Misschien wel laatste week van februari en eerste week van maart als alles meezit. Maar daar zeg ik nu niets over want dadelijk wordt ik er op vast gespijkerd. Moet meer zekerheid hebben
Ik vind het uberhaupt raar dat er zoveel ophef is over morgen.
Is er wel kans op een verschuiving van dat front? En zo ja, dan nog worden het geen gigantische hoeveelheden sneeuw.
Toch?
Volgens mij is het die andere blauwe kleur: 'kaum bis leichter schneefall... (zeldzaam / schaars tot lichte sneeuw); da's een halve vlok per uur. Als je dan net niet kijkt mis je hem en denk je dat het niet sneeuwt.
Misschien dat Helga wat last heeft van post-carnavaleske symptomen. Confettie in oog? Kater?
Niemand kan je vastspijkeren op basis van verwachtingen die op dat moment gelden.
Hahaha, nee want vanmiddag zaten we zelfs in het witte gedeelte en toen viel er sneeuw, motsneeuw wat met het blote oog waarneembaar was. Dus zou het nu ook wel zichtbaar moeten zijn! Maargoed, de wereld vergaat niet.
er ligt al een leuk dekje, dus dat scheelt!
Is er wel kans op een verschuiving van dat front? En zo ja, dan nog worden het geen gigantische hoeveelheden sneeuw.
Toch?
Sneeuw is heel lastig te berekenen qua hoeveelheid. Zie maar afgelopen weekend. Alle modellen gaven 1 a 2 cm sneeuw aan maar op plaatsen is er toch een mooi sneeuwdek gevallen van ongeveer 6 cm. Ik weet het niet meer voor morgen. Het hoeft maar 50km op te schuiven net als wat er vanmiddag gezegd is door anderen in het topic en je hebt weer een totaal ander beeld
er ligt al een leuk dekje, dus dat scheelt!
Ok, aha!
Daar heb je gelijk in. Net zoals de openingspost in dit topic. Daar heb ik ook neergezet dat het verwachtingen zijn op basis van GFS. Deze winter is erg raar en er is haast geen verwachting over te maken. Vorige week hoorde ik al mensen praten over lente... Nou ik kan je vertellen dat het erg koud was vanmiddag in een T-shirt. Het kan ineens zomaar omslaan net zoals de pluimen van gisterenavond en vanmorgen.
Ja daar heb je gelijk in.
Maar voordat het oosten in de prijzen valt, moeten er wel monumentale verschillen in verschuiving van het front plaatsvinden, volgens mij. Dan zou het wel 100 tot 150 km oostwaarts moeten uitkomen dan dat nu voorspeld wordt.
Want ondanks de vanzelf nog steeds grote onzekerheid, lijkt er in de Uitvoer toch steeds meer de trend te zien dat waarschijnlijk de rest van deze maand een te koud weertype zal opleveren. Waarbij het van de keuze van het "draaipunt" zal afhangen of het om een iets te koud of zeer koud zal gaan. En het draaipunt is vind in de Uitvoer van vandaag op 120 uur vooruit het mooist gevisualiseerd door de UKMO 12z run. Op 5 dagen vooruit zien we in dat model heel mooi de 2 lagedruk kernen, ten (N)W en (N)O. Met ons gebied, als op het draaipunt van een wip (die in de speeltuin worden aangetroffen) precies in het midden ervan. Met vanuit het noordoosten hogedruk dat tracht tot het zuiden van Scandinavie door te dringen. Met aan de oostflank zuidwaartse uitstroming van zeer koude lucht. Tegelijkertijd zien we dan ook nog eens lagedruk boven het gebied nabij Biskaye aanwezig. Met boven het Europese continent ook nog eens een scala aan aparte lagedruk-kernen. Kortom, in ieder kaart-technisch gezien lijkt deze winter naar een climax toe te werken......
Korte termijn, t/m woensdag
Onder invloed van lagedruk nabij Ierland trachten in deze verwachtingsperiode warmtefronten het continent op te trekken. In een ZW aanvoer op hoogte blijft de lucht -maritiem- polair van oorsprong, toenemend onstabiel van karakter.
Aan de bodem is de stroming eerst Z/ZO, later meer ZO/O.
Weerbeeld
Dinsdag: spaarzame opklaringen en wolkenvelden, en vooral morgenochtend en begin van de middag in het westen enige sneeuwval mogelijk. Morgen later op de dag toenemende zonnige perioden. ZO, later meer Z wind, toenemend 3-6 Bft, en Tmin -6/-3 C, bij langdurigere opklaringen -10/-7 C. Morgen maxima van 0/3 C.
