard regent. Vrijdag blijft het lagedrukgebied zich verder ontwikkelen waardoor de windkracht toe gaat nemen naar stormachtig, 8 bft. In de nacht naar zaterdag bereikt het lagedrukgebied Madeira. De meest recente berekening komt met windsnelheden van 9 tot 10 bft (storm tot zware storm). Daarbij gaat het ook nog eens regenen. En dat terwijl het eiland vorige week ook al getroffen werd door noodweer. De meeste regen (40-80mm) lijkt ten noordwesten langs te trekken. Op de eilanden valt er hooguit 5 mm. Als dat waarheid wordt, is dus alleen de wind een probleem. Maar met zoveel regen in de buurt wordt het wel spannend.
Na Madeira trekt de stormdepressie naar Portugal. Vooral de westkust van Portugal krijgt met stormwinden te maken. Mogelijk wordt het zelfs een zware storm, 10 bft. De depressie brengt ook veel regen. In een groot gebied gaat er tussen 20 en 50 mm regen vallen. De depressie houdt de meeste wind zolang ze zich boven zeewater bevindt. Het water geeft namelijk extra warmte en energie aan het systeem. Boven land is er meer wrijving waardoor de wind afneemt. Bovendien zorgt de lagere temperatuur van het land ervoor dat de depressie in kracht afneemt.
De depressie trekt over Galicië (het noordwesten van Spanje) en neemt dus iets in intensiteit af. Daarna komt de storm boven de Golf van Biskaje en kan ze weer aan kracht winnen. Op de Golf van Biskaje gaat het stormen en daarmee bereikt het slechte weer ook Frankrijk.
We zijn inmiddels aangekomen bij zondagochtend 10 uur. Het lagedrukgebied samen met een groot regengebied breidt zich over heel Frankrijk uit. Ook gaat het in het binnenland stevig waaien. In het midden en oosten van Frankrijk kan de wind krachtig tot stormachtig worden, 6 tot 8 bft. Het binnenland krijgt slechts een paar keer per jaar met deze windkracht te maken dus het is de vraag hoe de bomen zich gaan houden. Boven de 1000m hoogte gaat het enige tijd stormen en in de Vogezen zijn zelfs windstoten van meer dan 120 km/uur mogelijk. Daarmee heeft deze depressie de potentie om behoorlijke schade aan te richten. Ook Duitsland krijgt in de heuvelgebieden de volle laag in de loop van zondag.
De zondag is nog 'ver' weg en dit soort extreme weersverwachtingen kunnen zelden 4 dagen van te voren met grote zekerheid gemaakt worden. Het kan dus anders lopen dan hierboven beschreven staat, maar de potentie voor gevaarlijk weer is wel een reden om de weerberichten te volgen.
In de nacht van zondag op maandag komt het lagedrukgebied in de buurt van Nederland. Ook bij ons gaat het stevig waaien en flink regenen. De huidige berekeningen komen met 100% herfstweer, maar niet met noodweer. Spannend is nog wel de exacte koers van het lagedrukgebied. Als het via Luxemburg naar Duitsland trekt (dus zuidoostelijker) krijgt een groter deel van Nederland met een koude noordoostenwind te maken. Er bestaat dan kans op sneeuw.
Bron Weerplaza
Nou een 8bftje, oftewel stormachtig, vind ik al spannend genoeg. En wie weet draait het net even anders zoals in het artikel staat. Het zit nl allemaal wel erg dicht in de buurt. Ik hoop wel dat het in Madeira en omstreken allemaal een beetje meevalt...
Hevige sneeuwval of hevige regen??
In de laatste twee alinea's staat het mooi beschreven. Wel veel wind dus, maar geen storm. Verder veel regen. 100 procent herfstweer. Mogelijk kan er sneeuw vallen.
Bedoel je het bovenste plaatje, midden- bovenin? Daar komen alle lijnen inderdaad dicht bij elkaar, zelf helemaal tegen elkaar. Ergo; daar ben ik dus ook wel benieuwd naar!
Aan de zuidflank een flink windveld waardoor vooral de zuidelijke provinties te maken krijgen met een stevige wind (7Bft) en mogelijk zware windstoten (10 Bft).