Voorspellingen doen waarzeggers, helderziende of heldervoelende.
Dat zegt hij toch ook in zijn post????
Dat weet iedereen, nauwkeurigheid in het weer bestaat nog niet eens op korte termijn. De berekeningen waren slechts een verwachting. Stond er ook duidelijk bij (verwachting op basis van GSF). Als je alleen kijkt naar dat de modellen toen al sneeuw berekenden vandaag, dan klopt dat wel. Niemand sprak in dat stadium met een woord over sneeuw op dinsdag, alleen hier. In de (latere tegenberichten) las ik iets van veel succes met de regen en +3. Tja en we zien nu overwegend min en daar waar plus ook sneeuw, jammer dat de hoeveelheid anders uitpakt. Maar toch wel leuk dat je zo lang van te voren alvast ongeveer kunt zien wat je eventueel kunt VERWACHTEN. Lang leve de computermodellen! | Gewijzigd: 16 februari 2010, 09:37 uur, door zwoof
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Jongens jongens. Het is weer genieten met de weerkaarten vandaag. Wijselijk heb ik de laatste dagen geen enkele boude uitspraak over de lange termijn gedaan. Steeds heb ik erop gehamerd dat deze winter nog lang niet voorbij is. Hieronder zie je wat er nog mogelijk gaat komen. Gisteren zagen we dat het Europese sneeuwdek grote klappen krijgt de aankomende 7 dagen. Maar plaats dat wel even in het perspectief van de abnormale situatie waar we vandaan komen. Lees snel dit artikel en je weet dat de sneeuwsituatie op het noordelijk halfrond van de laatste weken meer weg heeft van een begin van een ijstijd dan van wat anders.
Pessimisme geloochenstraft
De laatste runs van GFS en ECMWF zijn weer duidelijk naar de koude kant aan het kiepen. De geleidelijke verzachting tot na het weekeinde wordt nog berekend, maar daarna lijkt de kou zich weer te herstellen. Langzaam maar zeker. We kijken vandaag even naar deze koude tendenzen zonder er kansen en percentages aan te verbinden. Gewoon om even het pessimisme in de reacties van gisteren te logenstraffen. Ga nooit zo maar mee in wat de weermodellen berekenen. Met zo'n dik sneeuwdek in Europa kan het kanten op. En Scandinavië is zo hardnekkig koud momenteel. We gaan dus ook niet slaafs mee in de nieuwste GFS-run.... we erkennen de inherente onzekerheid in de weersoep en zeggen gewoon "vol verwachting klopt ons hart...".
Laten we eens kijken. Eerst van het KNMI de nieuwste temperatuurpluimen:
Tipje sluier
Lekker dus! Vlamingen zouden zeggen: "terug koud!" Kijken we hieronder naar een nu berekende situatie voor dinsdag 2 maart op 12 uur 's middags. De vorst zou helemaal terug zijn. En ik verklap erbij dat in de voorgaande twee dagen een enorme sneeuwsandwich voor de Alpen wordt berekend. Dat is dan wel net na de krokus, maar ja: wij Nederlanders zien het skiseizoen toch een beetje verkeerd. Skiën en snowboarden doe je tot eind mei! Onze lange paasvakantie is helaas afgeschaft maar er is altijd nog de meivakantie. En dan hebben we de short breaks! En de ultra short breaks. Tipje van de sluier: onze 1 daagse trip zou wel eens op woensdag 31 maart kunnen zijn. Zet alvast in je agenda.
Brrrrrrrrrrr
Laten we snel weer naar de ensemblepluimen kijken die de komende periode van die prachtige pieken laten zien. De Nederlandse pluim toont vandaag die enorme uitschieter omlaag vanaf 28 februari. De Oostenrijkse toont dat het zaterdag toch nog behoorlijk kan sneeuwen ondanks dat de bulk aan de zuidkant valt. De grafiek voor de zuidkant (ook zuidelijke Franse Alpen) toont die megapiek ook. De noordelijke Franse Alpen en de Zwitserse noordkant tonen gewoon een aanhoudende serie middelhoge pieken. Noorwegen en Zweden tonen brrrrrrrrrr met weinig neerslag.
Even föhnig en dan!
De sneeuw/regenkaarten blijven spannend als nooit te voren. Voortdurend balanceert de neerslag in het laagland tussen regen en sneeuw. Iets hogere plekken zoals Sauerland lijken gewoon helemaal goed te zitten. In onderstaande serie zien we om te beginnen dat de Britse depressie die Nederland een sneeuwchaos had kunnen bezorgen niet verder lijkt te komen dan de noordzee vandaag en morgen. Als het woensdag dan even föhnig wordt komt er ook in België en Nederland een pluk neerslag vanuit het zuiden aanzetten. Dat wordt een neerslagmix, maar in de nacht op donderdag ook gewoon droge sneeuw. Tegelijkertijd sneeuwt het dan flink in de Franse Alpen en donderdagochtend aan de zuidkant. Vrijdagochtend klapt echt een forse depressie tegen de west en zuidkant. Zaterdag springt de depressie boven Oostenrijk over de hoofdkam, zodat de noordkant net boven de hoofdkam en de Tauern nog flink wat meepikken. Zondag trekt dat naar Slowakije weg. Nederland kan volgens GFS die dag ook weer sneeuwbuien krijgen. Voor dinsdag staat er dan nog een knap depressietje op voor Nederland maar dat is nog erg onzeker.
Tja en zo ontwikkelt het Europese sneeuwdek zich. Er gaan flinke happen uit de komende 7 dagen, maar hoe gek is dat? Wie verwacht in maart al een sneeuwdek in midden Italië en Griekenland. Dat Schotland, Wales en de hogere delen van Engeland weer dik worden en dat Scandinavië inclusief Denemarken een grote sneeuwbak blijven lijkt veel meer betekenend. Heb je echt zachte westelijke aanvoer dan wil het in Scandinavië ook wel flink dooien. Daar hebben we deze winter niks mee van doen. We gaan gewoon genieten vanwat nog komen gaat en vandaag en morgen nog lekker het ijs op. Aan iedereen die nu van een welverdiende wintersport geniet: heel erg veel plezier gewenst met de prachtig zonnige dag op de pistes vandaag!
sneeuwverwachting.nl
Maar de sneeuwbui zal wel snel overtrekken, zo te zien op de buienradar.
Ben benieuwd of de neerslag die nu nog in Z-H zit, het hier nog kan bereiken en dan ook nog in winterse vorm.