Op de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida is de Amerikaanse satelliet Solar Dynamic Observatory (SDO) met succes gelanceerd. Het tuig zal vijf jaar lang de activiteit en de werking van de Zon bestuderen. De lancering had gisteravond moeten plaatsvinden, maar dat kon toen niet omdat er te veel wind stond in Cape Canaveral. Vanmiddag was het weer goed en kon de Atlas V-raket van de SDO dan toch de lucht in.
De SDO is nu in een baan om de Aarde gebracht. Het tuig weegt 3.100 kilogram en zal de volgende vijf jaar de werking en de activiteit van de Zon bestuderen. Met een aantal instrumenten kan de SDO zowel het binnenste als het oppervlak en de atmosfeer van de Zon onder de loep nemen, evenals het magnetische veld en de impact daarvan op de Aarde.
Om de elf jaar wisselen de magnetische noord- en zuidpool op de Zon van plaats. Dat leidt tot perioden van veel of weinig zonneactiviteit. Zo waren er de voorbije jaren weinig zonnevlekken of uitbarstingen. Nu zou er een nieuwe periode van veel activiteit moeten aanbreken en de SDO wil die kans benutten om dat gebeuren zo veel mogelijk te bestuderen. De uitbarstingen op de Zon worden getemperd door het magnetische veld rond de Aarde, kunnen wel de stroomvoorziening en satellietverbindingen verstoren.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 12 juni 2017, 16:19 uur, door Joyce.s