Hoog en droog is niet overal van toepassing als de klimaatverandering zich verder kan zetten. Heel wat hoog gelegen of binnenlandse steden krijgen eveneens te maken met wateroverlast. De voorbije twee weken namen we je mee naar een aantal kuststeden en enkele steden in extreem droge gebieden. In dit laatste deel zoeken we het hogerop en tonen we zes steden waar de klimaatverandering minder vanzelfsprekend lijkt.
Op heel wat plaatsen kunnen inwoners de impact van de klimaatverandering vaststellen door wijzigingen in het neerslagpatroon. Soms regent het minder, maar vaak gaat het harder regenen. Rivieren stromen over en zetten dorpen en steden soms wekenlang blank. Aangezien het niet over zware rampen gaat, horen we er zelden over in de westerse media. En toch kan die wateroverlast het leven van een groot aantal mensen overhoop gooien. Vooral als de landbouw getroffen wordt, dreigt een ramp voor de bevolking.
1. Thimphu
Dat het zelfs tussen de bergen niet veilig is, weten ze in de Bhutaanse stad Thimphu. Door hevige regenval ontstaan er steeds vaker grondverschuivingen. Een helling van meer dan 30 procent wordt als heel gevaarlijk beschouwd. Thimphu ligt op een hoogte van 2.300 meter en telt 100.000 inwoners. Vorig jaar richtte een overstroming van de nabijgelegen rivier nog een ravage voor de plaatselijke vegetatie aan. Met temperaturen tussen 0 en 25 graden lijkt Thimphu op het eerste gezicht nochtans geen stad die in de greep van de klimaatverandering verkeert.
2. Kathmandu
Met één miljoen inwoners en gelegen op een hoogte van 1.300 meter lijkt de hoofdstad van Nepal relatief veilig. Niets is minder waar. Tienduizenden mensen wonen in achterbuurten langs een rivier die regelmatig buiten haar oevers treedt. Dat was altijd al enigszins het geval door het jaarlijke regenseizoen in dat deel van Azië. Hun huizen zijn niet al te sterk en heel wat mensen moeten in die periode bij familieleden gaan logeren, omdat hun eigen huis telkens onder water loopt. Ironisch genoeg is er net in deze buurten een tekort aan drinkwater. Soms moeten de inwoners uren lopen om een bron met proper drinkwater te vinden.
3. Harare
Het leven in Zimbabwe is zelfs zonder de klimaatverandering al heel moeilijk. In Harare wonen zo'n twee miljoen inwoners. Op een hoogte van 1.550 meter ligt Harare tussen twee grote rivieren. Dat zorgt vaak voor overstromingen en ook de toenemende vervuiling maakt het niet gemakkelijk voor de Zimbabwanen. Het aantal inwoners groeit er immers veel te snel en de afvalverwerking kan die evolutie niet bijhouden.
4. Kampala
Kampala is een stad in Oeganda met 1,1 miljoen inwoners. Op een hoogte van 1.200 meter is de stad heel gevoelig voor ziekten. Stilstaand water is immers een broeihaard voor bacteriën. Via overstromingen komt dat water bij de bevolking terecht. Ziekten als cholera of malaria krijgen zo vrij spel.
5. Lusaka
De Zambiaanse stad Lusaka telt 1,1 miljoen inwoners en ligt op een hoogte van 1.300 meter. De bewoners krijgen zowel met overstromingen als met periodes van droogte te maken.
6. Blantyre
Blantyre is een stad in Malawi met 700.000 inwoners. De stad ligt op een hoogte die varieert van 780 tot 1.600 meter boven de zeespiegel. Ook hier eisen overstromingen verrassend genoeg hun tol.
Bron Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:07 uur, door Joyce.s