Het zeewater langs de hele Nederlandse kust is tussen 1982 en 2004 veel sterker opgewarmd dan verwacht mocht worden op basis van het broeikaseffect. In die periode werd het water 1,5 graad warmer, drie keer meer dan kan worden verklaard uit de toename van broeikasgassen in die periode. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Instituut voor Onderzoek der Zee (Nioz) op Texel. Volgens de onderzoekers blijkt uit berekeningen dat de sterkere opwarming komt door de zonnigere lentes en zomers en meer westenwind in de winter. Zo was in de winter van 1999 de westenwind sterker dan normaal, waardoor er relatief warme lucht vanaf de Atlantische Oceaan naar Nederland werd aangevoerd.
De veranderingen zijn mogelijk wel een gevolg van de broeikasgasconcentraties, maar volgens de onderzoekers blijkt uit hun onderzoek dat naast die concentraties op lokaal en regionaal niveau ook andere factoren meewegen in de verandering van het klimaat. Deze regionale verschillen worden in de meeste klimaatmodellen echter nog niet meegenomen.
Bron Nieuws.nl
en ze spoelen ook steeds meer aan.
we hebben het er welleens over tijdens het vissen of met collega's en iedereen denkt dat het komt omdat het water warmer word.
voor ons is dat goed nieuws want het is leuk om exotische vissen te vangen.