Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 februari 2010, 13:01 uur | Bericht #96301
Zelfs hoog gelegen steden niet veilig voor klimaatverandering

Hoog en droog is niet overal van toepassing als de klimaatverandering zich verder kan zetten. Heel wat hoog gelegen of binnenlandse steden krijgen eveneens te maken met wateroverlast. De voorbije twee weken namen we je mee naar een aantal kuststeden en enkele steden in extreem droge gebieden. In dit laatste deel zoeken we het hogerop en tonen we zes steden waar de klimaatverandering minder vanzelfsprekend lijkt.

Op heel wat plaatsen kunnen inwoners de impact van de klimaatverandering vaststellen door wijzigingen in het neerslagpatroon. Soms regent het minder, maar vaak gaat het harder regenen. Rivieren stromen over en zetten dorpen en steden soms wekenlang blank. Aangezien het niet over zware rampen gaat, horen we er zelden over in de westerse media. En toch kan die wateroverlast het leven van een groot aantal mensen overhoop gooien. Vooral als de landbouw getroffen wordt, dreigt een ramp voor de bevolking.

1. Thimphu
Dat het zelfs tussen de bergen niet veilig is, weten ze in de Bhutaanse stad Thimphu. Door hevige regenval ontstaan er steeds vaker grondverschuivingen. Een helling van meer dan 30 procent wordt als heel gevaarlijk beschouwd. Thimphu ligt op een hoogte van 2.300 meter en telt 100.000 inwoners. Vorig jaar richtte een overstroming van de nabijgelegen rivier nog een ravage voor de plaatselijke vegetatie aan. Met temperaturen tussen 0 en 25 graden lijkt Thimphu op het eerste gezicht nochtans geen stad die in de greep van de klimaatverandering verkeert.



2. Kathmandu
Met één miljoen inwoners en gelegen op een hoogte van 1.300 meter lijkt de hoofdstad van Nepal relatief veilig. Niets is minder waar. Tienduizenden mensen wonen in achterbuurten langs een rivier die regelmatig buiten haar oevers treedt. Dat was altijd al enigszins het geval door het jaarlijke regenseizoen in dat deel van Azië. Hun huizen zijn niet al te sterk en heel wat mensen moeten in die periode bij familieleden gaan logeren, omdat hun eigen huis telkens onder water loopt. Ironisch genoeg is er net in deze buurten een tekort aan drinkwater. Soms moeten de inwoners uren lopen om een bron met proper drinkwater te vinden.

3. Harare
Het leven in Zimbabwe is zelfs zonder de klimaatverandering al heel moeilijk. In Harare wonen zo'n twee miljoen inwoners. Op een hoogte van 1.550 meter ligt Harare tussen twee grote rivieren. Dat zorgt vaak voor overstromingen en ook de toenemende vervuiling maakt het niet gemakkelijk voor de Zimbabwanen. Het aantal inwoners groeit er immers veel te snel en de afvalverwerking kan die evolutie niet bijhouden.



4. Kampala
Kampala is een stad in Oeganda met 1,1 miljoen inwoners. Op een hoogte van 1.200 meter is de stad heel gevoelig voor ziekten. Stilstaand water is immers een broeihaard voor bacteriën. Via overstromingen komt dat water bij de bevolking terecht. Ziekten als cholera of malaria krijgen zo vrij spel.



5. Lusaka
De Zambiaanse stad Lusaka telt 1,1 miljoen inwoners en ligt op een hoogte van 1.300 meter. De bewoners krijgen zowel met overstromingen als met periodes van droogte te maken.

6. Blantyre
Blantyre is een stad in Malawi met 700.000 inwoners. De stad ligt op een hoogte die varieert van 780 tot 1.600 meter boven de zeespiegel. Ook hier eisen overstromingen verrassend genoeg hun tol.

Bron Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:07 uur, door Joyce.s
Anko
Lid
Woonplaats:
Berichten: 407
Lid sinds: 19 dec. 2009
8 februari 2010, 15:09 uur | Bericht #96341
Zou wel eens willen weten als we van die schetenwappers verlangen dat ze hun onderzoeken voor nop doen, gewoon uit belang voor de medemensch, wat hun houding en standpunten dan zijn.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 204 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 204, lezen 4 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden