De temperaturen in Mongolië, die dezer dagen tot -50°C zakken, bedreigen duizenden gezinnen en kunnen leiden tot hongersnood. Volgens de overste van een Italiaanse congregatie van missionarissen in Mongolië ondervindt de ganse bevolking grote moeilijkheden om aan steenkool en brandhout te komen.
Door de extreme kou zijn er al zo'n twee miljoen dieren omgekomen. Volgens de regering en de VN is er de komende drie maanden zes miljoen dollar nodig om de bevolking door de winter te loodsen. De missionarissen zijn alvast gestart met een collecte op hun internetsite.
Bron: AD
ze droegen geneens handschoenen !?!?! hier bij -5 vriezen m'n vingers er al af ...laat staan bij - 50 !!!
volgens mij pis je dan letterlijk en figuurlijk ijsblokkies !!
Ruk.
Wegens het aanhoudende winterweer in Mongolië hebben de Verenigde Naties donderdag een programma gepresenteerd om Mongoolse nomaden te helpen. De autoriteiten in het Aziatische land hebben meer dan de helft van het land uitgeroepen tot rampgebied. Het sneeuwt in Mongolië al weken bij extreem lage temperaturen van min 50 graden. Bijna twee derde van het land is bedekt onder 20 tot 40 centimeter sneeuw, waardoor het vee niet kan grazen. De regering van Mongolië meldde eerder deze week dat circa 2,5 miljoen stuks vee zijn omgekomen en schat dat nog eens drie miljoen dieren zullen sterven voor het einde van het koude seizoen in juni. De Voedsel- en Landbouworganisatie FAO van de VN schat het economische verlies op ongeveer 45 miljoen euro.
,,Vee is essentieel voor het bestaan van vele Mongolen. Veel mensen hebben hun directe inkomsten en bron voor voedsel verloren'', aldus Akbar Usmani, de vertegenwoordiger van het ontwikkelingsprogramma van de VN. Een derde van de 2,6 miljoen Mongolen leidt een rondtrekkend bestaan en is volledig afhankelijk van vee. Met het ontwikkelingsprogramma van de VN zouden 60.000 veehouders geld krijgen om de dode dieren op te ruimen. Door deze maatregel kan de verspreiding van ziektes in de lente worden voorkomen. De regering heeft verder gewaarschuwd dat er door de hevige sneeuwval een hoog risico is op overstromingen in het voorjaar.
Bron: De Pers | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:42 uur, door Joyce.s
Een extreem koude winter en de aanhoudende droogte waren dramatisch voor de bevolking van Mongolië. De Verenigde Naties voorspellen dat de droogte nog zeker een jaar zal duren en vragen minstens 14 miljoen euro steun voor het land. Mongolië heeft één van de koudste winters uit de voorbije decennia achter de rug. Veel herders en hun familie zijn hun vee kwijt, terwijl hun eigen leven ervan afhangt. In vijftien van de twintig provincies werd de noodtoestand afgekondigd. De koude winter volgde op een uiterst droge zomer, een fenomeen dat in Mongolië 'dzud' wordt genoemd.
De laatste zware 'dzud' had in 2000 plaats en duurde drie winters. Toen moesten tienduizenden herders naar de hoofdstad Ulan Bator verhuizen op zoek naar werk. Dit jaar zou liefst 18 procent van het vee in Mongolië gesneuveld zijn. Dat is het dubbele van de vorige 'dzud'. Ook voor de bevolking zelf heeft de winter zware gevolgen gehad. De kindersterfte is met 35 tot 40 procent gestegen. In één provincie spreekt de VN zelfs over een stijging van 60 procent.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:42 uur, door Joyce.s