Woensdag: vooral eerst nog opklaringen, later vanuit het ZW toenemende bewolking en navolgend sneeuw. O/ZO wind 3-5 Bft en Tmin -10/-5 C en Tmax -2/+1 C.
Middellange termijn, t/m zaterdag
Lagedruk ten ZW, later NW blijft weersbepalend. Randstoringen van dit systeem trekken periodiek ook ten Z/O van ons langs. Terwijl de stroming op hoogte vrij eenduidig is, namelijk (Z)W. Is de aanvoer aan de bodem, gezien de mogelijke positie(s) van de aparte kernen, veel moeilijker te duiden. De aangevoerde lucht op hoogte wordt later in de periode weer toenemend polair van karakter.
Weerbeeld donderdag/vrijdag/zaterdag
Een sterk wisselend weerbeeled, waarbij langdurige droge perioden, ook met zoneschijn, worden afgewisseld met perioden met neerslag, in alle vormen. Een meest zwakke tot matige meest variabele wind. En in de nacht en ochtend meest lichte vorst -5/0 C, en overdag zo tusen de 1-3 C in het N/O en 3-5 C in het Z/W.
Lange termijn
In de aanhef verwees ik al -weer- naar de complexe situatie die tegen komend weekend op de weerkaarten zal gaan ontstaan. Voorlopig opteer in nog steeds voor de optie dat de geleidelijke temperatuur daling die in het weekend gaat optreden, door aanvoer koudere bovenlucht, en meer continentale aanvoer aan de bodem. Zich volgende week meer en meer door zal zetten.
Naar mijn mening zal komend weekend aan de achterzijde van het NO lagedrukgebied, in combinatie met drukstijgingen daarna boven het zuiden van Scandinavie, koude lucht zich zuidwaarts gaan verplaatsen. Deze kou bereikt ons dan wel niet in directe zin waarschijnlijk, maar met hogedruk ten N/NO en in de loop van volgende week naar verwachting uitdiepende lagedruk ten ZW, ontstaat er wel een blijvend continentale aanvoer aan de bodem, en bereikt ons die kou uiteindelijk wel in indirecte zin.
Mvg, Ronald.
Maar voordat het oosten in de prijzen valt, moeten er wel monumentale verschillen in verschuiving van het front plaatsvinden, volgens mij. Dan zou het wel 100 tot 150 km oostwaarts moeten uitkomen dan dat nu voorspeld wordt.
Daar heb je gelijk in maar eerlijk gezegd sta ik niet meer te springen op sneeuw. Voor mij en ook voor velen is het genoeg geweest. Aangezien het westen en dan met name Zeeland haast niets gehad heeft gun ik het ze nu wel
idd kijk maar naar eind januari ; de weermodellen gaven niets anders dan depressies en tot 10°C aan en de meesten dachten al aan het einde van de winter .. en zie nu, de meesten onder ons hebben nu weer een reeks ijsdagen achter de rug met sneuw. voor hetzelfde staat er later weer winterweer in de weermodellen | Gewijzigd: 15 februari 2010, 21:35 uur, door jones
Hm ja onderhand heb ik ook wel zoiets van, het mag wel afgelopen zijn, zeker nu. Er wordt hier in Gendringen totaal niet meer gestrooid, het is levensgevaarlijk. Zelfs de stoepen zijn een ijsbaan. Daarom is het misschien maar beter dat we warmer weer krijgen, 'veiliger' weer.
Maar toch vind ik het stiekem ook wel leuk dat als ik naar buiten kijk het een witte wereld is!
We zullen morgen zien, ik ben allang tevreden met wat er ligt.
Overigens daalt de temperatuur hier niet echt hard, nu -3.2, een uur geleden -3.0.
Ahum, Ik reken Breukelen ff bij het westen.
1,5 week voor kerst op een donderdagochtend 10cm, dat weekend erop 30cm++,
En de afgelopen weken toch ook wat cmtjes, om van die woensdag nog maar te zwijgen.
(verder is het altijd afwachten waar wij bij horen)
Nee inderdaad, beetje kwakkelweer.
(Denk er trouwens aan dat bij het quoten even de plaatjes weggehaald moeten worden. ) | Gewijzigd: 15 februari 2010, 21:49 uur, door Buffell
Denk dat rond half 11 de eerste kaarten binnen zullen komen
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography